MENÜ
 • Filmkritika: Lazhar tanár úr

  Tanáraink meghatározó részei fiatalkorunknak. Mi lesz akkor, ha pont egy olyan ember lesz öngyilkos, akiért egy osztálynyi kisgyerek rajong?

  Simon (Émilien Néron) egy átlagos iskolai napon hamarabb indul be a szünetről, mint társai, hogy összeszedje, és a terembe vigye társainak a dobozos tejet. A terem ajtaját azonban zárva találja, és ahogy bepillant az ablakon, szörnyű látvány fogadja: osztályfőnöke teste élettelenül lóg alá a mennyezetről. Tanítási szünetet rendelnek el az iskolában, átfestik a termet, és felfogadnak egy pszichológust a gyerekek mellé, hogy feldolgozhassák a traumát. A legfontosabb kérdést, hogy ki veszi át a tanárnő helyét, viszont nem sikerül megoldani. Ekkor toppan be az utcáról Bachir Lazhar (Mohamed Fellag), aki az életrajza szerint korábban évekig tanított Algériában.

  Ő veszi át végül az osztályt, és ezzel a gyerekeknek meg kell birkózniuk egy teljesen új tanítási stílussal, ahol Balzacot olvasnak fel nekik, és ahol még tollbamondással is nyúzzák őket. Eközben Lazharnak is be kell illeszkednie egy olyan iskolába, ahol például zéró tolerancia van a tanárok és diákok közötti testi érintkezésre, így még csak meg sem ölelheti őket, még akkor sem, ha erre lenne a legnagyobb szükségük. Az együtt töltött idő során nem csak a gyerekek tanulnak sokat Lazhartól, de ők is sokat segítenek tanáruknak, hogy ő is feldolgozza az őt ért traumát.

  A Lazhar tanár úr Kanada idei Oscar-jelöltje volt, amely be is került a legjobb öt idegen nyelvű film közé. Témája nem egyedi, számtalan olyan filmet láttunk már, ahol új tanár kerül egy közösség élére, ahol felkarolja a hátrányos helyzetű gyerekeket, és azok kedvencévé válik. Az öngyilkossággal viszont egy teljesen új csavart sikerült behozni a forgatókönyvbe. A történet okosan van felépítve, a kezdeti sokkoló képsorok után lassan kapjuk csak az információkat a gyerekekről, és Lazhar magánéletéről, miközben iskolai életképek sorát látjuk. Számos kérdést felvet a film a bevándorlóktól kezdve a kanadai iskolarendszer tökéletességének megkérdőjelezéséig, de a határokat sehol sem lépi túl és nem foglal állást sem, ahogy azt sem tudjuk meg, hogy mi állt az öngyilkosság hátterében.

  A remekül megírt forgatókönyvhöz nagyszerű alakítások társulnak. Mohamed Fellag rendkívül szolid és visszafogott, az egyik legjobb jelenete mégis a tárgyalóteremben játszódik, ahol a mindent tudó tanár szerepét levetve értetlenül áll az ügyvédek előtt, akik megkérdőjelezik menekültstátuszát. A legnagyobb alakítások azonban két kisgyerekhez köthetőek. Émilien Néron  problémás kisfiúként remekel, aki elfolytja magában a gondolatot, hogy a tanárnő miatta akasztotta fel magát. A forgatókönyvíró szócsöve pedig Alice (Sophie Nélisse), aki sokkal érettebb a koránál, és fogalmazásában, vagy kimondott szavaiban ő mutat rá a problémákra. Egyszerűen imádnivaló ez a kislány a vásznon. A záró jelenet, ahol Lazhar felolvassa a fabuláját, és ahogy Alice az egyetlen,aki a sorok mögé tud látni, az igazán megható, és tökéletes lezárása a filmnek.

  A Lazhar tanár úr okos, megható és elgondolkodtató film, amely mély hatást gyakorol az emberre, főleg ha neki is volt egy kedvenc tanára kisgyerekként.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon