MENÜ
 • Filmkritika: Három nő

  Színésznők három generációja Iránban.

  A híres színésznő, Behnaz Jafari videóüzenetet kap egy vidéki lánytól, Marziyeh-től. A lány azt állítja, már többször kereste Jafarit telefonon, hogy a szülei által is elismert színésznő segítsen meggyőzni őket, hogy engedjék el Teheránba, ahova felvételt nyert a színművészeti főiskolára. Mivel példaképe nem reagált a megkereséseire, úgy dönt, hogy egy barlangban felakasztja magát. Jafari ezért Jafar Panahival elindul Marziyeh lakóhelyére, hogy a végére járjanak az ügynek, és remélhetőleg még élve találja meg a fiatal lányt.

  Jafar Panahi továbbra sem hagyja magát, és már negyedik filmjét készítette el azóta, hogy hazájában eltiltották a filmezéstől. A Taxi Teherán után ismét autóba szállt, de a teheráni városi forgatag helyett a vidéki Iránt tárja elénk áldokumentarista stílusban. Hosszasan tartja bizonytalanságban a nézőket, hogy mi is történhetett Marziyeh-vel, az okosan felépített forgatókönyv pedig meg is kapta (megosztva) a legjobbnak járó díjat Cannes-ban. Vajon lehet hinni a felvételnek, és Marziyeh tényleg öngyilkos lett? Vagy csak azért készítette a felvételt, hogy felhívja magára Jafariék figyelmét? Miközben Panahiék a falubelieknél kérdezősködve próbálnak a lány nyomára bukkanni, számos érdekes és vicces karakterrel elegyednek szóba. Ezek a jelenetek izgalmas színt adnak a történet rejtélyes fő cselekményszálához.

  Ott van például az idős néni, aki a leendő sírjában fekszik, amit lámpával világít meg, hogy elijessze a kígyókat. A faluba vezető keskeny úton nem fér el egymás mellett két autó, így az út két végén a sofőröknek dudálva kell kommunikálniuk arról, hogy kinek lesz elsőbbsége. A szabályok persze rendszeresen változnak, és mindenki mindig azt jelzi, hogy épp vészhelyzet van, és őt kell előre engedni. Három férfi illedelmesen az otthonukba invitálja a kocsijában éjszakázó Panahit, a visszautasítást követően viszont egymás között morgolódva kiderül, hogy az egészet csak azért csinálták, mert a polgármester erre kérte őket erre. Egy férfi Jafarira bízza a fia levágott fitymáját, hogy Panahi juttassa el azt egy ismert iráni színészhez, majd arra céloz, hogy hiába sürög-forog körülöttük már a sokadik felesége, azért Jafarit is szívesen elvenné, ha nála maradna.

  Miközben egy babonás, kissé maradian gondolkodó, de szeretettel teli közegbe csöppennek Panahiék, és a rendező sosem ítélkezik a helybeliek felett, a vidéki emberek egy-egy elejtett mondatából sokszor egészen komoly dolgokra, emberi tragédiákra lehet következtetni. Amikor a férfi például arra kéri Jafarit, hogy juttassa el a fia fitymáját Panahin keresztül az általa kedvel filmsztárhoz, Jafari közli vele, hogy ez sajnos nem lehetséges, mert Panahi nem utazhat külföldre, míg a színész már nem teheti be a lábát Iránba. Sokáig nem lehet tudni, hogy ki a címbeli harmadik nő, csak a film második felére derül ki, hogy a pályája elején álló, az egész falu rosszallásával szembesülő Marziyeh és a karrierje csúcsán levő, országszerte elismert Jafari mellett még egy színésznő fontos szerephez jut a filmben, és az ő története a leginkább szívszorító. Az egykori filmsztár a ’78-as iráni forradalmat követően nem jutott több szerephez, és a vidéki faluba költözött önkéntes száműzetésbe. Itt a helybeliek megvetésével kellett szembesülnie, és habár nem büszke szerény otthonára, megbékélt a sorsával, és már új szenvedélyének, a festésnek hódol.

  Érdemes újra bepattanni Panahi hátsó ülésére, mert a rendezőnek bőven van még miről beszélnie, és az iráni falucska legalább annyi érdekes figurát tartogat, mint Teherán utcái. Az pedig, hogy ehhez még egy izgalmas rejtély is társul, már csak hab a tortán.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon