MENÜ
 • Filmkritika: Macbeth

  Shakespeare királydrámájának legújabb adaptációja.

  A XI. századi Skóciában egy sorsdöntő csatában győzedelmeskedik Macbeth (Michael Fassbender). A csatatéren három boszorkány azt jósolja neki, hogy Cawdor thánja, majd Skócia királya lesz, míg a csatában vele harcoló Banquo (Paddy Considine) fejére ugyan nem kerül korona, de utódai uralkodni fognak. A király valóban megjutalmazza Macbethet a tháni címmel, és mikor nála száll meg egy éjszakára, Macbeth felesége (Marion Cotillard) biztatására meggyilkolja a királyt. A gyanút a testőrökre tereli, így beteljesül a jóslat egy újabb része. A koronázását követően azonban Macbeth egyre jobban megrészegül a hatalomtól.

  macbeth1

  Justin Kurzel legújabb feldolgozásának a nyitó csatajelenete véres, mégis gyönyörű. A lélegzetelállítóan szép skót vidéken rohan egymásnak a két sereg, Macbeth körül azonban szinte megáll az idő, lelassulnak az események. Macbeth elméjének megbomlását vizuálisan előrevetítik, ahogy a csata közepén az ellenfelek helyett a figyelme a távolban kirajzolódó boszorkányok alakjára terelődik. Adam Arkapaw operatőr fantasztikus képeket hozott létre, ezek a film egyik legerősebb és legjobban működő pillérei. A zárójelenet vörös színe a folyamatosan szállingózó pernyékkel szinte apokaliptikus hatást kelt, a mesés skót tájak ámulatba ejtenek, a középkori vár termei pedig tiszteletet parancsolnak. Jacqueline Durran ezúttal is remek munkát végzett a kosztümökkel, és megtalálta a tökéletes átmenetet két korábbi munkája között: nem olyan pompásak, mint az Anna Kareninában, de a Mr. Turnerben látott egyszerűséget néhány esetben apró részletekkel tudta igazán különlegessé varázsolni, amit a királyi lakomán a kék smink tesz teljessé.

  macbeth5

  A szereposztás pazar. Michael Fassbenderen egy szexfüggő, egy érzelemmentes robot , és egy papírmasé fej mögé rejtőző énekes után természetesen Macbeth sem tudott kifogni. Döbbenetes azokban a pillanatokban, amikor hallucinál, majd egyre inkább elveszíti a józan eszét. Cotillard Lady Macbethje eleinte hatalommániásabb férjénél, később azonban tette következményeit és férje elméjének megbomlását látva összetörik. Ez a folyamat kaphatott volna egy kicsit nagyobb hangsúlyt is Cotillard remek alakításának tükrében. A bonyolult szerep és a nehéz szövegkönyv mellett az elemek sem könnyíthették meg a munkájukat. Nem tudom mennyire lehetett hideg a forgatáson, de néhány jelenetben igen alulöltözöttek, és bár rajtuk ez nem látszódik, de én helyettük is beleborzongtam néhány jelenetbe. A főszereplők mellett Paddy Considine, Sean Harris, Jack Reynor és Elizabeth Debicki (akinek meg sem kell szólalnia, már a testtartásából és pillantásából is árad a tekintély és hatalom) ezúttal is markáns karaktereket varázsolnak a mellékszerepeikből.

  machbet4

  Kurzel adaptációjában megtartották az eredeti nyelvezetet, ezzel próbálva közelebb hozni az irodalmi művet és a színházat a filmvászonhoz. Furcsa módon ez mégsem működik olyan jól és természetesen, mint amikor például a Dogville-ben a díszletek helyett csak a színpadra felrajzolt házalaprajzokat látjuk. A gyönyörűen fényképezett képeken a mesés skót háttérbe nem olvadnak bele azok a mondatok, amik a színház falai között teljes természetességgel hatnak.

  Ezt leszámítva az adaptáció azért emlékezetesre sikerült: a fantasztikus vizuális megjelenítés hihetetlen pluszt adott a színészek pazar játékához, amibe akkor is lehet kapaszkodni, amikor erősen kell a hallott szöveg feldolgozására összpontosítani.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon