MENÜ
 • Filmkritika: Lány

  A tizenöt éves fiú, aki azt szeretné, hogy egy nő nézzen rá vissza a tükörből.

  Lara (Victor Polster) egy korántsem átlagos kamasz. Miközben a nemi átalakító műtétjére készül, Belgium egyik legkiválóbb balettiskolájában igyekszik minél jobb balerinává válni. A teljes átalakulásra azonban még két évet várnia kell, ami a szerető család ellenére, egy stresszes iskolai közegben, a szexuális vágyainak elfojtása közben egy örökkévalóságnak tűnik a számára.

  Idén egy szemtelenül fiatal, mindössze huszonhat éves rendező, Lukas Dhont nyűgözte le Cannes-t az Un Certain Regard szekcióban bemutatott első nagyjátékfilmjével, a Lánnyal. Dhont a lehető legtermészetesebben mutat be egy kamasz lányt, aki történetesen fiúnak született. Lara környezete rendkívül elfogadó: a családja, az orvosai és a pszichiátere támogatják az átalakulásban, nem nézik meg az utcán, az iskolatársai is befogadóak és a tanárai is ösztönzik őt. Ennek ellenére egy cseppet sem egyszerűek Lara hétköznapjai. Az iskolában folyamatosan küzdenie kell, és társaihoz képest rengeteg extra erőt kell befektetnie a gyakorlásba. A tehetsége megvan, de a fizikuma hátrányt jelent számára a törékeny lányokéhoz képest, és a spicctechnikát is jóval később kezdte el elsajátítani, mint a többiek. Lara azonban nem kíméli magát, és a véres lábáról szinte tudomást sem véve hajtja magát folyamatosan. Victor Polster, aki nem is színész, hanem táncos, egészen elképesztő alakítás nyújt, és már-már zavarba ejtő természetességgel sugároz nőiességet minden egyes apró mozdulata.

  Egy szinte teljesen elfogadó és nyitott környezetben talán még nagyobbat üt az a néhány kisebb-nagyobb megalázó pillanat, amit Larának alkalomadtán át kell élnie. Mint amikor ez egyik tanára az új iskolájában arra kéri őt, hogy csukja be a szemét, amíg a többi lányt ara szólítja fel, hogy tegye fel az a kezét, aki kényelmetlenül érzi magát amiatt, hogy Lara velük egy helyiségben öltözik át. Vagy amikor az ottalvós bulin a házigazda anyukája megmutatja neki azt a szobát, ahol a többi lánytól elkülönülve kell aludnia, majd az este folyamán a társai arra kényszerítik őt verbálisan, hogy ha már Lara látta őket meztelenül, akkor ők is meg szeretnék nézni a péniszét. Hasonlóan megrázó számára azonban az is, amikor a kisöccse mérgében a születési nevén hívja őt.

  A legbántóbb mégis az, amikor a tükör előtt meztelenül állva, vagy lefele pillantva szembesül a nemi szerve látványával. A reggeli merevedésénél bosszankodva sóhajt fel, majd iskolába indulás előtt állandóan leragasztja a péniszét az orvosai és édesapja tiltása ellenére is, a ragasztószalagokat pedig csak balett után távolítja el állandó fájdalmak közepette a mozgássérült mosdóban. Egészen megdöbbentő azt látni, hogy a kemény órák közepette a tanárai felszólítása ellenére sem mer inni egy kortyot sem, nehogy pisilnie kelljen, így az edzések után kimerülten kortyolja a vizet és megkönnyebbülten ül rá a wc-re. A pszichológusa szerint a következő két évben nem szabadna elfojtania a szexuális vágyait, de hogyan is élhetné meg ezeket például a számára szimpatikus házban lakó fiatal fiúval, ha nem olyan a nemi szerve, amivel úgy érzi, hogy rendelkeznie kellene. Azon a ponton, amikor úgy tűnik, hogy Lara két álma egymással összeférhetetlen és várnia kell, szinte minden előzmény nélkül következik be egy sokkoló fordulat. A film talán egyetlen hibája, hogy ezen túl könnyedén lép tovább és engedi el főhősünk kezét.

  Remélem, hogy nem rontja a Lány esélyeit az Egy fantasztikus nő tavalyi győzelme, mert igazán megérdemelné, hogy februárban hozzá kerüljön az Oscar a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Álomszerű leánykérés az Álomutazón

  Bulvár
  dec. 27., csütörtök

  Felújítják az Álomutazót karácsonyra

  Bulvár
  dec. 20., csütörtök

  Varga Viktor temetésen kezdte

  Bulvár
  dec. 14., péntek

  Televízió

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

  Televízió
  dec. 3., vasárnap

  Elhunyt a Trónok harca színésze

  Televízió
  okt. 16., hétfő

  Ajánló

  Felújítják az Álomutazót karácsonyra

  Ők A Dal 2019 indulói

  Világsztár dömpinggel kezd a STRAND Fesztivál!