MENÜ
 • Filmkritika: Hasta La Vista!

  Merész dolog fogyatékkal élőkről filmet készíteni, még merészebb arra vállalkozni, hogy a szexuális vágyaikról meséljünk. A belga Geoffrey Enthoven tehát kemény fába vágta a fejszéjét, de a Montreáli Filmfesztivál fődíja és a Titanic Fesztivál közönségdíja azt mutatja, hogy a végeredmény igazán jól sikerült.

  Jozef (Tom Audenaert ), Lars (Gilles de Schrijver ) és Philip (Robrecht Vanden Thoren) három jó barát, akik teljesen átlagosak is lehetnének, de Lars és Philip kerekesszékhez van kötve, Jozef pedig szinte alig lát. Ezekkel a handicappekkel viszont nem megy egyszerűen a csajozás. Hőseink mégsem szeretnének örökké szüzek maradni, így elhatározzák, hogy elindulnak Belgiumból Franciaországon át a spanyol tengerpartra egy speciális bordélyházba, ahol a prostituáltak fogyatékkal élőkre szakosodtak.

  Ez lenne életük kirándulása, persze a szüleiknek nem szólnak útjuk igazi céljáról. Lars daganata viszont egyre jobban elterjed, így az orvosa nem engedi neki a hosszú utat. Ettől a kalandtól azonban semmi sem tántoríthatja el őket, így megszöknek otthonról. Sofőrjük és segítőjük nem kis meglepetésükre egy nő lesz, Claude (Isabelle de Hertogh), akivel kezdetben elég gorombán viselkednek, de lassan megolvad köztük a jég, és tényleg ez az út válik életük egyik legnagyobb élményévé.

  Úgy tűnik nemcsak mi magyarok tudunk sírva vigadni, hanem a belgák is. Ennek ellenére egy ilyen kényes témát egy magyar rendező nem biztos, hogy könnyedén bevállalna. Tőlünk nyugatabbra azonban jó érzéke van ehhez a rendezőknek. Anders Thomas Jensen már az Ádám almáiban arra késztetett minket, hogy egy béna kisfiún nevessünk, még akkor is, ha belül tudtuk, hogy ezen nem illene kacagnunk. Az idei év nagy francia filmsikere, az Életrevalók szintén egy tolószékes férfi és ápolója barátságát ábrázolja, amely szintén rengeteg rajongót szerzett magának.

  Nehéz nem túlzásokba, giccsbe, sajnálatkeltésbe esni ennél a témánál. Enthovennek sem sikerül mindig megéreznie az arányokat, mégis hihetetlenül bájos filmmel van dolgunk, ami szerencsére messze túllép az amerikai pités szüzességet elvesztő szexkomédiák szintjén. És ez nagyrészt a humornak köszönhető. Mert ez a három fiú mer nevetni a helyzetén, és így mi is nyugodtan reagálhatunk rájuk. A nevetés így garantált, főleg mikor Jozef szól be valamit a látással kapcsolatban.

  A másik erősség a színészi játék. Az álomjelenetben láthatjuk, hogy ezek a színészek bizony teljesen egészségesek. Vanden Thoren a legtöbbször túl hangos és harsány, nehéz vele szimpatizálni, mégis le a kalappal azelőtt, ahogy a legkicsavartabb pózokban ül lebénult testtel a tolószékében. De Schrijver igazi szívtipró, így végig izgulunk érte, hogy jobbra forduljon az állapota. Audenaert a természetességével és esetlenségével hódít, de Hertogh szintén imádnivaló, főleg a medencés jelenetben, illetve amikor a fiúk védelmére kel a holland turistákkal szemben. Kimke Desart Lars húga szerepében lopja be magát a nézők szívébe, mikor kijelenti, hogy soha többet nem akar veszekedni a haldokló testvérével, és ahogy falaz neki a szülők előtt.

  A film legnagyobb igazságát Jozef mondja ki, miszerint nem csak olyan emberek vannak, akiknek valamilyen testi fogyatékosságuk van, hanem vannak köztünk olyanok is, akiket valaki vagy valami lelkileg tesz nyomorékká. És akármennyire is életigenlő és derűs ez a film, a végén azért nem fogunk teljesen vidáman távozni róla, és valószínűleg még hosszasan fogunk gondolkozni azokon a kérdéseken, amik a moziteremben felvetődtek bennünk. De ez az egyik ismérve, ami miatt jónak, és maradandó élménynek nevezhetünk egy filmet.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon