MENÜ
 • Filmkritika: Elit játszma

  Hollywood pókerhercegnőjének története Aaron Sorkin tolmácsolásában.

  Molly Bloom (Jessica Chastain) ígéretes síelői karrierjének és olimpiai álmainak a fenyőág vet véget. A jogi egyetem megkezdése előtt Los Angelesbe költözik, ahol először egy bárban szolgál fel, majd személyi asszisztensként kezd el dolgozni. A főnöke pókerpartikat tart, melyek szervezésébe Mollyt is bevonja. Molly később már önállóan biztosít exkluzív játéklehetőséget, ahol nemcsak hollywoodi színészek, de az orosz maffia tagjai is az asztal körül ülnek. Mikor az FBI egy csoportos rajtaütés keretein belül őt is letartóztatja, elveszíti a játékokkal keresett dollármillióit, és ügyvédje, Charlie Jaffey (Idris Elba) oldalán áll negyedrendű vádlottként a bíróság elé.

  Aaron Sorkin Charlie Wilson, Mark Zuckerberg, Billy Beane és Steve Jobs után ismét egy ismert személyről írt forgatókönyvet, ezúttal viszont már ő maga is vitte ezt vászonra. Sorkin az egyik legnevesebb forgatókönyvíró Hollywoodban, aki különösen a pergő dialógusokban erős. Ez a szerző jegy most is jelen van, és ennek köszönhetően észre sem vesszük, hogy 140 perc a játékidő. A történetmesélés tempója már rögtön az elején beszippant bennünket, és egészen a végéig el sem enged. A remekbe szabott párbeszédekben számos okos poén húzódik meg tökéletes időzítéssel. A film azok számára is rendkívül élvezetes, akiknek fogalmuk sincs a póker szabályairól: Mollyhoz hasonlóan külső szemlélőként figyeljük a játékot, de a narrációnak és a képi megoldásoknak köszönhetően végig kommentálják és magyarázzák a játék legizgalmasabb pillanatait és lehetséges kimeneteleit, miközben hatalmas összegekkel dobálóznak, mi meg csak kapkodjuk a fejünket, de egy pillanatra sem veszítjük el a fonalat.

  A forgatókönyvnek viszont van két gyengébb pontja is. Az egyik a szülői szál: Kevin Costner alakítja Molly apját, aki rendkívül sokat követel a gyerekeitől, hogy még jobb teljesítményre ösztönözze őket. Molly sokáig szóba sem áll vele, majd hirtelen felbukkan az apja, és három kérdés és egy villámterápia segítségével teljesen hihetetlenül rendezik a viszonyukat. A másik furcsaság, hogy Sorkin piedesztálra emeli Mollyt, és nem hajlandó egy pillanatra sem besározni. Tény, hogy Mollyban hihetetlen erkölcsi tartás volt, de azért ő sem volt tökéletes és szent. Mindenestre Mollynak ki sem kellene igazán mondania, hogy miért is vállalná inkább a börtönbüntetést, minthogy átadja az egykori vendégköre titkait az FBI-nak, mert Sorkin számos jelenettel támasztja alá, hogy Molly számára semmi sem fontosabb annál, hogy emelt fővel nézhessen a tükörbe. Rejtőzhet ez egy-egy mondatban, mint amikor gyerekként holtfáradtan még egyszer lecsúszik a lejtőn, mert különben az apja gyengének bélyegezné meg, vagy amikor ragaszkodik ahhoz, hogy írásban rögzítsék a bíróságon, hogy soha senkivel nem feküdt le pénzért.

  A legbeszédesebb magyarázat viszont a végén érkezik, amikor Molly a hatalmas esését követően a kamerák kereszttüzében saját lábán akarja elhagyni a pályát, majd az eredményjelző előtt ugyanúgy megáll és felnéz annak tudatában, hogy kiesett, mint azok a vetélytársai, akik célba érkeztek. Jessica Chastain nemcsak a testi adottságait mutatja meg a mélyen dekoltált ruháknak köszönhetően, hanem egy rendkívül intelligens és határozott női karaktert formál meg a tőle megszokott profizmussal. Idris Elbával tökéletes párost alkotnak, aki az ügyészek előtt előadott kirohanásában egészen lélegzetelállító teljesítményt nyújt.

  Sorkin ezúttal is egy lebilincselő és izgalmas életrajzi filmet készített, amiben talán csak az érzelmeket nem tudta minden esetben a helyén kezelni. Mindenesetre első rendezésként az Elit játszma így is rendkívül figyelemre méltó.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon