MENÜ
 • Filmkritika: Hétköznapi vámpírok

  Milyen lehetne a vámpírok élete a valóságban a 21. századi Új-Zélandon?

  Egy wellingtoni házban négy vámpír lakik együtt: a piperkőc és rendmániás Viago (Taika Waititi), a zabolázatlan Vlad (Jemaine Clement), a kissé hirtelen haragú Deacon (Jonathan Brugh), és a 8000 éves, szótlan Petyr (Ben Fransham). A megszokott életüket Nick (Cori Gonzalez-Macuer) borítja fel, akit Petyr változtat vámpírrá. Nick a többiekkel ellentétben a modern kor szülötte, és nem tudja eltitkolni, hogy vámpír. Ráadásul legjobb barátjáról, Stúról (Stuart Rutherford) sem akar lemondani, így Stu ember létére folyamatosan együtt lóg a vámpírokkal, és még az évente megrendezésre kerülő álarcosbálra is elmegy, ahol vámpírok, boszorkányok és zombik buliznak együtt…

  what-we-do-in-the-shadows1

  A Hétköznapi vámpírokat mockumentarista stílusban forgatták. Egy áldokumentumfilm, melyben egy stáb filmezi a négy vámpír mindennapjait. Itt a legnagyobb problémát nem az jelenti, hogy a főhős vámpírrá változtassa-e (és megdugja-e) az utána epekedő lányt. Itt olyan hétköznapi kérdések merülnek fel, mint az, hogy hogyan öltözzenek fel a vámpírok a buli előtt, ha nem látják magukat a tükörben. Hogyan lehetne rávenni Deacont, hogy elmosogassa végre a véres poharakat, amikor ő úgy gondolja, hogy az teljesen felesleges, hiszen ha vendég jön hozzájuk, akkor az úgyis meghal.

  what-we-do-in-the-shadows41

  Előkerül szinte minden vámpírokkal kapcsolatos sztereotípia, amiből olyan zseniális poénok születnek, mint amikor Viago a szerelmétől kapott ezüstláncot néhány perc erejéig a nyakába akasztja, amíg elviselhetetlenné nem válik számára annak égetése. Azok a vámpírok, akik kislányként változtak át, örök életükben kislánynak is néznek ki, ezt kihasználva rendszeresen pedofilokat csalogatnak magukkal a sikátorba, hogy ott végezzenek vele. Arra a kérdésre pedig, hogy miért is preferálják a vámpírok a szüzek vérét, Vlad egy igen sajátos hasonlattal áll elő.

  what-we-do-in-the-shadows (3)

  Waititi és Clement nemcsak szereplői a filmnek, hanem írói és rendezői is. Remek humorérzékkel készítették el ezt a vámpírkliséket kifigurázó filmet, ami szépen lassan igazi buddy movie-vá alakul át. Hiszen mit tegyen a vámpír, ha a legjobb barátja ember? Ezt a problémát még valahogy csak meg lehet oldani, de mi lesz akkor, ha azt az embert vérfarkasok cincálják szét, és ő is átváltozik az ősi ellenséggé? Waititi nem csupán egy kiváló rendezéssel és forgatókönyvvel büszkélkedhet, de fantasztikusan alakítja a szerepét is: egy csetlő-botló figura, rengeteg kényszeredett mosollyal és gyermeki izgalommal. Amikor az egyik leendő áldozata épp azt ecseteli, hogy egyetemre akar menni, ő közben újságpapírral takarja be a padlót. A felfordulás így sem kerülhető el, mert egy ütőeret talál el, így csurom véresen, papírtörlővel indul feltörölni a melléspriccelő vért…

  A Hétköznapi vámpírok egy fergeteges komédia, senkit se rémítsen el a rémes plakátja. Nem véletlenül lett a Titanic Filmfesztivál közönségdíjasa, és bizony könnyen kultfilmmé válhat.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon