MENÜ
 • Filmkritika: Isten létezik, és Petrunijának hívják

  Balkáni feminizmus.

  Petrunija (Zorica Nusheva) harminckét éves, történész végzettséggel rendelkezik, de soha életében nem dolgozott még, mivel a diplomájának megfelelő munkahelyet nem sikerült találnia. Miután az édesanyja által ráerőltetett sokadik megalázó állásinterjújáról hazafelé tart, belebotlik egy körmenetbe. Magával sodorja a férfiak tömege, akik a hagyományoknak megfelelően arra várnak, hogy a pópa a folyóba dobjon egy keresztet. Aki felszínre hozza a jéghideg vízből a szent tárgyat, arra egész évben szerencse vár. Petrunija is a kereszt után ugrik, és neki sikerül elsőként elkapnia, de kicsavarják a kezéből. A nő azonban visszaszerzi, és elmenekül a mérges tömeg elől. Tette miatt viszont a rendőrség keresni kezdi, és beviszik az őrsre.

  Teona Strugar Mitevska egy isten háta mögötti észak-macedón kisvárosba kalauzol minket. A történet egy pontján a Petrunija kálváriájáról tudósító riporternő kijelenti, hogy olyan, mintha ez az ország a középkorban ragadt volna. És valóban, mintha tényleg megállt volna az idő az idő ezen a helyen, ahol továbbra is a patriarchizmus és a vallási hagyományok határozzák meg a mindennapokat. Petrunija egy több száz éves állóvizet kavar fel, amikor egy íratlan szabályt megszegve a kereszt után veti magát. Teszi ezt gondolkodás és mindenféle feminista küldetés nélkül. Sokkal inkább lázadásként és dühből, amit a kilátástalan környezete szül, ahol nincs lehetősége a kitörésre. Hiába szerzett diplomát, semmilyen munkatapasztalata nincs harminckét évesen, és továbbra is a szüleivel él. A sokadik sikertelen állásinterjúján megalázza a varroda igazgatója, aki lenézően tesz fel a nőnek olyan kérdéseket, hogy tudna-e neki kávét főzni, majd miután a combja belső felén a szoknyája alá csúsztatja a kezét, megalázóan jelenti ki, hogy még csak meg sem dugná.

  A leginkább elképesztő azonban az a szituáció, ahogy mindenféle jogalap nélkül fogva tartják Petruniját az őrsön. Ahogy a rendőrfőnök is kijelenti, szerencséjük van, hogy a nőnek nincs ügyvédje. Egészen hihetetlen az a jelenet, ahol a rendőrfőnök és a pópa beszélgetnek, hogy mihez is kezdjenek, hiszen mindketten tudják, hogy jogi értelemben semmi rosszat nem tett Petrunija, csupán egy íratlan, vallásos hagyományt szegett meg. Viszont éppen ebből kifolyólag egy idő után le is ül a történet, és nem is értjük, hogy Petrunija miért nem sétál ki az őrsről. Ekkor Mitevska egy remek húzással a keresztért vízbe ugrók feldühödött tömegét a rendőrség elé tereli, aminek köszönhetően Petrunija már nem tud hazamenni, másrészt ezzel egy fricskát is kapnak az álszent, vallásos férfiak, akik csürhe módjára viselkednek, leköpnek egy nőt, és ha nem lennének ott a rendőrök, akkor meg is vernék. Ennek ellenére, a rendőrőrs falai között továbbra sem pörögnek fel az események, így egyre többször az operatőri munka részletein merengünk el. Néhány beállításnak fotókiállításokon lenne a helye: például rögtön a nyitó jelenet Petrunijával az elhagyatott úszómedencében, vagy ahogy a nő a kihallgatószobában ül a talán a szocializmusból hátramaradt tapéta előtt. Néhány húzás pedig a film vége felé közeledve egészen érthetetlen. Ilyen Petrunija anyjának a pálfordulása, de maga a lezárás is, ami alapjaiban kérdőjelezi meg az előző másfél órát.

  Teona Strugar Mitevska egy fontos társadalmi kérdéseket feszegető filmet készített, amivel megérdemelten nyerte el a LUX filmdíjat. A forgatókönyvet azonban az erős mondanivaló ellenére nem sikerült egyenletesen érdekessé tenni.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon