MENÜ
 • Filmkritika: Haneke, a rendező

  Az egyik legjelentősebb kortárs európai rendező portréfilmje.

  Michael Haneke, azon kevés rendezők elit körébe tartozik, akik már kétszer is elnyerték az Arany Pálmát, nem mellesleg utolsó két filmje az Oscart is besöpörte a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Yves Montmayeur éveken keresztül forgatta dokumentumfilmjének anyagát, miközben Haneke játékfilmjein dolgozott. Így bepillantást nyerhetünk alkotói folyamatába, láthatunk vele néhány interjút, és olyan színészek nyilatkoznak róla, mint Jean-Louis Trintignant, Isabelle Huppert, vagy épp Béatrice Dalle.

  A film kronologikus sorrendben halad visszafelé Haneke filmográfiájában, így elsőként a Szerelem forgatására csöppenünk, majd sorban következik a Fehér szalag, a Rejtély, a Farkasok ideje, A zongoratanárnő, a Furcsa játék, és a 71 töredék a véletlen kronológiájából. Montmayeur nem akarja Haneke magánéletét bemutatni, inkább a filmjeiről kérdezi, és a forgatásokra koncentrál. Emellett Haneke még tanárként jelenik meg, ahogyan bécsi diákoknak ad órát. Érdekes őt munka közben látni, és azt kell megállapítanunk a látottakból, hogy színésznek sem utolsó, miután megmutatja a színészeinek mit és hogyan is kellene eljátszaniuk. Amikor interjút készítenek vele, akkor nem egy egyszerű eset, sokszor butaságnak tartja magát a kérdést is.

  Haneke filmjei gyakran ostorozzák a társadalmat, és általában nem kellemes őket nézni. Érdekes, ahogy arról nyilatkozik, hogy a filmekben aranyszabály, hogy az állatoknak, és gyerekeknek nem eshet bántódásuk, de ő ezt nem tartja helyénvalónak, mert az élet nem ilyen. Ennek köszönhetően újra átélhetjük például a Rejtély kakaslefejezős jelenetét is. Az egyik legjobb rész, amikor Jean-Louis Trintignant nyilatkozik arról, hogy a Szerelem előkészületei során, mikor a film producere felhívta, azt ígérte neki, hogy remekül fog majd szórakozni a forgatás közben. Őt persze rettenetesen megviselte a szerep, ahogy Emmanuelle Rivát is, de Haneke valóban jól szórakozott a film készítése során. Ez a történet pedig szinte mindent elmond Haneke személyiségéről.

  A Haneke, a rendező egy érdekes portréfilm, ami betekintést nyújt a rendező alkotói folyamatába, de őt magát mégsem ismerjük meg jobban. Aki pedig nem látta minden filmjét, de nem szeretné, hogy néhánynak előre lelőjék bizonyos részeit, akkor érdemes bepótolnia az eddig kimaradt Haneke műveket, mielőtt beül erre a dokumentumfilmre.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon