MENÜ
 • Filmkritika: Lajkó – Cigány az űrben

  Mi van akkor, ha nem is Lajka kutya volt az első élőlény a világűrben?

  Lajkó (Keresztes Tamás) édesanyja (Papadimitriu Athina) meséi miatt gyerekkorában azt gondolta, hogy minden cigány a csillagoktól származik, és egyszer majd közéjük is jutnak vissza. Már korán elkezdett kísérletezni az űrbe jutással, ami egy sajnálatos balesettel is járt, amikor a kerti budiban dohányzó édesanyját véletlenül fellőtte a levegőbe. Innentől kezdve már azért is vágyik az űrutazásra, hogy újra találkozhasson édesanyjával és bocsánatot kérhessen tőle. Az ’56-os forradalom kitörésekor egy hőlégballonnal szeretne feljutni a sztratoszférába, de nem jut túl magasra, mivel a bevonuló Vörös Hadsereg egy ledobott homokzsák miatt leszedi Lajkót és halálra ítélik őt. A bitófa helyett azonban Bajkonurba viszik a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnökének, Karmazsin Jenőnek (Gyabronka József), és édesapjának, Flóriánnak (Pálffy Tibor) a társaságában. Itt egy verseny keretein belül választják ki Brezsnyev elnökletével, hogy Lajkó, egy német hadifogoly, egy észt forradalmár és egy állandóan meditáló mongol közül ki lehet az az úttörő, aki az életét kockáztatva hozzájárulhat Gagarin leendő űrutazásának sikeréhez.

  Lengyel Balázs bemutatkozó nagyjátékfilmjének alapötlete elképesztően zseniális. Miért is ne használhattak volna fel titokban néhány olyan embert a szovjetek a hidegháborús űrversengésben tesztalanyként, akik a kommunista blokknak csak másodlagos állampolgárai voltak: egy náci hadifoglyot, egy észt szabadságharcost, vagy épp egy magyar cigányt? Lengyel Balázs ráadásul forgatókönyvíró-társával, Lovas Balázzsal a nem is annyira abszurd történetet egy groteszk vígjáték keretei között meséli el és görbe tükröt mernek állítani a XX. századi magyar történelem egyik legsötétebb évtizedének figurái elé. Ott van például az elhivatott kommunista TSZ elnök, aki szerint Lenin szemében mindenki egyenlő és gyermeki módon csodálkozik rá arra, hogy miért is lázadhatott fel a nép ’56-ban, amikor éppen a nép uralkodik? A film egyik legzseniálisabb jelenete, amikor Lajkót az ÁVH-sok próbálják kihallgatni. Ami a valóságban egy borzasztó és szégyenletes esemény volt, azt itt abszurd humorral töltik meg: Lajkó felkészülésként fogja fel azt, hogy meddig képes víz alá nyomott fejjel visszatartani a levegőt, miközben a szobába betopog a titkárnő, és közli a kihallgató tiszttel, hogy a vallatási módszerei a többiekéhez képest túl költségesek, ezért távoznia kell.

  Gyakran táncolnak Lengyelék a rizikós humor vékony határmezsgyéjén, és sokszor ugyan sikerül telibe találniuk, például amikor a német hadifogoly ábrándozva tűnődik el azon, hogy vajon emlékeznek-e még az emberek az édesapjára, a jó Mengele doktorra, vagy amikor „lerántják a leplet” arról, hogy Brezsnyev miért köszöntötte csókkal az elvtársakat. Néhányszor azonban túl is lépik azt a bizonyos vonalat: a film eleji véresővel, Flórián karakterével, vagy az elsőre még rendkívül vicces, de sokadszorra ellőve már fárasztóvá váló elvtársi csókkal. A film előzetese rendkívül erősre sikerült, de hiába van tele zseniális ötletekkel, a film egészében egy kicsit felemás, és a forgatókönyv színvonala nem egyenletes. Szép például az a szál, ami megalapoz Lajkó űrmániájának (ezek a mágikus realizmussal kevert jelenetek az anyával nekem a Bibliothéque Pascalt juttatták az eszembe), de egy kissé esetlenül varrták el. Amire azonban egy panasz sem lehet, az a látvány: Réder György képei, a fantasztikusan megálmodott és kivitelezett bajkonuri űrállomás és Sinkovics Judit ötletes uniformjai Wes Anderson csodálatos világát idézik.

  Természetesen a színészi alakítások mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Keresztes Tamás sokszor ugyan csak passzívan, faarccal szemléli a körülötte zajló abszurd eseményeket, de ezt olyan zseniálisan csinálja, mintha Aki Kaurismäki egyik filmjéből lépett volna elő. Gyabronka József is egészen remek Jenő elvtársként, bár az ő karaktere igazán azokban a jelenetekben van elemében, melyek még Kunmadarason játszódnak. A hölgyek közül Papadimitriu Athina és Anna Böger is üde színfoltja a szereplőgárdának, de a legzseniálisabb Szirtes Ági Sesztáknéja.

  Lengyel Balázs nagyjátékfilmes debütálása ugyan nem sikerült tökéletesre, de annyi remek ötlet van benne és olyan különleges látványvilágot sikerült hozzá teremteni, ami a jövőre nézve rendkívül ígéretes.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon