MENÜ
 • Filmkritika: Idegen a tónál

  A tavalyi cannes-i filmfesztiválon nem az Adéle élete 1-2. fejezete volt az egyetlen film, amely merész homoszexuális szexjeleneteivel megbotránkoztatta a prűdebb kritikusokat. Az Adéle életével ellentétben az Idegen a tónál azonban nem kapott olyan mértékű figyelmet, mint amit megérdemelt volna.

  Franck (Pierre Deladonchamps) rendszeresen kijár egy festői szépségű francia tó partjára, melynek egyik részén meleg férfiak napoznak, legtöbbször meztelenül. A legtöbben viszont nemcsak fürdeni és barnulni jönnek ide: gyakran vonulnak el a strand mögötti erdős részre alkalmi szex reményében. Franck itt barátkozik össze egy új látogatóval, a többiektől mindig távol letelepedő Henrivel (Patrick D’Assumcao). A figyelmét azonban a sportos testalkatú, bajszos Michel (Christophe Paou) kelti fel igazán, aki egy másik férfival találkozgat a tóparton. Egyik nap Franck sokáig marad az erdőben, és véletlenül szemtanúja lesz a fák mögül annak, hogy Michel vízbe folytja partnerét. Mikor a rendőrség kérdezősködni kezd, vonzalma miatt tagadja, hogy bármit is látott volna azon az estén. Helyette kihasználja, hogy Michel végre szabad, és egy igencsak veszélyes, és kiszámíthatatlan kimenetelű kapcsolatba kezd.

  l'inconnu du lac 5

  Az Idegen a tónál Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban versenyzett, és el is nyerte a legjobb rendezésért járó díjat. A másságát nyíltan vállaló rendező, Alain Guiraudie saját élményeiből merítette a film alapötletét, és egy olyan világba nyújt betekintést, amit csak kevés ember ismer, pedig ott van minden egyes melegek által látogatott strandon, mely mögött egy erdős, bokros rész húzódik. Filmje abból a szempontból tabudöntögető és határokat feszegető, hogy nyíltan ábrázolja a férfiak közötti szexuális aktusokat. Ezeket azonban ugyanolyan természetesen mutatja be, mint ahogy azt az Adéle életében is láthattuk két lány között kendőzetlenül. Az egyetlen különbség, hogy a legtöbb néző számára ez egy teljesen idegen és ismeretlen terület, hiszen míg a leszbikus pornó szinte minden hetero férfi körében kedvelt, a gay pornó már csak egy szűkebb közösség fantáziáját mozgatja meg.

  l'inconnu du lac 2

  A filmet azonban nem is igazán a szereplők szexuális irányultságának kell meghatároznia. Kezelhetjük az Idegen a tónál-t erotikus thrillerként, de a hangsúly nem az erotikán, hanem a thrilleren van. És ebben az esetben bizony egy lebilincselő, különleges hangulatú, izgalmas thrillert kapunk. A filmet végig a titokzatosság lengi körbe. A filmhez semmilyen zenét sem használtak fel, a természet zajaival és a csenddel pedig még hátborzongatóbb hatást sikerült elérni. Nem sokat tudunk meg a szereplők magánéletéről, hogy mit is csinálhatnak akkor, amikor nem a vízparton töltik az idejüket. Ugyan kapunk arra utalást, hogy Frank és Henri máshol is összefutnak, de ezt nem láthatjuk. Mivel Michel csak a strandon hajlandó találkozni Franck-kel, így végig egy helyszínen játszódik a történet, mely egy parkolóból kiindulva az erdőn keresztül a tópartig húzódik. A felvételeknél szinte csak természetes fényt használtak, így a késő délutáni, és a naplemente utáni események félhomálya és sötétsége tovább fokozzák az izgalmakat, melyek alapvetően Michel személyiségéből fakadnak.

  l'inconnu du lac 6

  Az az érdekes, hogy nemcsak a nézők lehetnek szemtanúi annak, ahogy Michel vízbe folytja a szeretőjét, hanem Franck is. Egy hagyományosabb filmben ezt csak a közönség látná, Franck nem lenne birtokában ennek az ismeretnek. Az izgalom abból fakadna, hogy a néző azért szorít, hogy a mit sem sejtő főhős ép bőrrel húzza ki a film végéig. Itt annak ellenére rágjuk le a körmünket, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy Franck is tudja, hogy Michel mire képes. Mégis végig azon kell izgulnunk, hogy vajon Franck is ugyanarra a sorsa jut-e, mint Michel előző partnere, mivel Franck mintha nem akarna tudomást venni arról, aminek a szemtanúja lett, holott tudatában van annak, hogy egy életveszélyes játékot űz. Egyszer meg is kérdezi Michelt, hogy őt is megöli-e, ha már megunta és nem kívánja többé. Azt azonban nem méri fel, hogy az események meddig is fajulhatnak el, ha Michel fenyegetve érzi magát. Az érzelmei miatt viszont nem tud helyesen mérlegelni, ami a film utolsó jelenetének zseniális fordulatát hozza meg, ami azt mutatja, hogy bármi történjék is, Franck képtelen érzelmileg elszakadni Micheltől, bármekkora veszélybe is sodorja magát ezáltal.

  Aki elég nyitott gondolkodású, és nem zavarja, hogy a játékidő jelentős részében meztelen férfiakat, néhány jelenetben pedig két férfi szeretkezését látja, az egy lebilincselő thriller élményével fog gazdagodni, ha beül az Idegen a tónál-ra. A Cirko Film ráadásul a jegybevételek 10%-át az oroszországi LMBTQ szervezeteknek ajánlotta fel, így aki jegyet vált a filmre, az nemcsak egy jót mozizhat, de ezzel együtt egy nemes célt is támogat.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon