MENÜ
 • Filmkritika: Hisztéria

  Nem sok film dicsekedhet olyan érdekes témával, mint a vibrátor feltalálása. Erről kapunk most egy történetet romantikus vígkátékba csomagolva.

  A viktoriánus kori Londonban a fiatal orvos, Dr. Mortimer Granville (Hugh Dancy) sorra veszíti el állásait, mert olyan dolgokról beszél maradi feletteseinek, mint a láthatatlan baktériumok, amik akkor még igencsak hihetetlen dolognak tűntek. Szinte már senki sem akarja őt alkalmazni, kivéve Dr. Robert Dalrymple-t (Jonathan Pryce), akinek jól jön egy segítő kéz a praxisában. A doktor a hisztéria kórral diagnosztizált, boldogtalan, ingerült nőket kezelte. Szó szerint kezelte, mivel az ujjaival elégítette ki őket.

  Granville segítségével még népszerűbbé válik a rendelője, így úgy gondolja, hogy megtalálta méltó utódját és egyik lányának férjét Granville személyében. Azonban Dalrymple-nek van egy lázadó, szocialista, szüfrazsett lánya is, Charlotte (Maggie Gylenhaal), aki a szegényeknek próbál segíteni, ezzel pedig kivívja apja ellenszenvét, s vele párhuzamosan Granville érdeklődését is. Az ifjú doktor keze egyre kevésbé bírja a megterhelést, így mikor a kezébe akad barátja (Rupert Everett) egyik vibráló, masszírozó készüléke, egy remek ötlete támad…

  A nem mindennapi téma hatalmas lehetőségeket rejt magában, a készítők ezt sajnos mégsem használják ki, így végeredményként csak egy átlagos kosztümös angol vígjátékot kapunk. Az sem igazán érződik a filmen, hogy egy nő rendezte, hiszen hiába veti fel a női egyenjogúság kérdését, nem akar vele komolyabban foglalkozni, ahogy az sem háborítja fel különösebben, hogy számos nőt kényszerítettek méhműtétre a hisztéria diagnosztizálása miatt. A forgatókönyv fordulatai előre kiszámíthatóak, a poénok megmosolyogtatóak, de egyik sem igazán ütős.

  Néhány színész játéka menti meg a filmet. Dancy aranyosan bárgyú, igazán szerethető karaktert teremt nekünk, aki remek párost alkot a harsány, karakán Gylenhaallal és Everettel is. A pálmát azonban az epizódszereplők viszik, mint a szókimondó Malcolm Rennie, Granville fogadott apjaként, vagy az ex-prostituált Sheridan Smith, aki végig csábosan néz, minden adandó alkalommal felkínálja magát, és a vibrátor tesztelésénél lubickol igazán a szerepében. A legélvezetesebb azonban a szakáll mögé rejtett Rupert Everett, aki flegma feltalálóként egyszerűen imádnivaló, csipkelődő beszólásai pedig mindig remekül időzítettek.

  A Hisztéria egy kedves, megmosolyogtató film, de korántsem okoz olyan nagy élvezetet, mint az a kis szerkezet, amiről szól.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon