MENÜ
 • Filmkritika: Gengszterosztag

  A jó zsaruk szupercsapata felveszi a harcot Los Angeles tejhatalmú urával szemben.

  Mickey Cohen (Sean Penn) a II. világháború utáni Los Angeles ura, akinek jövedelme leginkább piszkos forrásokból származik, mégsem lehet ellene fellépni, mert elegendő rendőrt, bírót és politikust vett meg ahhoz, hogy nyugodtan folytathassa kétes üzleteit. A rendőrfőkapitány (Nick Nolte) a vakmerő, lelkiismeretes és becsületes zsarut, John O’Marát (Josh Brolin) bízza meg egy titkos elit csapat megszervezésével, akiknek létezéséről senki sem tudhat, a feladatuk pedig hogy ellehetetlenítsék Cohen vállalkozásait, és ezzel elűzzék őt a városból.

  Ruben Fleischer legújabb filmjére elég sokat kellett várnunk, mivel az Aurora moziban történt tragédia miatt a filmforgalmazó elhalasztotta a premiert, a filmhez leforgatott mozis lövöldözés jelenetét ki kellett vágni, és újra kellett forgatni a film egy részét. Hányattatottan indult tehát a Gengszterosztag sorsa, és a bemutató után sem aratott osztatlan sikert. A színészgárda egyszerűen bámulatos, a forgatókönyv mégsem elég erős. A film próbál tökös gengszterfilm lenni, másrészről viszont tele van iróniával és humorral. Azok, akik egy fordulatos forgatókönyvet várnak kidolgozott karakterekkel, minden bizonnyal csalódni fognak egy kicsit. Azok viszont, akik nem veszik annyira komolyan a filmet, a remek poénoknak köszönhetően igazán jól fognak szórakozni.

  A legfőbb probléma, hogy a karakterek túl sablonosra sikerültek. A csapat tagjait így leginkább egy-egy jelzővel le lehet írni: van itt egy makulátlan hős (Josh Brolin), egy szépfiú (Ryan Gosling), egy zseni (Giovanni Ribisi), egy mesterlövész (Robert Patrick), egy mexikói (Michael Peña) és egy fekete (Anthony Mackie). A legtöbbjüket csak alig ismerjük meg, de mindenki kap azért egy kisebb háttér sztorit. Tisztában vagyunk vele, hogy nem mindegyikőjük fogja megúszni ezt a harcot, és van köztük olyan karakter is, akit ilyen rövid idő és kevés jellemábrázolás után is sajnálni fogunk a halálakor.

  A színészek alakítása előtt le a kalappal, szinte mindenki a maximumot hozza ki a szerepéből a mellékszereplők közül. Sean Penn-nek egy maszkkal az arcán kell eljátszania a tiszteletet parancsoló rossz fiút. Ez neki a maszk nélkül is simán menne, és mivel ezzel sem hasonlít sokkal jobban az igazi Mickey Cohenre, így nem igazán értjük a funkcióját. A legnagyobb probléma azzal adódik, hogy bármilyen kiváló színész is Josh Brolin, főszereplőként eltörpül Ryan Gosling mellett. Aki ráadásul úgy szorít háttérbe mindenkit, hogy messze nem hozza élete legjobbját. A szívtipró gengszter szerepét viszont mintha teljesen rá öntötték volna, és szerencsére nem is veszi magát teljesen komolyan. Emma Stone-ról valószínűleg elsőre senkinek sem a femme fatale jut eszébe, mégis remek párost alkot ezúttal is Goslinggal, a kettejük között levő kémia tökéletesen működik.

  A kor megidézése hibátlan, a ruhák, a zenék, a kocsik mind tökéletesen visszavisznek minket a ’40-es, ’50-es évek Amerikájába. Az akciójelenetek pörgősek, és tökéletesen koreografáltak, élvezet nézni az autós üldözést és a lassított felvételen repkedő golyókat. A párbeszédek pörgősek, okosak, és a humor is a helyén van, mernek kellően pimaszak és ironikusak is lenni. A forgatókönyv mégis kissé sablonos, és kiszámítható. Vannak benne kiváló ötletek is, mint például, hogy a csapatot igazából O’Mara aggódó, de okos felesége állítja össze, illetve hogy a végső összecsapásra O’Mara és Cohen között már fegyverek nélkül, ököllel kerül sor. Az írok azonban sokszor túl szentimentálisakká váltak, ami legjobban a befejezésen érződik.

  A Gengszterosztag egyáltalán nem rossz film, sőt, igazán szórakoztató, ilyen szereposztással viszont mi mégis egy kicsivel többet vártunk tőle.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon