MENÜ
 • Filmkritika: Have a nice day

  Szép napod lesz, ha nálad van egy táskányi lopott pénz?

  Sziao Csang ellop a főnökétől egymillió jüant, hogy a barátnője elrontott plasztikai műtétjét Dél-Koreában korrigálják. A meglopott gengszter utána küldi az egyik verőlegényét, de másoknak is fáj a foga a pénzre. Sziao Csang egy internetkávézóban próbál kapcsolatba lépni a barátnőjével, de leütik, és mire magához tér, a pénzzel teli táskának már csak a hűlt helyét találja.

  Jian Liu filmje hihetetlenül nyomasztó hangulatot áraszt. Minimalista animációs stílussal, szürke árnyalatokban jelenik meg egy kínai város, ahol szinte állandóan esik az eső, nincs napfény és minden lesújtóan lepusztult annak ellenére, hogy szinte mindenhol építkezés nyomai láthatók. Nem csoda, hogy az összes karakter, akinek a kezébe kerül az egymillió jüan, ki szeretne törni innen. A sötét szín a film humorára is jellemző: a lehangoló képek mellé ugyanis fekete humor társul. A szereplők ugyan keveset beszélnek, de a tömör dialógusokban és a képi világban is rengeteg maró poén húzódik meg.

  A véres forgatókönyvet, mintha Tarantino, vagy a Cohen-fivérek írták volna: a kétes eredetű pénz kézről kézre vándorol, és a főhősök útja folyamatosan keresztezi egymást sokszor a véletlennek köszönhetően. Érdemes végig bent maradni a moziteremben, mert a remekbe szabott finálé után az utolsó képkockák is tartogatnak még egy kis meglepetést, amivel teljesen nyitottá válik a lezárás. A történet vezetése és a humor mellett feltétlenül érdemes kiemelni a zseniális betétdalokat, amelyek néhol szó szerint egy álomvilágba repítenek. Az egyetlen kifogás, amit fel lehet hozni, az a 77 perces játékidő. Ennél sokkal tovább is el lehetne merülni ebben a mocskos kínai városban a pitiáner főhősök társaságában.

  A Have a nice day egy igazán ínyenc keleti animációs filmcsemege a felnőtt moziőrültek számára.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon