MENÜ
 • Filmkritika: Fékezhetetlen

  Úgy tűnik ismét hódít a western- és a gengszterfilmek műfaja a filmiparban. A Fékezhetetlen olyan filmek sorába csatlakozik műfaját és színvonalát tekintve, mint a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, vagy épp A félszemű.

  Az 1920-as években járunk Virginia államban a szesztilalom idején, ahol három fivér: Jack (Shia LaBeouf), Forrest (Tom Hardy) és Howard (Jason Clarke) munkájának köszönhetően senki sem marad alkohol nélkül. A Bondurant-fivéreket hatalmas tisztelet és legendák övezik, ők a megye legkeményebb férfijai. Egy nap azonban a törvények betartása érdekében Chicagóból érkezik egy ügynök (Guy Pearce), aki részt követel magának a piszkos üzlet bevételéből. A lakók sorra behódolnak neki, már akit nem kínoznak előtte halálra, de a Bondurant-fiúkra nem olyan egyszerű ráijeszteni, ők felveszik a harcot a korrupt törvényőrrel.

  Nick Cave ismét bebizonyította Az ajánlat után, hogy nem csupán remek zeneszerző, de a forgatókönyvíráshoz is van tehetsége. John Hillcoat rendezővel abszolút egymásra találtak, aki filmjével idén Cannes-ban az Arany Pálmáért szállt harcba. A hangulatteremtés csillagos ötös, a történet kellően tökös és véres. A nyakátvágós rész konkrétan olyan hatással volt rám, hogy pár perccel utána szabályosan rosszul éreztem magam a moziszékben ülve. Megfelelő arányérzékkel keverik a western és a gengszterfilmek zsánerét, hűen idézik meg Amerika egyik hőskorát, amibe képesek humort is csempészni. Az pedig példaértékű, ahogy az első fél percben szinte egy komplett jellemrajzot kapunk a főszereplőkről egy gyerekkori jelenetbe ágyazva.

  A remek karakterekhez pedig csodálatos színészi játék társul. Kapásból három alakításnak is kijár az Oscar-jelölés. Tom Hardy ismét hihetetlenül izgalmas, aki egyetlen nyögésével képes teljes mondatokat kiváltani, miközben végig hihetetlen kisugárzással és testbeszéddel rendelkezik. Az ő szájából hangzik el a mozi legnagyobb mondata is („I thought i walked.”) Hardy méltó partnerre akadt Jessica Chastain személyében, aki újra bebizonyítja, hogy ő a legtehetségesebb új hollywoodi csillag. Gyönyörű, sejtelmes, aki az egyik pillanatban egy törékeny nő, a másikban viszont már képes egy kést is beleszúrni az őt inzultáló férfi kézfejébe. Izzik kettejük között a levegő, a jelenet, amelyben Chastain felajánlkozik a férfiak előtt félelmet nem ismerő, a szeretett nőhöz közeledni mégsem merő Hardyhoz, a film egyik legszebb része.

  A mozifilm harmadik zsenije Guy Pearce, aki legalább olyan fenomenális rosszfiú, mint amilyen Cristoph Waltz volt a Becstelen brigantykban. Hiába kapta meg a világ egyik legidiótább frizuráját, mesteri az alakítása a piperkőc, beképzelt, szadista ügynök szerepében, aki már a puszta arcjátékával is képes félelmet teremteni. Velük próbálja tartani a lépést a főszereplő LaBeouf, aki mindenképp meglepő választás volt a címszerepre. Nehéz dolga van, társai ugyan túlszárnyalják őt, mégsem marad le tőlük túl messze. Ehhez szükség van Mia Wasikowskara is, aki egyszerű kosztümjei ellenére is képes beragyogni a filmvásznat minden egyes alkalommal, amikor megjelenik, és ezekben a részekben hozza ki magából a legjobbat LaBeouf is.

  A Fékezhetetlen egy kihagyhatatlan, igazán férfias és okos alkotás. Ilyenért érdemes moziba járni.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon