MENÜ
 • Filmkritika: Gyakornokok

  Két kőkorszaki szaki küzdelme egy állásért a világ legjobb munkahelyénél.

  Billy (Vince Vaughn) és Nick (Owen Wilson) órákat áruló ügynökökként dolgoznak, amíg a főnökük leállítja a vállalkozását. A két negyvenes férfinek sok élettapasztalattal, de diploma nélkül kell nekivágnia az álláskeresésnek. Billy beadja a jelentkezésüket a Google-höz gyakornoki pozícióra. A cég egyik fejese lát valamit a két idiótában, így bekerülnek a nyári programba, ahol csapatban kell bizonyítaniuk, hogy elég guglik ahhoz, hogy nyár végén ők kapják meg az egyik állást a Google-nél. Ez azonban zéró számítógépes ismerettel a lúzerek csapatába kerülve nem olyan könnyű vállalkozás.

  Vince Vaughn és Owen Wilson az Ünneprontók ünnepe után ismét együtt nevettetnek, és Vaughn ezúttal a forgatókönyvet is jegyzi társszerzőként. Az előzetes alapján talán nem számítunk egy nagy durranásra a Gyakornokoktól, de végül sokkal többet kapunk egy két órás Google reklámnál. Igaz a poénok egy része kissé suta, görcsösen fókuszálva a generációs különbségekre, a történet mégis tele van szívvel. Így meg tudjuk bocsájtani azt, hogy Vaughn tizedszer is villámhálót mond világháló helyett. Nick szerelmi szála abszolút fölösleges, és hiába sablonos a teljesen különböző karakterek csapattá válásának története, mégis annyira megszeretjük őket, hogy egyszerűen nem tudunk nem szurkolni a győzelmükért. A karakterek rendkívül szimpatikusak, és a többnyire ismeretlen fiatal színészek lubickolnak a különc kölykök szerepében.

  A poénok egy része ugyan erőltetett, de két olyan zseniális jelenet is van, aminél majdnem lefordultam a székről. Az egyik a kviddicsmeccs, ahol a gyakornokok lábuk közé vett seprűvel szaladgálnak, és úgy próbálják átdobni a labdákat a karikákon, egészen addig, amíg egy őrült jelmezes srác aranycikeszként jelenik meg, és a ráerősített sárga gömböt kell megszerezniük a csapatvezetőknek. A másik hihetetlenül kreatív ötlet, amikor Billy lelkesítő beszédet tart, szemléltetésképp pedig elmesél egy történetet egy hegesztő lányról, aki táncolni akart, elment egy meghallgatásra, ahol elesett, de ő mégis felállt, és micsoda táncot nyomott le utána. És akkor az X-Menes poénról még nem is beszéltünk… Nem tudom kinek a fejéből pattantak ki ezek az őrültségek, de ezektől a popkulturális utalásoktól válik ez a film igazán geekké és szórakoztatóvá minden korosztály számára.

  A Gyakornokok könnyen válhat a nyár legjobb vígjátékává, és valószínűleg mostantól még többen fognak arra vágyni, hogy a világ legjobb munkahelyén, a Google-nél dolgozzanak, még annak ellenére is, hogy a főnökkel sörözés és a gyakornokokkal randizás tilos.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon