MENÜ
 • Filmkritika: Énekelj!

  Egy igazán állati tehetségkutató.

  Buster Moon, a koala egy anyagi gondokkal küzdő, szebb napokat látott színház igazgatója. A színház megmentésére irányuló nagy terve, hogy egy énekversenyt szervez a patinás épület falai között, ami remélhetőleg mágnesként vonzza majd a fizetős közönséget. Titkárnőjének, az üvegszemű kaméleonnak, Miss Crawlynak le is diktálja a verseny kiírását, csakhogy egy gépelési hiba miatt a kitűzött pénzdíj százszorosa kerül a szórólapokra. Ennek köszönhetően hihetetlen tömeg várakozik a színház előtt meghallgatásra várva. Többek között olyanok szeretnék megmutatni a tehetségüket a színpadon, mint a huszonöt gyerekes malac, Rosita; a szerelmes, lázadó, tini tarajos sül, Ash; az apja bűnbandája helyett a rivaldafénnyel szimpatizáló gorilla, Johnny; az utcazenész egér, Mike; és a lámpalázas elefánt, Meena.

  2441_mlun_ds_s0500p0840_l_compo_render_0544r

  Az Illumination Entertainmnet idén már a második animációs filmjével jelentkezik A kis kedvencek titkos élete után. A stúdió az előzetesben ugyan ismét ellőtte a film egyik legjobb montázsát, de azért nem kell félnünk, maradtak még ezen kívül is ötletes dolgok a játékidő többi részére. Felvetődhet a kérdés, hogy vajon 2016-ban számos tehetségkutató számtalan évada után vajon mennyire lehet még érdekes egy ilyen műsor egy animációs filmbe ágyazva. A válasz az, hogy ha nem is feltétlenül érdekes, de mindenképp szórakoztató, ha ügyesen nyúlnak hozzá. Az Illuminationnek pedig ez teljes mértékben sikerült, mert nem fárasztanak minket több heti élő showkkal, hanem a frappánsan, bár talán kicsit túl röviden megoldott válogató után rögtön a döntő következik.

  2441_mlun_ds_s0600p0091b_l_compo_render_0209r

  A meghallgatásoknál előkerül szinte minden olyan szereplő, amit valamelyik X Factor vagy The Voice évadban már láthattunk. Van itt olyan többgyerekes anyuka, aki egészen eddig a családja érdekében háttérbe szorította az éneklést; őstehetségű tini; olyan szerelmespár, akinél csak a pár egyik felének ajánlják fel a továbbjutást; gátlásos versenyző, akinek lehetősége nyílik egy második meghallgatáson bizonyítani; egy olyan csapat, akiket szólóelőadókból raktak össze; és még egy ázsiai lánybanda is akad, akikhez hasonló formáció épp a tavalyi brit X Factorban próbált szerencsét. Hiába ismerősek ezek a karakterek, mégsem tűnnek unalmasnak, mert miattuk nézzük ezeket a műsorokat. Az Énekelj! ezt követően viszont betekintést nyújt abba a világba, amit egy adásban lezavarnak néhány perc alatt a produkciók előtt: a felkészülésbe, a színfalak mögötti munkába és az énekesek magánéletébe, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a hősök ilyen rövid idő alatt igazán a szívünkhöz nőjenek.

  2441_fp_mlun_ds_s1600p0530_l_0128_v02r

  Erre pedig szükség is van, mert az Illumination elég bátor volt ahhoz, hogy néhány karaktert ne csak pozitív színben tüntessen fel. Buster például folyamatosan próbál meglógni a munkásai elől, akiknek nem fizette ki a bérüket, és arról sem szól a versenyzőknek, hogy valójában nincs is 100000 dollárja a nyertesnek. Mike arrogáns és beképzelt, aki egy ponton rögtön cserbenhagyja a társait, és csak akkor tér vissza hozzájuk, amikor valóban rivaldafénybe kerülnek. Johnny apja gyakorlatilag bűnözőt csinál a saját fiából, és hallani sem akar arról, hogy esetleg más utat válasszon a családi bűnbanda helyett. Persze előbb-utóbb mindenkinél megfigyelhető valamilyen szintű jellemfejlődés, és a végén természetesen már mindenki önmagáért fog énekelni, hogy végre megmutassa a családjának és az egész városnak, hogy mi is rejtőzik benne.

  2441_fpt2_00128r

  A szórakoztatás és a szívmelengető finálé így garantált, de egy ilyen film esetében az énekhangok mellett sem mehetünk el szó nélkül. Azt már eddig is tudhattuk, hogy Reese Witherspoon (Rosita), Seth MacFarlane (Mike) és Scarlett Johansson (Ash) tudnak énekelni, Tori Kelly (Meena) pedig eleve énekesnőként volt eddig ismert, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy Taron Egertonnak (Johnny) ilyen lenyűgöző hangja van. Szerencsére az eredeti énekhangokon felcsendülő slágerek a magyar változatban is megmaradtak, aminek a szinkronja igazán dicséretesre sikeredett (különösen igaz ez Esztergályos Cecília munkájára Miss Crawly esetében).

  Az Énekelj! stílusosan zárja le az animációs filmekben rendkívül erős 2016-os évet. Nem lesz egyszerű dolga az Akadémiának már a jelölések igazságos kiosztásánál sem.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon