MENÜ
 • Filmkritika: Ködben

  Egy újabb II. világháborús film, ezúttal belarusz partizánok szemszögéből.

  1942-ben a németek által megszállt szovjet területen a helyi partizánok elszántan bosszantják a megszállókat autók felgyújtásával, vonatok kisiklatásával. Ez utóbbi miatt fogják el a vétlen Sushenyát (Vladimir Svirskiy) és annak három társát. A többieket kivégzik, Sushenyát viszont valamilyen okból kifolyólag szabadon engedik. Ennek következtében a falu lakói árulónak bélyegzik meg, és az egyik este két partizán, Burov (Vladislav Abashin) és Voitik (Sergei Kolesov) felkeresik Sushenyát, hogy aztán az erdőben fejbe lőjék.

  Sergei Loznitsa Titanic Fesztiválon is vetített, Cannes-ban a nemzetközi kritikusok díját elnyerő filmje nem egy vidám nem egy vidám, és könnyű alkotás. Okos morális kérdéseket vet fel a háborúval kapcsolatban, de talán túl hosszúra nyúlt a játékideje a maga két órájával, így a végén kissé érdektelenné válik már az egész történet. Érdekes látni, ahogy Sushenya utólag azt kívánja, hogy bárcsak őt is felakasztották volna a többiekkel, holott ő nem csinált semmit, de nem bírja elviselni, hogy árulóként néznek rá. Ő a fehérorosz népi hős, aki végig becsületes és lelkiismeretes marad, egy szál vékony ingben járkál a hideg belarusz éjszakában, és hátán cipeli azt a haldokló férfit, aki meg akarta őt előtte ölni. És persze mielőtt a halálba indulna, legurít azért egy kis vodkát az élettől való búcsúzásként.

  A második világháború emberi lélekre gyakorolt torzító hatásáról már számos irodalmi alkotás és film született. A dolog pikantériáját itt az adja, hogy két olyan ember feszül itt egymásnak, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást, egy utcában nőttek fel, együtt játszottak, a háború mégis annyira elvakítja őket, hogy az egyikőjüknek ez már semmit sem jelent, csak arra tud koncentrálni, hogy megölje régi ismerősét, ezzel szolgáltatva önkényesen igazságot. A film cselekménye lassan, vontatottan halad előre egy olyan végkifejlet felé, amely valahol elkerülhetetlen, és amelyet a rendező csak sejtet a film címében is szereplő ködnek köszönhetően. Megrázó jelenetekből azért így sincs hiány, ilyen például, amikor megölik a partizánoknak segítő idős házaspárt, vagy amikor a német katonák kifosztják a hullákat, és még a csizmájukat is elveszik.

  A Ködben egy érdekes film, ami egy eddig szokatlan nézőpontból ábrázolja a világháború sajátos törvényeit, a lázadó és becsületes kisemberek világát, de mégsem sikerül igazán lekötnie a nézőt. Talán egy kicsit rövidebb játékidővel, és jobban megírt párbeszédekkel többet is ki lehetett volna hozni az egyébként remek alapötletből.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon