MENÜ
 • Filmkritika: A Grand Budapest Hotel

  Wes Anderson ezúttal is választott egy zsánert, a történelmi kalandfilmet, amiben aztán a lenyűgöző díszletek között szaladgáló sztárgárdájával ismét szabadjára engedte határtalan fantáziát.

  Monsieur Gustave (Ralph Fiennes) a festői szépségű Grand Budapest Hotelben concierge. Ő veszi szárnyai alá az új lobby boyt, Zerót (Toni Revolori), aki szinte apjaként tekint fel a legendás concierge-re. Monsieur Gustave a szálloda vendégeinek majdnem minden kívánságát teljesíti, főleg ha idős, szőke hölgyekről van szó. Egyik szeretőjét, a nyolcvannégy éves Madame D.-t (Tilda Swinton) egyik látogatását követően másnap holtan találják. A hölgy a frissen megváltoztatott végrendeletében Gustave-ra hagy egy rendkívül értékes festmény. Ezen persze felháborodik a végrendelet kihirdetésére összesereglett rokonság, különösen a madame fia, Dmitri (Adrien Brody). Gustave és Zero ellopják a festményt, majd Gustave-ot börtönbe csukják, ahonnan hosszú, kitartó ásás során sikerül megszöknie, hogy tisztázza a nevét. Ez persze nem egyszerű, ha a nyomában lohol Dmitri megbízásából a félelmetes Jopling (Willem Dafoe), akinek köszönhetően sorra halnak meg azok az emberek, akik segíthetnének Gustave-nak feltárni Madame D. halálának rejtélyes körülményeit.

  GHB_6852 20130121.CR2

  Wes Anderson szokás szerint lenyűgöző látványvilágot teremtett ebben a filmjében is, melynek cukormázas díszleteit a néző maga is vágyakozva nézi, és legszívesebben ő is rögtön megszállna a színkavalkádban tobzódó A Grand Budapest Hotelben. Persze ez a csábító látványvilág még a boldog békeidőket idézi meg, mellyel éles ellentétbe kerül az idősíkok között ugrálva az évtizedekkel későbbi szálloda belseje, amelyet a kommunizmus alatt szocreál ízlésnek megfelelően alakítottak át, és ahol folyamatosan veszi át a helyet az enyészet. Erről nem is juthat eszébe más a magyar nézőknek, mint a Monarchia jelentős, egykoron gyönyörű fürdői, melyek közül ma sok lepusztult állapotában csak reménykedik abban, hogy talán egyszer még visszanyeri régi fényét. Ha valaki járt már Herkulesfürdőn, akkor tudja, hogy miről beszélek, bár a fővárost sem kell feltétlenül elhagyni hasonló példáért.

  GHB_3932 20130116.CR2

  Anderson zsenialitása, hogy amerikai létére tökéletesen tudja ábrázolni Keletközép-Európa történelmét és hangulatát. Ez nem csupán a tökéletesen ábrázolt látványban nyilvánul meg, hanem a karakterekben is. A film inspirációjául egy osztrák szerző, Stefan Zweig művei szolgáltak, aki szép hazugságként, nosztalgikusan gondolt vissza az Osztrák-Magyar Monarchiára. Ez a nosztalgia az, amit Anderson tökéletesen megragad, és aminek Gustave és Mr. Moustafa a legfőbb képviselői. Gustave egy letűnt kort képvisel kifinomult ízlésével, ékesszólásával, versidézeteivel, az etikett szigorú betartásával. Egy olyan kissé dekadens, látszólag pompás korban él, ahol az emberek észre sem veszik az igazi problémákat, és az újságban csak átsiklanak a közelgő háborút pedzegető cikk felett, mert érdekesebbnek találják egy idős hölgy halálhírét.

  Digital Fusion Image Library TIFF File

  A soknemzetiségű monarchiát idézi meg a nemzetközi sztárgárda, akik a saját akcentusukkal, vagy épp anyanyelvük használatával idézik meg a Monarchia ellentétekkel is teli nemzetiségi kavalkádját. Aztán jön a háború, ahol teret hódítanak a szélsőséges eszmék, a fajgyűlölet, katonák használják kaszárnyának a hotelt és keverednek benne tűzpárbajba, mit sem törődve a csodás épülettel. Aztán jön a kommunizmus időszaka, ahol merengő nosztalgiával gondolunk vissza a régi, szép időkre, ahogy azt Mr. Moustafa is teszi a visszaemlékezései során, miközben a múltnak már csak egy megkopott, szürkébb mása vesz körül minket. Így pedig hiába játszódik egy kitalált Zubrowka nevű köztársaságban a film, ízig-vérig keletközép-európaivá válik a történet valós történelmi párhuzamokkal.

  Ezt a szomorú nosztalgiát próbálja feloldani Anderson a múlt bohókás, komikus ábrázolásával, amiben a börtöntöltelékek süteménybe csempészett apró szerszámokkal ássák ki magukat a börtönből, és ahol az üldözések leginkább egy börleszkre, vagy épp egy Tom és Jerry epizódra hasonlítanak. Ez a habkönnyű cukiság sokszor fergetegesen vicces tud lenni, a végére azonban már talán egy kissé megfekszi a gyomrunkat, és néhol már túl fárasztóvá válik. Mégis ez adja meg a történetmesélés báját, és olyan gegeket és apró vizuális poénokat rejt el, amit talán még a sokadik újranézés után sem sikerül mind felfedezni.

  Digital Fusion Image Library TIFF File

  Andersontól már megszokhattuk, hogy illusztris szereplőgárdával dolgozik, most viszont még több sztárt sikerült összekürtölnie, mint valaha. Közülük néhányan csak egy néhány mondatos szerepre ugrottak be. Persze Bill Murray, Tom Wilkinson, Owen Wilson, Harvey Keitel, Bob Balaban, vagy épp az idős hölggyé maszkírozott Tilda Swinton ezt is örömmel vállalta a rendező kedvéért. A Holdfény királyságban parádézó Jason Schwartzman és Edward Norton esetében viszont egy kicsit sajnálom, hogy csak ilyen kurta szerep jutott most nekik, míg Léa Seydoux a neki szánt pár percben is parádésat tud alakítani. Adrien Brody zseniális a kapzsi örökös szerepében, Willem Dafoe viszont talán már egy kissé túlparodizálttá válik. F. Murray Abraham megható, ahogy elsírja magát a nosztalgiázás közben, Saoirse Ronan viszont ugyan olyan markáns, kemény lány tud lenni cukrászsegédként is, mint gyilkológépként a Hanna – Gyilkos természetben.  És akkor még nem is beszéltünk Jeff Goldblumról, Jude Lawról, vagy épp Mathieu Amalricról. A film nagy felfedezettje Tony Revoliri, aki rendkívül szimpatikus, és igazán tehetségesnek tűnik, akiben méltó partnerre talált a komédiázásban Ralph Fiennes, aki lubickol a komikus, eltúlzottan kifinomult Monsieur Gustave szerepében.

  Ha A Grand Budapest Hotel nem is varázsolt el annyira, mint a zseniális Holdfény királyság (és emiatt talán egy kissé csalódottan is sétáltam ki a moziból), azért Anderson legújabb filmje is remekre sikerült. Még ha néhol kicsit fárasztóvá is válik a humora, a fantasztikus szereplőgárda és a rendező által teremtett lenyűgöző látványvilág minden apróbb hibáért kárpótolni tud minket.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon