MENÜ
 • Filmkritika: Hóesés Barcelonában

  A spanyol Igazából szerelem.

  Vízkereszt előestéjén Oscar (Àlex Maruny) az utolsó barcelonai estéjén legjobb barátja tanácsára megpróbál nem rögtön beleszeretni az első vele szóba álló katalán lányba, Olgába (Vicky Luengo). Miguel (Alberto San Juan) a három király közül épp az egyik szerepét tölti be a felvonuláson, amikor a tömegben megpillant valakit, akiről úgy véli, hogy a húsz éve nem látott szerelme. Leugrik a kamionról, és a titokzatos nő után ered egy fiatal fotós segítségével. Carme (Montserrat Carulla) nyolcvanon túl készül elmondani a vacsoraasztalnál a családjának, hogy az általuk nénikének tekintett Júliával (Asunción Balaguer) egy párt alkotnak. Laura (Bárbara Santa-Cruz) a férje, Carles (Miki Esparbé) kedvéért költözött Barcelonába, ahol kisgyerekes anyukaként folyamatosan elutasítják az álláskeresés folyamán, ő pedig egyre elszigeteltebben érzi magát otthon a kisbabájával. Kettejük között épp azelőtt robban ki egy heves vita, hogy Laura szüleihez utaznának Madridba. Adrián (Cristian Valencia) a lakótársával felhívja a csinos futárlányt magukhoz munka után néhány italra, de egyikük sem számol azzal, hogy a lány hármasban szeretne velük szexelni. Az idős Jaume-hoz (Fermí Reixach) pedig egy váratlan látogató érkezik.

  Az Igazából szerelem sikere óta rendre készülnek olyan alkotások, amik egy-egy ünnep köré építkezve több szálon futó, sokszereplős történetet mesélnek el. Ezek többnyire hollywoodi próbálkozások, és meg sem közelítik a karácsony egyik alapfilmjévé váló brit sikert, de a spanyol Dani de la Orden bebizonyította, hogy Európában továbbra is nagyon értenek ehhez a műfajhoz. A Hóesés Barcelonában esetében megvan minden, amire december végén vágyik az ember: család, szeretet, szerelem, szex, és persze akad néhány elkerülhetetlen, de megoldható konfliktusok is, mint amilyen Carme comin-outjának az elfogadása, Laura és Carles házastársi problémái, Oscar bemutatkozása Olga szüleinek, vagy a hármas szexet Adrián számára rémálommá változtató baleset. A humor folyamatosan jelen van, és olykor igencsak kiváló színvonalon. Egészen fergeteges például az a jelenet, ahol az apa a családi vacsora közben teljesen kiakad azon, hogy a lányai más ajándékra számítanak, mint amit a kívánságlistájukra írtak.

  Az egyik legerősebb szál Carméé, aki nyolcvanon túl áll a családja elé, hogy elmondja nekik, már évek óta szerelemben él azzal a nővel, akire a többiek a nénikéjükként tekintenek, de az addig elfogadónak mutatkozó család nagy része nem teljesen úgy reagál erre a bejelentésre, ahogyan azt várta. A másik Miguelé, aki jelmezben, egy fiatal lánnyal járja a hoteleket, hogy megtalálja egykori nagy szerelmét, akivel két évtizede sodródtak el egymás mellől. Itt előkerül az elkerülhetetlen reptéri jelenet is, amit de la Orden minden giccstől és sablontól mentesen rendkívül kreatívan és okosan old meg. Nem követi a papírformát akkor sem, amikor tálcán kínálkozik számára a lehetőség egy montázsra, amiben Oscar és Olga Barcelona nevezetességei előtt andalognak, helyette elegánsan, egyetlen kevésbé ismert helyszínre kalauzol el minket. A humorral átitatott érzelmes szálak mellől talán egy kicsit kilóg az édeshármas, és Jaume története kaphatott volna egy kicsivel több időt, de ezekkel az apró negatívumokkal együtt is lehetetlen nem szeretni ezt a filmet.

  Ha már unnánk az Igazából szerelmet, akkor a Hóesés Barcelonában-nál keresve sem találhatunk jobb alternatívát egy kis ünnepi szívmelengetésre.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon