MENÜ
 • Filmkritika: Gyilkos Joe

  A Gyilkos Joe egy elég beteg alkotás, amelynél a végefőcím megjelenésekor hirtelen nem is tudjuk eldönteni, hogy utáljuk-e, vagy inkább zseniálisnak tartsuk.

  Chris (Emile Hirsch) hatezer dollárral tartozik egy rossz fiúnak, és miután az apja, Ansel (Thomas Haden Church) sem tud neki kölcsönadni, előáll egy furcsa ötlettel. Az anyja életbiztosításának köszönhetően ötvenezer dollárhoz jutna a húga, Dottie (Juno Temple). Így apjával elhatározzák, hogy megöletik az anyát, a pénzt pedig négyfelé osztja Chris, Dottie, Ansel és Sharla (Gina Gershon), aki Ansel új felesége. A piszkos munkára Joe-t (Matthew McConaughey) bérlik fel, egy texasi zsarut, aki másodállásban bérgyilkos, és néha a saját gyilkosságai után kell nyomoznia. Joe a pénz felét kéri, előleg hiányában pedig foglaló gyanánt szexuális viszonyba kezd a fiatalkorú Dottie-val. Végül azonban mégsem alakul minden a tervek szerint…

  A 2011-es Velencei Filmfesztiválon William Friedkin megmutatta, hogy nem csak a hetvenes években tudott menő filmeket csinálni, hanem megy ez neki még most is. A film thrillerként indul, ami később már egy fekete komédiába hajlik át. Tracy Letts saját színdarabját adaptálta, és mindig tartogat egy olyan fordulatot, aminél elismerően csettintünk, hogy ezt is bevállalták, és ennél őrültebbek már nem is lehetnének. Aztán öt perccel később már meg is cáfolják a megállapításunkat. Nincs a filmben semmi szemérmesség, rendszeresen villannak fel nő mellek, Gina Gershon fanszőrzetét előbb látjuk, mint az arcát, és véres veréseket is bemutatnak szép számmal.

  A film tele van felejthetetlen jelenetekkel. Hiába fordul fel a gyomrunk Dottie és Joe első szexuális aktusánál, mégis az egésznek megvan a maga varázsa, még ha elég beteges is. A csúcspont a családi vacsora. Hiába gondoljuk azt, hogy a világ egyik legszánalmasabb dolga, ha egy férfi megver egy nőt, mégsem tudjuk abbahagyni a nevetést, miután Joe péppé veri Sharla arcát, majd mintha mi sem történt volna, leülnek vacsorázni. Chris és Dottie meg sem kérdezik mi történt, Joe meg csak ugráltatja Sharlát, hogy szolgálja ki az asztalnál ülőket. A nyitott befejezés nagyon jól működik, a legtöbben pedig a csirkecombbal folytatott orális szex imitációja miatt fognak még sokáig emlékezni erre a filmre.

  A karakterek egytől egyig szánalmasak, megvetendőek, és remek színészek keltik őket életre. Emile Hirsch és Thomas Haden Church kellően mulyák és életképtelenek, mégsem válnak unalmasakká. Juno Temple szintén kiválóan alakítja a buta szőke kislányt, akiről aztán kiderül, hogy mégsem lehet mindenkinek kénye kedve szerint irányítania őt. Gina Gershon kellően proli és prosztó, aki okosan titkolja el, hogy szinte neki van a legtöbb esze a társaságból. Mikor Matthew McConaughey leleplezi őt, majd megalázza, az mindkettőjük játékának a fénypontja. McConaughey szerencsére az utóbbi idők izgalmas szerepvállalásaival meg tudta mutatni, hogy igenis jó színész. Gyilkos Joe-ként lebilincselő és hátborzongató, aki ugyan most is meztelenkedik egy kicsit, de ezzel egyáltalán nem lóg ki a többi szereplő közül.

  A Gyilkos Joe-t valószínűleg nagyon sokan fogják utálni, de ha kellően nyitottak vagyunk, és hagyjuk azt, hogy beteges dolgokkal szórakoztassanak minket, akkor rájövünk arra, hogy egy mesterművel van dolgunk.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon