MENÜ
 • Filmkritika: Kaliforniai álom

  A musical műfaja egy cseppet sem halott.

  Mia (Emma Stone) amikor épp nem egy hollywoodi stúdió kávézójában dolgozik, akkor meghallgatásról meghallgatásra jár. Egy este betéved egy étterembe, ahol a saját jazzbárról álmodozó zongorista, Seb (Ryan Gosling) zenél. A lányt elbűvöli a fiú játéka, aki azonban szóra sem méltatja Miát. A következő találkozásuk alkalmával mégis beszédbe elegyednek, és hamarosan egymás legfőbb támaszaivá válnak álmaik megvalósításában. De vajon meddig érdemes kergetni a vágyainkat, szabad-e kompromisszumokat kötnünk, vagy feladnunk a céljainkat?

  Damien Chazelle ismét megcsinálta: a szemtelenül fiatal rendező a katartikus Whiplash után egy újabb lenyűgöző filmet készített, miközben most sem távolodott el túlzottan a jazztől. Ezúttal a musicalek világába tett egy kis kitérőt, és aki nem rajong ezért a műfajért, arra egy kicsit rá is ijeszt a kezdésben. Egy Los Angeles-i dugóban egy lány hirtelen kiszáll az autójából és énekelni kezd. Hamarosan a többiek is követik a példáját, és sorra csatlakoznak a sofőrök, így az autópálya felső sávja fokozatosan egy éneklő, táncoló, színes forgataggá válik. Aztán mindenki visszaül a kocsijába, és Chazelle megnyugtat minket, hogy nem kell ezt annyira komolyan venni: a meghallgatására gyakorló Mia mellett ingerülten hajt el egy autós, akinek a lány be is int. Ekkor látják először egymást Sebbel.

  Szerencsére egy pillanatra sem válik elcsépelt szerelmes filmmé a Kaliforniai álom. Mia és Seb második találkozásán a fiú gyakorlatilag rá se hederít a játékát dicsérő, megbabonázott lányra, ami a harmadik, és egyben egészen zseniális egymásba botlást teszi lehetővé. Később egy-egy elcsattanó csók előtt megcsörren Mia mobiltelefonja, vagy épp a moziban technikai okok miatt vége szakad a filmnek. A zárás bármennyire is kegyetlen, remek döntés volt Chazelle részéről, és a végső montázs kreativitása felteszi az egész filmjére a koronát, mielőtt találkozna két szempár, és elmosolyodnának a főhősök a vége felirat előtt. Hiába lebegünk többször is a rózsaszín felhők felett, Chazelle a step cipőnk után kap, hogy visszarántson onnan a talajra, és ez így van jól.

  Ennek a filmnek alapvetően nem is szabadna működnie, annyi ponton fulladhatna giccsbe, de Chazelle biztos kézzel irányítja a történetet, és mindig akad egy-egy geg, fricska, vagy önironikus grimasz Stone és Gosling részéről, ami rögtön helyre tesz mindent. Az egyik legviccesebb jelenet, ahol Mia az I Rant kéri egy buliban attól a zenekartól, ahol Gosling egy idétlen hacukában billentyűzik. Amit a két színész a szám alatt művel, azt öröm nézni. Gosling később is él az ellenállhatatlan és vicces kitekintéseivel egy koncert közben, ahol ismét olyan zenét kell játszania, ami távol áll tőle. Stone-nak a komikus tehetsége mellett lehetősége van megcsillantani a drámai oldalát is, ami az utolsó meghallgatásán éri el katartikus csúcspontját. Gosling pedig hozza a szokásos sármot, pimaszságot, lazaságot, ráadásul még zongorázni is megtanult a szerep kedvéért, és nem is akárhogy.

  A film hangulata egészen varázslatos és visszarepít minket Hollywood aranykorába, miközben egyszerre ötvözi a régit az újjal. A táncjelenetek alatt magával ragad minket a kameramozgás, kiváló a vágás, a vibráló színek pedig hosszasan árasztják magukból a vidámságot. Az álommontázs kreativitása, különösen Párizs ábrázolása egészen elbűvölő. Justin Hurwitz visszatérő, rendkívül fülbemászó dallamokkal dolgozik. A City of Starst azóta is megunhatatlanul hallgatom többször egymás után, de az Another Day of Sun első taktusait sem tudom kiverni a fejemből napok óta.

  Chazelle ismét valami lenyűgözött alkotott, amivel elvarázsol minket, megnevettet, de egy kicsit össze is töri a szívünket. Az év legjobb filmjére december végéig kellett várni, de nagyon megérte.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon