MENÜ
 • Filmkritika: Határidős esküvő

  Létezik csoda hanukakor?

  Michallal (Noa Koler) a vőlegénye az esküvő előtti próbavacsorán közli, hogy nem szereti őt, és nem fogja elvenni. A harminckét éves nő mégsem mondja le a lakodalmat, amihez már megvan az időpont, a helyszín és a ruha is, így úgy gondolja, hogy ha igazán hisz benne, akkor Isten megtalálja számára a tökéletes vőlegényt egy hónapon belül, hanuka 8. napjáig.

  A Szex és New York óta valószínűleg a legtöbb ember világnézete szerint a nők nem ragaszkodnak a házassághoz, és nincs azzal semmi problémájuk, ha éppen szingliként kell élniük az életüket. Hajlamosak lehetünk arról megfeledkezni, hogy azért a legtöbb nő továbbra is a tökéletes esküvőről álmodozik gyerekkora óta, amivel nem feltétlenül akar sokáig várni. Ilyen filmünk hősnője is, aki úgy érzi, hogy harminckét évesen itt az ideje annak, hogy férjhez menjen, még úgy is, ha a nagy Ő kilétét homály fedi. Az esküvő időpontja viszont egyre közeledik, és megállíthatatlanul száguldunk afelé, hogy a rózsaszín léggömb egy rendkívül megalázó szituációban durranjon ki. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Michal vallásos, és egy hasonló, hithű zsidó férjet keres, így egy erre szakosodott partnerközvetítő hívásait várja ahelyett, hogy a Tindert böngészné a nap huszonnégy órájában.

  Rendkívül kettős ez a szituáció, ahogyan maga a film is. Michal gyakorlatilag a csodára vár, és nem tesz meg túl sokat azért, hogy megtalálja a tökéletes társat, helyette úgy érzi, hogy a megfelelő illető magától fog betoppanni az életébe egy hónapon belül Isten segítségével. Michal azokban a szituációkban rendkívül idegesítő, amikor egy-egy férfi megkérdezi tőle, hogy hozzámenne-e. Hiába vágyik erre a kérdésre, ilyenkor mindig hitetlenkedve kihátrál. Nyilván nem feltétlenül tisztelnénk őt, ha csak a határidő szorítása miatt mondana igent valakinek, de azért a felkínálkozó férfiak többsége megérne egy próbát, ha már ilyen rapid módon áll neki a társkeresésnek. Mégis megkedveljük őt Noa Koler remek alakításában, mert rendkívül szimpatikus, ahogy tiszteletre méltóan harcol az álmáért. Ráadásul az őt körülvevő hölgykoszorú (az édesanyja, a barátnője, a hasonlóan őrült és makacs testvére, és a lakótársa) folyamatosan mosolyt csal az arcunkra.

  Ahogy vészesen közeledik a kitűzött dátum, valahogy minket is egyre jobban kezd érdekelni, hogy mi fog történni Michallal. A figyelmünk akkor hág a tetőfokára, amikor menyasszonyi ruhában hihetetlenül bátran elindul a lakodalom helyszínére. Valljuk be őszintén, ezt valószínűleg egyikőnk sem merte volna megtenni a helyében. Izgatottan várjuk a befejezést, amiről még most sem tudom eldönteni, hogy jó húzás volt-e, mert a szívem teljesen mást súg, mint az eszem. Annak tükrében, hogy még napokkal később is ezen gondolkozom, talán elismerhetem, hogy ha nem is tökéletes, de mindenképpen hatásos lezárással állt elő Rama Burshtein.

  A Határidős esküvőre leginkább a kettőség jellemző: sokszor idegesít minket a főhősünk viselkedése, mégis folyamatosan mosolyt csal az arcunkra és izgalomban tart minket. Ha azt nézzük, hogy a történet mennyire könnyedén elcsúszhatott volna egy sablonos romantikus limonádé irányába, akkor a mérleg nyelve a végén egyértelműen a pozitív irányba billen.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon