MENÜ
 • Filmkritika: Foxcatcher

  Az idei Oscar-mezőny legerősebb szereplőgárdájával a Foxcatcher büszkélkedhet.

  John du Pont (Steve Carell) Amerika egyik leggazdagabb családjának örököse, aki fejébe veszi, hogy a birtokán egy edzőközpontot hoz létre, ahol a nemzetnek dicsőséget hozó birkózókat fog edzeni. Első igazolása a ’84-ben olimpiai aranyat szerző Mark Schultz (Channing Tatum), aki a Foxcatcher csapattal felkészülve nyeri meg a ’87-es világbajnokságot, és Szöulban meg akarja védeni az olimpiai bajnoki címét. Miután Mark már nem nyújtja a du Pont által elvárt teljesítményt, Mark bátyja, a Los Angelesben szintén aranyérmet szerző David (Mark Ruffalo) is csatlakozik a csapathoz edzőként, ami a testvére árnyékából kitörni akaró Markot elég rosszul érinti.

  channing_tatum_steve_carell_foxcatcher-618x400

  Bennett Miller maradt a jól bevált műfajnál, és a Capote és a Pénzcsináló után ismét egy életrajzi történetet dolgozott fel egy egyszavas címmel. Ráadásul a sport világától sem távolodott el túlzottan, habár ezúttal nem egy tipikus sportfilmet kapunk. A hangsúly nem a meccseken van, így nem fogunk heroikus küzdelmeket látni, melyekben Mark folyamatosan lépdel a győzelem felé. Az olimpiára vezető úton inkább csak a kétségbeesett, izzadságszagú pánikba nyújt bepillantást, melyben Mark a kiesés elkerülése ellen küzd, és az már teljesen lényegtelenné válik, hogy Szöulban hányadik helyen végez. Itt a három főhős kapcsolatán van a hangsúly, illetve azon, hogy milyen frusztrációkat fojtanak el magukban másoknak köszönhetően. Du Pont lovakért rajongó anyja (a rideg arisztokrataként remeklő Vanessa Redgrave alakításában) alantas sportnak tartja a birkózást, és a fia neki akar leginkább bizonyítani azzal, hogy sikerre vezeti a csapatot. Persze nevetségesen vallja magát edzőnek, hiszen szinte alig tud valamit a birkózásról. A róla elnevezett verseny szenior kategóriáját is úgy nyeri meg, hogy lefizetik az ellenfelét. Ennek köszönhetően bicskanyitogató, és az egész szituáció abszurditását remekül mutatja az a jelenet, melyben du Pont anyját kerekesszékével betolják az edzőterembe. John ekkor rögtön magához ragadja a szót, és szakértőnek tettetve magát az alapokról kezd el beszélni a birkózóknak. Ezt a szerepet végig fent tartja, amíg az anyja nézi őt, majd a távozását követően ismét Dave veszi át az irányítást.

  foxcatcher

  Mark először a testvérével együtt szeretne a du Pont farmra költözni, de Dave a családjára hivatkozva visszautasítja az ajánlatot. A világbajnokságot követően a Johnnak megfelelni akaró Mark elbizakodottá válik, holott Dave technikai tanácsát megfogadva nyert a döntőben, és az edzéseket is egyre inkább elhanyagolja. Bosszantja őt az, amikor Dave mégis elvállalja az edzői állást. Szívszorító azt látni, amikor belátja, hogy emberfeletti teljesítményre csak a bátyja segítségével képes: az olimpiai válogatón a szobabiciklin az ájulás határán azért küzd, hogy néhány óra alatt leadja a versenysúlyától elválasztó plusz kilókat Dave irányításával, miközben bátyja az ő érdekében Johnnal is szembeszáll. Számomra ez volt a film egyik legerősebb jelenete. Mark lelkébe és gondolataiba azonban nem látunk bele eléggé, és emiatt hiányérzetem támadt. Az olimpia előtt ugrunk egyet az időben, és ezt követően Mark már csak halvány árnyéka önmagának. Jó lett volna végigkísérni azt az utat, ami idáig vezetett, hiszen a magánhelikopteren felszívott első kokaincsík, és néhány üres sörösüveg Mark lakásában ehhez nem a legelegánsabb magyarázat. A film azonban szinte egyetlen pillanatra sem ereszt el, és folyamatosan érezteti velünk a tragédia elkerülhetetlenségét. Hátborzongató például az a beállítás, ahol du Pont fegyverrel a kezében lép be a fiúk edzésére. Ennek ellenére a drámai fordulat váratlanul következik be, és katartikus hatással bír.

  foxcatcher2

  Tatum, Carell és Ruffalo mindannyian életük legjobb alakítását nyújtják, egymással tökéletes összhangban. Talán épp annak köszönhetően, hogy nem látunk bele eléggé Mark belső vívódásába, Tatum alakítását egy kicsit elhomályosítják társai. Carell műorra és sminkje ide, vagy oda (az ezért járó Oscart már oda is adnám a sminkeseknek), a legnagyobb átalakuláson a szerep kedvéért egyértelműen Ruffalo ment át, aki szerénységével a háttérben meglapulva is iszonyatos erővel hat a vásznon. Persze a legerőteljesebb alakítás a felismerhetetlenségig maszkírozott Carellhez kötődik, aki a számos vígjáték után A család kicsi kincséhez hasonlóan ismét élt a ritka lehetőséggel, hogy bebizonyítsa, sokkal több ő egy remek komikusnál. Lassú beszéde, szuszogásai, a megjelenése és szavai egytől egyig zavarba ejtőek. A dokumentumfilm, melyben úgy állítatja be magát du Pont, mint a Foxcatcher legfontosabb edzőjét, bosszantó, de egyúttal parádés is. A fotelben nyilatkozó Carell ezzel a jelenettel koronázta meg zseniális játékát.

  A Foxcatcherben egy megrázó történetet jelenít meg három fantasztikus teljesítményt nyújtó színész. Érhetetlen, hogy hogyan maradhatott ki a legjobb film kategóriájának jelöltjei közül az Oscaron.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon