MENÜ
 • Filmkritika: Legénybúcsú Bt.

  Ami Budapesten történik, az Budapesten is marad?

  Vincent (Manu Payet) és Arnaud (Jonathan Cohen) egy párizsi bárban szeretnék megtartani egy barátjuk legénybúcsúját. Arnaud még asztalt is foglalt, de így sem engedik be őket a szórakozóhelyre. Helyette egy lepukkant sztriptíz bárban kötnek ki, ahol az egyik kiöregedett magyar táncosnő adja meg nekik a tuti tippet: Budapesten lehet igazán jó legénybúcsúkat kihozni potom pénzből. A két barát így saját vállalkozást indít, és a mesés haszon reményében legénybúcsús utazásokat kezdenek kínálni honfitársaiknak. Persze egy idegen országban pár pohár pálinka után könnyen kicsúszhat a kontroll bárki kezéből.

  Nem ismeretlen egy budapesti számára sem az a jelenség, hogy számtalan nyugat-európai fiatal fővárosunkat választja a legénybúcsúja helyszínéül, hiszen nem kerül számukra sokba ez a kiruccanás, és mégis egy gyönyörű város romkocsmáiban tombolhatnak még szabadon egy utolsót legendásan szép magyar lányok között. Érdekes látni ezt a másik oldalról, hogy vajon hogyan is látják a bulizó nyugati fiatalok Budapestet és a magyarokat. Xavier Gens persze elég általános és a valóságtól elrugaszkodott választ ad erre. Hiszen hősei nem beerbike-on tekernek az Andrássy úton, hanem egy tankkal száguldoznak egy búzamezőn, a fikciós pesti szórakozóhely pedig sokkal inkább hasonlít egy elit swinger klubra, mint egy romkocsmára, azt leszámítva, hogy itt is előkerül pár kupica pálinka, és a háttérben néha olyan dalok csendülnek fel, mint a 220 felett. Ehhez képest meglepő például az, amikor az egyik jelenetben Erős Antónia vezeti fel a televízióban egy csapatnyi francia budapesti ámokfutásának beszámolóját.

  Nyilván a poénok nem a legkifinomultabbak, de a Legénybúcsú Bt. meglepően több és jobb annál, mint amivel az előzetese kecsegtet. Egy ponton Arnaud és Vincent barátsága, egzisztenciájuk és párkapcsolataik is veszélybe kerülnek. Amikor felbukkannak Budapesten a sértett barátnőik is, akik egyben üzlettársak is, a film már cseppet sem olyan kiszámítható irányba halad, mint amit eredetileg vártunk volna tőle, ráadásul a konfliktusok feloldása és befejezés sem túl sablonos. A színészek pedig láthatóan mindent beleadtak abba, hogy a karaktereiken ne csak nevetni lehessen, hanem együtt is tudjunk velük érezni és képesek legyünk nekik szorítani is (és ez meglepően jobban is sikerült, mint az elsődleges cél, a nevettetés).

  A film felénél bekövetkező változásoknak köszönhetően a Legénybúcsú Bt. egy kínosan feszengős vígjátékból egy kellemes meglepetéssé vált, amin ha nem is fogunk olyan jól szórakozni, mint a nyugat-európaiak egy pesti legénybúcsún, de egyszer simán bevállalható.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon