MENÜ
 • Filmkritika: Feledés

  Tom Cruise első sci-fije a Különvélemény óta.

  2077-ben a Föld romokban áll. Egy földönkívüli ellenség elpusztította a Holdat, amely természeti katasztrófák sorát indította be a Földön. A túlélők a Szaturnusz egyik holdjára települtek át. Jack Harper (Tom Cruise) és Vika (Andrea Riseborough) az utolsó emberek a Földön. Az ő feladatuk azoknak a robotrepülőknek a szerelése, amelyek biztosítják azoknak a gépeknek a védelmét, amelyek a tengervízből nyernek ki energiát a kolónia számára. Az ellenség megmaradt emberei, a dögevők éjszakánként folyamatosan rongálják a robotokat, és úgy tűnik Jacket is foglyul akarják ejteni. Már csak két hét van vissza a küldetésből, de közben lezuhan egy űrhajó, melynek egyik pilótája, Julia (Olga Kurylenko) Jack álmainak rendszeres szereplője.

  A Feledés a TRON: Örökség rendezőjének, Josep Kosinskinek legújabb filmje. A film alapjául szolgáló képregényt maga Kosinski készítette el, így különösen személyes műről beszélünk, ami egy ilyen szuperprodukciónál nem túl gyakori. A Feledés alapötlete szuper, van benne jó néhány csavar is, még ha közülük pár előre kiszámítható is, és egy remek sci-fi univerzumot teremt, mégis a mögötte álló háttér egy kissé elnagyolt, a történet pedig túl hollywoodi. És ez a sziruposság az, ami leginkább zavaró a filmben. Jacket folyamatosan kísértik a fekete-fehér emlékképek, amik színessé válnak, mikor összeáll benne a kép.

  Szerelmét úgy hibernálja, hogy azok hozzá az utolsó szavai, hogy „Álmodj rólunk!”. A nagy csatára készülő maroknyi túlélő között természetesen hirtelen fel kell bukkannia egy kisgyereknek, hogy a jövőt jelképezze, aki menekülés közben menetrend szerűen el kell hogy essen, hogy Julia felsegítse, majd a saját testével védelmezze őt. Mikor véletlen eldördül egy lövés Julia közelében, már tudjuk, hogy ebből baj lesz, még ha nem is hallunk semmilyen kiáltást. Majd megmutatják Julia arcát, amin a fájdalom legkisebb jele sem látszódik, de felemeli a kezét, amin vér van. A következő alkalommal a nő már lőtt sebbel a hasán fekszik a földön. Amikor azt hisszük, hogy végre bevállaltak egy tökös befejezést, sajnos akkor is csalódnunk kell, mert végül gyáván kiszolgálják a happy endre vágyó közönséget.

  Ha ezeket a részeket mellőzték volna, akkor egy korrekt történet kerekedhetett volna ki az egészből. Néhány dologra nem igazán kapunk magyarázatot, ahogy a szereplők sem akarják sokszor megtudni időben a kérdéseikre a választ. Például Julia napok óta együtt van Jackkékkel, de Jack csak a küldetése felől érdeklődik, arra nem kérdez rá, hogy honnan is tudta a nevét, és miért olyan ismerős neki. Ugyanígy a film közepe táján megtalált fekete dobozt is csak a végén szedi elő. A látványra viszont nem lehet panaszunk, lélegzetelállító, amit a tervezők és számítógépes szakemberek létrehoztak. A lerombolt Föld látványa se semmi, de az égi torony, ahol Vikáék laknak lenyűgöző, különösen a hozzá tartozó, üveg aljú medence. Az biztos, hogy folyamatosan rettegnék, ha ott kellene élnem, viszont a formatervezése első osztályú. Akárcsak Jack repülőjéé, a Buboréké, amit a szakemberek életnagyságban is megépítettek a forgatáshoz. Jack motorjáról nem is beszélve…

  A szereplők közül Tom Cruise kisujjból hozza az amerikai hőst, Olga Kurylenko a keveset beszélő titokzatos szerelmet, Morgan Freeman pedig elég pimasz és menő a lázadó emberiség vezetésére. Jó látni moziban a Trónok harca szereplőjét, Nikolaj Coster-Waldaut a Jackkel szemben gyanakvó férfiként, akinek emlékei sincsenek a háború előtti világról. Az egyik legérdekesebb, és legösszetettebb karakter a szabályokat mindig követő Andrea Riseborough, aki nem mindig szimpatikus, sőt, néha idegesítő is, mégis sajnáljuk őt, és ő mutatja meg a legszélesebb színészi eszköztárat. Melissa Leo Sallyként remekel, habár az ember semmiképp sem akar olyan főnököt, mint ő. Nyakó Júlia tökéletes választás volt a magyar hangjának, hidegrázó, ahogyan folyamatosan megkérdezi Vikát, hogy még mindig hatékony csapatot alkotnak-e Jackkel.

  A Feledés egy lélegzetelállító képi világú sci-fi, egy eredeti alapötlettel, de olyan megvalósításban, amit sajnos teljes mértékben az amerikai közízléshez szabtak.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon