MENÜ
 • Filmkritika: John Carter

  A Walt Disney hosszú évtizedek után végre megfilmesítette a sci-fi irodalom egyik alapművét, amelyben egy ember új otthonra lel a Marson.

  A kalandvágyó John Carter (Taylor Kitsch) a XIX. századi Amerikában indiánok elől bujkálva egy hatalmas erővel bíró szerkezet birtokába kerül, amellyel teleportálja magát a Marsra. A vörös bolygó azonban korántsem lakatlan, bizony tele van zöld élőlényekkel, a barbár tharkokkal. John kivívja vezetőjük, Tars Tarkas (Willem Dafoe) csodálatát hatalmas ugrásaival, és erejével, amiket a megváltozott gravitációs erőnek köszönhet, így megkímélik életét. Közben szemtanúja lesz, ahogy a bolygó másik két ellenséges népe légicsatát vív egymással, és megmenti a Mars hercegnőjének, Dejah-nak (Lynn Collins) életét.

  Miután Johnék belépnek a tharkok szent templomába, el kell menekülniük a városból Tars lányának és egy hatalmas „marskutyának” a kíséretében, és elindulnak, hogy felfedezzék, hogy John hogyan került ide, és hogy milyen pusztító erő birtokában van a Heliumok ellenségének, Zodangának a vezére. John és Dejah a kaland során egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és Johnak hamarosan választania kell: visszatér a Földre, vagy segít újdonsült szerelmének megvívni a háborút.

  John Carter története száz éve született meg, és egy tíz részes regénysorozattá fejlődött Edgar Rice Burroughs műve. A Disney stúdió már 1931-ben megszerezte a megfilmesítés jogát. Akkor még animációs filmként képzelték el, és ha megvalósult volna a project, akkor ez lett volna a Disney első egész estés rajzfilmje a Hófehérke és a hét törpe helyett. A rajzfilm mégsem született meg, így majdnem nyolcvanévnyi hányattatás után a film megvalósítására a WALL-E és a Némó nyomában Oscar-díjas rendezőjét, Andrew Stanton jelölték ki, aki végre filmvászonra varázsolta azt a művet, ami többek között olyan filmek megszületését inspirálta, mint a Star Wars, az Avatar, Csillagközi invázió és a 2011: Űrodüsszeia.

  A végeredmény egy korrekt eredettörténet, ahol a hétköznapi emberből egy új környezetben igazi hős válik. A cselekmény nagyon hasonlít az Avataréhoz, a látványvilág azonban elmarad tőle. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy a Mars sokkal kopárabb, mint Pandora. A csatajelenetek és például a fehér majmok elleni arénás harc miatt azonban mégis az IMAX verziót a legajánlatosabb megnézni. A történet néhány szála elsőre egy kissé bonyolult, túl sok fordulatot akartak belezsúfolni az alkotók. Azt pedig egyáltalán nem sikerült megértenem, hogy hogy tudtak két elvileg halhatatlan lényt is megölni. A színészeknek nem kell túl komplikált karaktereket hozniuk, annak ellenére, hogy Kitsch már bizonyította a Tiszta szívvel foci című sorozatban, hogy milyen jó drámai színész, de valószínűleg Collins sem véletlenül tanult a Juilliardon. Dafoe-ból pedig ugye nem sok látszódik.

  Carter múltjának megidézése is kissé fura, a legváratlanabb helyeken tudnak beszúrni egy-egy flashbacket, amik még ha dramaturgiailag illenek is oda, mégis kilógnak a sorból. A sors fintora, hogy egy olyan történet, amely születésekor még olyannyira úttörő volt, most már sajnos csak egy lerágott csontnak tűnik. Ettől függetlenül azért még mindig működik, és valahogy kíváncsi is vagyok a folytatásra, feltéve ha összejön, hiszen egy olyan világot sikerült megteremteni, ami megmozgatja az emberek fantáziáját. Az pedig hogy ez a világ a létező Marson van, és hogy egy földi lény csöppen bele, nagyon jól elősegíti az azonosulást a főhőssel. De talán sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle.

  Sci-fi rajongóknak alap darab, de aki annyira nincs otthon ebben a műfajban, de bejött neki az Avatar, az se fog csalódni, ha egy könnyed kikapcsolódásra vágyik.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon