MENÜ
 • Filmkritika: Lucy

  Talán a legmeglepőbb filmes okoskodás az Eredet óta Luc Besson tolmácsolásában.

  A Tajvanon tanuló amerikai Lucyt (Scarlett Johansson) a barátja egy hotel előtt arra próbálja meg rávenni, hogy sétáljon be egy rejtélyes tartalmú bőrönddel, és a recepción kérje Mr. Jangot (Min-sik Choi). Lucynek esze ágában sincs ezt megtenni egészen addig, amíg a kezére nem bilincselik a táskát. A recepciótól aztán néhány nehézfiú kíséri fel Mr. Janghoz, akinél egy hulla fekszik az egyik szobában. A bőröndben egy új drog lapul, és Lucyt és három társát arra kényszerítik, miután beléjük operáltak egy-egy drogot tartalmazó zacskót, hogy repüljenek el a számukra kijelölt európai nagyvárosba, ahol eltávolítják belőlük a szert a landolás után. Csakhogy Lucyt a fogvatartói megrugdossák, aminek következtében a zacskó kiszakad a hasában, és a szer egy része felszívódik benne. Emiatt az agyának egyre nagyobb százalékát képes kihasználni, így lassan irányítani tud embereket, tárgyakat, és olyan dolgokat is meglát, ami egy normál ember számára láthatatlan marad. Párizsba utazik, hogy találkozzon egy agykutató professzorral (Morgan Freeman), mielőtt agykapacitása huszonnégy órán belül eléri a végzetes 100%-ot.

  lucy2

  Luc Besson újra egy női főhőst állított a középpontba, aki ha kezdetben elég egyszerű is, a film során egyre tökösebbé válik. Scarlett Johansson kiválóan játssza végig ezt a fejlődést, és sajnálom, hogy nem lehet eredetiben élvezni a hangját (amibe már A nő alatt képes voltam beleszeretni), mert kíváncsi vagyok rá, hogy ő vajon hogy oldotta meg a parasztos magyar szinkronnal letudott egyszerű, bugyuta lány beszédstílusát. Sorra sziporkázik olyan jutalomjelenetekben, mikor például az életéért kell könyörögni egy tolmácson keresztül a vele szemben álló, angolul nem beszélő, véreskezű gyilkosnál.

  lucy6

  Az alapkoncepció rendkívül ötletes, és még ha nincs is semmi valóságalapja, simán el tudják hitetni a nézővel, hogy ez az egész akár meg is történhetne. Hiszen itt van Morgan Freeman, aki meggyőző kiselőadást tart a témában, miközben Lucy egyre jobban kihasználja a saját agyát, ráadásul folyamatosan természetfilmes snitteket vágnak be, amitől olyan érzésünk lesz, mintha a Spektrum egyik műsorában bizonygatnák nekünk ennek az elszállt ötletnek a valóságalapját. De ezt egy pillanatig sem bánjuk, mert ahogy nő Lucy szellemi kapacitása, úgy gyorsulnak fel az események: Lucy versenyt fut az idővel és a tajvani gengszterekkel, miközben a tudását megpróbálja átadni a professzornak. Az akciójelenetek pörgősek, helyén van a humor, és még egy száguldozós jelenetet is kapunk Marseille, akarom mondani Párizs utcáin. És ahogy belemerülünk ebbe a pokolian gyors tempóba, már egyáltalán nem fog minket érdekelni, hogy akkor most az agyunknak hány százalékát is használjuk ki ahhoz, hogy megértsük azt, hogy mit látunk a vásznon. Egyszerűen csak jól szórakozunk.

  Luc Bessonnak sikerült hoznia a régi formáját, és a Lucy azt mutatja, hogy újra (az ötödik) elemében van.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon