MENÜ
 • Filmkritika: Florence – A tökéletlen hang

  Az eltanácsolt Bardeni Bella.

  Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) jómódú zenerajongó, aki bőkezűen támogatja a művészetet, de ő maga is leginkább a színpadra vágyik. Eleinte csak néma szerepekben vesz részt a Verdi Klub egy-egy zártkörű előadásán. Később azonban a hangját is megmutatja a nagyérdemű közönségnek, akiket férje, Bayfield (Hugh Grant) gondosan választ meg. Ennek köszönhetően Florence sosem kap őszinte visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy valójában borzalmasan énekel. A sikeren felbuzdulva Florence kibérli a Carnegie Hallt, és egy teltházas koncertre kell felkészülnie egy neves karmester és egy feltörekvő zongorista, Cosmé (Simon Helberg) segítségével.

  ffj_02749

  Florence Foster Jenkins talán a történelem első olyan előadója volt, akire ma a novelty act jelzőt ragasztanánk. Rövid életű, ám annál hangosabb sikerét nem a tehetségének köszönhette, hanem annak, hogy egy jót lehetett rajta nevetni. Az X Factor válogatóit is ilyen emberek miatt nézik sokan: egy szórakoztató percre vágynak egy olyan önjelölt előadótól, aki bátran kiáll a nagyközönség elé, majd borzasztóan hamisan elénekel egy dalt, mivel vagy nincs tisztában a saját hangi adottságaival, vagy nem szégyelli azt megosztani másokkal 15 perc hírnévért cserébe. Ez valóban vicces tud lenni abban az esetben, ha a fülsiketítő nyivákolás csak egy meghallgatás erejéig tart, és utána a zsűri néhány frappáns, vicces, és lehetőleg nem túl sértő kommenttel ráébreszti a wannabe popstarokat arra, hogy jobban tennék, ha a civil szakmájuknál maradnának, vagy ha az nincs, akkor szimplán ne kergessenek tovább egy hiú ábrándot. A Forence – A tökéletlen hang esetében azonban számtalanszor kell kínosan végig feszengenünk a borzalmas áriákat, amik már az első alkalommal sem igazán viccesek, és ami még rosszabb, hogy ennek a szegény asszonynak senki sem mondja meg őszintén, hogy nem jó, amit csinál.

  ffj_04925

  Meryl Streep az egyik legjobb és legsokoldalúbb színésznő, aki ezúttal is ötösre vizsgázik abból, hogy hogyan tudja tökéletesen leutánozni egy ismert személy orgánumát. Ezt a filmet viszont még ő sem képes megmenteni, ahogyan az a Julie & Julia – Két nő, egy recept, vagy A Vaslady esetében történt. Ezúttal annyival jobb a rendelkezésére álló forgatókönyvnél, hogy abba számára is lehetetlen feladat életet lehelni. Hugh Grant is csak akkor tud valamit megcsillantani a behízelgő, unszimpatikus karakteréből, amikor táncra perdül, és még az Igazából szerelemben előadott koreográfiánál is elképesztőbb táncbetétet nyom le a vásznon. A két rutinos színész elől végül két kevésbé ismert kollégájuk lopja el a showt. Az egyik Nina Arianda, aki férje révén jut be Florence zártkörű előadására, és szinte csak ő nem tudja magában elfojtani a nem várt meglepetés okozta nevetőgörcsét az első ária közben. Akitől viszont ez a film valamennyire élvezhető válik, az az Agymenők Howardjaként megismert Simon Helberg. A dekadens elitbe csöppenő művész őszinte reakcióin sokkal többet lehet nevetni, mint Streep összes énekén együttesen. Furcsa, hogy éppen az a Stephen Frears nem tud mit kezdeni egy idős hölgy igaz történetével, aki A királynővel és a Philomena – Határtalan szeretettel is meghódította a nézők szívét. Ezúttal még a közelébe sem járt annak, hogy ráérezzen a helyes arányokra, és egy teljesen indokolatlan giccsparádét vezényelt le.

  A többnyire pozitív kritikákat olvasva a filmbeli lefizethetetlen kritikussal érzek sorsközösséget, aki az egyetlen negatív kritikát írta Florence-ről. Én is teljesen értetlenül állok az előtt, hogy ebben mi volt a jó, és miért is volt arra szükség, hogy ezt megosszák a nagyközönséggel.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon