MENÜ
 • Filmkritika: Foglyok

  Az ÁVÓ-sok már a nappaliban vannak.

  A Gaál család otthona előtt egy hajnali órában megáll a rettegett fekete autó, és becsönget az ajtajukon két ÁVÓS-s. Ilona (Szamosi Zsófia) és férje, Ernő (Fekete Ernő) már az ajtónyitás előtt beletörődnek abba, hogy a családfőt beviszik az Andrássy út 60.-ba. Az ügynökök azonban egy fényképet mutogatva csupán információhoz akarnak tőlük jutni egy recski szökevényről, és amíg ezt nem kapják meg, magukra zárják a lakás ajtaját. Senki sem léphet a lakók közül az ablakhoz, vagy hagyhatja el a lakást, és ez igaz azokra az aggódó rokonokra, munkatársakra, barátokra, vagy épp a kíváncsi házmesterre is, akik becsöngetnek Gaálékhoz.

  Az Oscar-díjas Mindenki rendezője, Deák Kristóf első nagyjátékfilmjét ugyan még nem szélesvászonra, csak a televíziók képernyőjére szánták, de bárhol megállná a helyét. Deák 1951-be repít vissza minket a csengőfrász idejére. A film elején megjelenik az igaz történet alapján felirat, és valóban a festőművész Szüts Miklós egy gyerekkori élményén alapul a film, de e nélkül is érezzük, hogy bármilyen abszurd is ez a történet, Magyarországon valóban megtörténhetett. Gaálék esetében az a furcsa, hogy eleinte senkit sem visznek el kihallgatásra, a helyszínen teszik fel a kérdéseiket, majd jelenlétükkel próbálják elérni, hogy valaki meggondolja magát, és a túszszituációt megunva végre információkkal szolgáljon. Bár sokáig úgy tűnik, hogy a családban és a foglyul ejtett ismerősük között valóban senki sem tud semmit a keresett személyről, Deák azért ügyesen tart minket kétségek között végig, hogy talán néhány szereplő mégiscsak titkol valamit.

  A film egyik legkeményebb mondata akkor hangzik el, amikor Ilona, és a párttag féltestvére, Sára az egyre üresebb kamrában vitatkoznak. Sára arra próbálja meg rávenni Ilonát, hogy mondja el végre, amit tud, mert így csak mindenkit bajba kever. Szerinte nincs félnivalója annak, aki ártatlan, mire Ilona visszakérdez, hogy akkor mégis miért suttogva beszélnek. Ilonáék zsidó származásúak, amit olyan kissé necces, de megvalósítását tekintve kifogásolhatatlan jelenetben is kihasználnak, mint amikor a zongorát megmozdítva mindenki szeme láttára esik ki a lábából a nagypapa által elrejtett ezüst, mire Ilona csak annyit jegyez meg, hogy a nagypapa mindig is remekül tudott időzíteni. Másrészt a történelmi meghurcoltatás fényében igazán szíven ütő az, amikor Ilona azt próbálja meg Sárának bizonygatni, hogy eszük ágában sincs disszidálni, ők itt szeretnének élni, még akkor is, ha nem hagyják.

  Az abszurd helyzetkomikum egyszerre szül zseniálisan vicces jeleneteket és olyan pillanatokat is, amikor megfagy a levegő. Utóbbira jó példa az, amikor Ernőék kisfia azt állítja, hogy ismeri a képen látható férfit, mire Sára megpróbálja őt elcsalogatni az ügynök közeléből, mielőtt még elszólná magát, vagy amikor a rádió bekapcsolása után a Szabad Európa Rádió kezd el harsogni. A legtöbb esetben mégis inkább a humor dominál. Ernő egyik felmerülő kérdése, hogy vajon mikor jön el az a pillanat, amikor majd nevetni tudnak a történteken. A díszbemutató közönsége már önfeledten tudott kacagni a remek ízlésnek és a fantasztikus színészi reakcióknak köszönhetően még olyan húzósabb poénokon is, mint amikor Ernőék kisfia értetlenül méregeti az aktuális hatalmat kiszolgáló házmestert, hogy hol is vannak a nyilai, mert az anyukája azt mondta neki, hogy a bácsi nyilasnak tetszett lenni. Deák és a forgatókönyvet jegyző Vörös András kiváló humor- és arányérzéke mellet rengeteg múlt a parádés szereplőgárdán is, akik közül szinte igazságtalanság is lenne egy valakit kiemelni, mégis a kissé bogaras bérlő szerepében Vasvári Emese egészen zseniális.

  Deák Kristóf bebizonyította, hogy tökéletesen tud levezényelni egy nagyjátékfilmet is. Bár a szélesebb nagyközönségnek még várnia kell, hogy erről a mozikban maga győződjön meg, december 28-án 19:40-kor bárki megbizonyosodhat erről a Duna TV-n, vagy a televíziós premiert követően egy hétig a Médiaklikken.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon