MENÜ
 • Filmkritika: Frantz

  François Ozonra szinte rá sem lehet ismerni.

  Anna (Paula Beer) az első világháborúban elesett férjét gyászolja. Egy nap egy titokzatos idegent vesz észre Frantz sírjánál. A francia Adrian (Pierre Niney) hamarosan felkeresi Frantz szüleit. Azt állítja, hogy a fiukkal még a párizsi diákévei alatt barátkozott össze. Történetei és jelenléte megnyugvást nyújtanak az idős házaspár számára, és Anna mindennapjaiba is vidámságot csempésznek, a férfi lelkét azonban egy súlyos titok nyomja.

  Ha nem tudnánk azt, hogy ezt a filmet François Ozonra rendezte, akkor a legmerészebb álmainkban sem jutna eszünkbe, hogy ez az ő műve. Nyoma sincs Ozon olyan kedvelt témáinak, mint a másság, vagy a nemi szerepek átjárhatósága. Az egyik legismertebb francia kortárs rendező egy régi vágású, mégis lebilincselő filmet készített. A fekete-fehér kép (ami ugyan néhány jelenetben színesre vált), a német városka, a titokzatosság, és a háború szele a levegőben leginkább A fehér szalagot idézi meg. Ozon még azt is megengedheti magának, hogy a film közepén leleplezze, hogy valójában miért is látogatta meg Adrien Frantz családját. A választ előre lehet sejteni, de azzal valószínűleg senki sem számol, hogy ez csak az első csavar, és a történet még ezután is tartogat számos fordulatot és meglepetést, így végig izgalomban tartja a nézőt. Az egész filmet átjárja a rejtélyesség, ami egy különleges, kiszámíthatatlan atmoszférát sugároz a vászonról.

  A megidézett kor is rendkívül izgalmas. 1919-ben járunk, az emberek még nem tudták feldolgozni a háború okozta traumát. Gyászolnak, kollektíven vonnak felelősségre más nemzeteket, de közben mardossa is őket a bűntudat, amiért közvetlenül vagy közvetve vér tapad a kezeikhez. Mindezek mellett mesterien ragadja meg Ozon a lehetőséget, hogy a főhősök szavainak nem feltétlenül lehet hinni, amit arra használ fel, hogy elgondolkoztassa a nézőt, vajon meddig lehet hazudni másoknak, hogy megkíméljük őket a fájdalomtól. A folyamatosan tépelődő, arisztokrata Adrian remekül illik Pierre Niney karakteréhez és Paula Beer ígéretes felfedezésnek tűnik.

  Ozonnak jót tett kicsit a stílusváltás: termékeny rendezői karrierje során rég készített már ilyen jó és emlékezetes filmet.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon