MENÜ
 • Filmkritika: Géppisztolyos prédikátor

  Gerard Butler legújabb szerepében ötvözi a spártai harcost a P. S. I Love You érző szívű férfijével a háború dúlta Szudán árvái között.

  Sam Childers (Butler) frissen szabadul a börtönből. Korábbi életének hibáiból azonban semmit sem tanulva, ugyanott folytatja, ahol feltehetőleg évekkel ezelőtt abbahagyta. Felesége, Lynn (Michelle Monaghan) viszont már más utakon jár, felhagyott korábbi sztriptízes munkájával, a változtatások mögött kislánya mellett a hit megtalálása állt. Sam egyik este drogfüggő barátjával (Michael Shannon) felvesz egy stoppost, aki kést szegez rájuk. Sam begőzöl, szétlyuggatja a srácot, majd kétségbeesésében feleségétől kér segítséget, aki az Úr házába vezeti feloldozásért. Sam megkeresztelkedik, és új életet kezd. Építkezéseken kezd el dolgozni, egy tornádónak köszönhetően be is indul az üzlet, saját vállalkozásba kezd, vesz egy szép nagy házat.

  Az egyik mise során egy misszionárius papot hívnak vendégelőadónak. Sam így a fejébe veszi, hogy ő is elutazik Afrikába segíteni. A többi amerikaival ellentétben azonban mélyebbre hatol Szudán szívébe, és felfedezi, hogy kiknek is kell az igazi segítség: a háború sújtotta árváknak. Amerikában egy templomot húz fel, Afrikában pedig egy árvaházat. Egy pap nem jelenik meg az egyik misén, innentől kezdve önjelölt prédikátornak áll, aki otthon a szavak erejével, Szudánban pedig két keze munkájával és gépfegyverének elsütésével terjeszti az igét, s vív szélmalomharcot az Úr Ellenállás Hadseregével.

  Marc Foster rendező, aki a Szörnyek keringőjével lenyűgözött, az Én, Pán Péterrel pedig elvarázsolt, ebben a filmjében kicsit túl sokat akart elmesélni. A segítségre szoruló afrikai gyerekek története önmagában siker, hiszen melyik nézőre ne hatnának ilyen képsorokkal, viszont épp az a szál nem működik tökéletesen, ami miatt ez a film különleges lenne: Sam Childers sztorija. Hiszen ő egy valóban létező személy, akinek életét és küzdelmét dokumentálja ez a film. Nyilván kellett a karakternek egy jellemfejlődés, csak kicsit gyorsan jutunk el a drogos bűnözőtől az amerikai hősig. A játékidő így is több mint két óra, nem lehetett volna ezt már tovább húzni, ez tény, ha pedig ez a rész kimarad, akkor meg azért fanyalgunk, mert nem kapunk az előző életéről hiteles képet. De ezen a módon a kettő együtt sajnos nem működik.

  Az a rész viszont már nagyon jó, mikor Afrikában vagyunk, még akkor is, ha eléggé manipulatív az egész. Az ember szíve nyilván összeszorul, amikor ilyen nehéz sorsú gyerekeket lát, és innentől már végig drukkol Samnek. A háború mellett felmerül még egy kényes téma: a vallás, ami Sam esetében már-már fanatizmusba torkollik. Sajnos a templomban hallelújázó extázisban levő híveket számomra legalább olyan szomorú volt nézni, mint az éhezőket. Nyilván ilyen is van, sok ember ebben talál segítségre, de valószínűleg a nézők többségétől ez távol áll. Az viszont pozitívum, hogy meg merik mutatni a már hősnek és szentnek beállított figura negatív mozzanatait, kirohanásait is.

  A másik dolog, ami nem működik tökéletesen, az maga a főszereplő. Butler már rögtön a film elején furcsa, ahogyan kisétál a börtönből, a drámai vonal pedig abszolút nem az erőssége. Ő akkor mutatja meg, hogy ki is valójában, amikor fegyvert ragad, és lelő pár ellenséges katonát, majd fapofával, dühösen átlép rajtuk. A film végén az igazi Samről láthatunk felvételeket, ezek alapján pedig még nagyobb hibának tűnik az, hogy Butlerre esett a választás, hiszen fényévekre volt Butler alakítása az igazi Samtől. Amilyen jól működött ez a dokumentumfilmes húzás például A harcos esetében, olyan rosszul sült most ez itt el. Michelle Monaghan viszont nagyon jó, még ha azt nehezen hisszük is el, hogy valaha vetkőzésből élt. A jelenete, mikor a kocsiban végre kimondja, hogy mit is gondol erről az egészről, az rendkívül őszintére sikerült. Michael Shannon is parádézik mellékszerepében, még ha annyira nem is tudja megmutatni, hogy mit is tud, mint A szabadság útjaiban.

  Az biztos, hogy ezt a filmet egy darabig nem felejti el az, aki megnézi. Nem azért mert olyan jó, vagy olyan rossz. Egyszerűen megérinti a téma, és ott ragad a fejében. Ezért pedig már megérte elkészíteni és megnézni ezt a mozit.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon