MENÜ
 • Filmkritika: Jurassic Park

  Spielberg klasszikusában ezúttal már 3D-ben szabadulnak el a dínók, akik cseppet sem olyan barátságosak, mint Denver.

  John Hammond (Richard Attenborough) kibérel egy kis szigetet Costa Rica kormányától, amelyen tudósok segítségével borostyánba ragadt szúnyogokból kinyert dinoszaurusz DNS-sel újra életre kelti az őshüllőket. Egy látványos parkot akar létrehozni, de a megnyitó előtt az egyik munkást munkahelyi baleset éri (nem túl szokványos fajta, mivel egy velociraptor falja fel). A befektetők így aggódni kezdenek a biztonsággal kapcsolatban. Ezért Hammond magával viszi a szigetre Dr. Grant (Sam Neill) paleontológust, Dr. Sattler (Laura Dern) paleobotanikust és Dr. Malcolm (Jeff Goldblum) matematikust, hogy szakértői véleményt adjanak a Jurassic Parkról. A tudósok Hammond unokáival indulnak el egy körútra, de hamar kiderül, hogy a tudománnyal nem érdemes ujjat húzni, és hamarosan a szabadon rohangáló húsevő dínók elől kell menekülniük Dr. Grantéknek.

  Steven Spielberg legendás filmje épp húsz éve került a mozikba, a Jurassic Park negyedik része pedig jövőre fog megérkezni. Így nem is lehetett volna jobban időzíteni az első rész átkonvertált változatát. De miért is jó ez? Az utóbbi időben nagy divattá vált, hogy korábban 2D-ben bemutatott filmeket 3D-ssé alakítanak át és így adják le újra, ezzel növelve a filmek amúgy is dollár százmilliós bevételét. Ez a filmstúdiókon kívül egyrészt azoknak jó, akik évekkel ezelőtt lemaradtak egy filmről a moziban, de a legtöbben azóta úgyis számtalanszor látták már tévében, vagy DVD-n, a Jurassic Park esetében még VHS-en is. Így a történet a legtöbb néző számára nem szolgál semmi újjal, hanem a látvány miatt ülnek be rá leginkább az emberek. A kérdés csak az, hogy mit lehet kihozni egy olyan alapanyagból, amely eredetileg nem 3D-re lett tervezve.

  A konvertáláson egy hétszáz fős csapat dolgozott, akik például rengeteg esőcseppet konvertáltak át 3D-be, a lezuhanó autóból pedig szilánkok zuhannak felénk. Sajnos én eleve nem dobom el az agyamat a hagyományos 3D-től, így ezek az effektek nekem nem is igazán tűntek fel. Sokszor azt lehetett érezni, hogy az előtérben levő tárgyakat egy kicsit kiemelték, de a háttér mintha ugyanúgy 2D-ben maradt volna. Ennek ellenére szuper volt újra moziban megnézni a filmet. A pohárban remegő vízfelület láttán továbbra is kirázott a hideg, függetlenül attól, hogy hány dimenzióban láttam. Nem is emlékeztem már igazán rá, hogy néhány résznél anno ennyire izgultam volna, mint most, hosszú idő után ikszedik alkalommal.

  Ami viszont most tűnt csak fel, hogy Spielberg nem csak a dinókkal tudta fenntartani a feszültséget. Ugyanúgy izgultunk a főhősökért, amikor az áramot kapcsolták vissza, miközben a kerítésen másztak át, vagy amikor a zuhanó kocsi elől menekültek le a fáról, mint amikor a T-rex vette üldözőbe a kocsijukat. És ebben rejlik a rendező zsenialitása, illetve abban, hogy a Jurassic Parkkal egy olyan fantáziavilágot keltett életre, amiről a legtöbb gyerek mindig is álmodott. A másik érdekes dolog így húsz év távlatából, hogy az Oscar-díjas effektusok egy cseppet sem váltak gagyivá két évtized alatt, miközben a technika rohamtempóban fejlődött. Nyilván elmosolyodunk a számítógépek láttán, vagy amikor Lex elámul a CD-ROM miatt, de amikor a dinókat látjuk, az ő életszerűségük egy cseppet sem fakult meg két évtized alatt sem.

  A Jurassic Parkot kötelező annak megnézni moziban, aki esetleg még nem látta, hiszen így nyújtja a legnagyobb élményt a film. Az, hogy 2D-ben, vagy 3D-ben, az már igazából nem oszt, nem szoroz, a lényeg, hogy mindkettőnél ugyanolyan magas lesz az izgalmi szint, amikor felcsendül John Williams jól ismert zenéje.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon