MENÜ
 • Filmkritika: Életem Cukkiniként

  Egy különleges mese egy különös becenevű kisfiúról.

  Cukkini alkoholista édesanyjával él, aki egy baleset következtében meghal. A kisfiú egy árvaházba kerül, ahol eleinte nem találja a helyét a többi gyerek között. Az őt bekísérő rendőr, Raymond azonban rendszeresen látogatja őt, és minden megváltozik akkor, amikor egy új lakó érkezik az intézetbe.

  Svájc egy kissé szokatlan módon egy varázslatos mesét nevezett a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában az Oscarra. Az Életem Cukkiniként mégsem itt kapott jelölést, hanem beverekedte magát az animációs filmek legjobbjai közé, ami azért is nagy szó, mert az elmúlt évben ezen a téren számos színvonalas alkotás született, és olyan stúdiók maradtak hoppon, mint a Pixar, vagy a duplázó Illumination Entertainment. Az Életem Cukkiniként első körben a stop-motion technikájával tűnik ki a CGI animációk közül. Az élénk színek, a gyerekrajzokat idéző vonalak és formák teszik egészen különlegessé ezt az amúgy sem hétköznapi történetet. Remek ötlet az is, ahogyan Cukkini az élménybeszámoló levelei mellé többször is küld illusztrációkat, amivel mindenféle görcsös erőlködés nélkül, hihetetlen természetességgel jelenik meg az, ahogyan egy kisgyerek látja az őt körülvevő világ eseményeit.

  Az Életem Cukkiniként mégsem való minden korosztálynak, mert nagyon komoly kérdéseket vet fel. Hogyan birkózhatnak meg a kisgyerekek olyan dolgokkal, mint az, ha közvetve ők okozzák az édesanyjuk halálát; ha látják, ahogy a szüleik meghalnak; ha az egyik szülőjüket kitoloncolják vagy börtönbe csukják; ha szexuálisan bántalmazzák őket; ha drogfüggők nevelik őket; vagy ha hirtelen testvérévé válnak valakinek, aki iránt komolyabb érzelmeket táplálnak. A film egyik hibája, hogy ezeket a traumákat csak megemlíti, és nem foglalkozik velük a továbbiakban. Holott a forgatókönyvért felelős Céline Sciamma a Csajkorral már bemutatta, hogy milyen hatásosan is tudja kibontani zűrös fiatalok életét.

  A másik probléma a mindössze 66 perces játékidő, mert ennél sokkal hosszabban is elnéztük volna Cukkini kalandjait. Hiába a háttérben meghúzódó súlyos emberi drámák, a történetben annyi szív, báj, melegség és humor van, amire sokkal nagyobb dózisban van szüksége a nézőknek. Ebben az árvaházban egytől egyig különleges gyerek laknak, akik pillanatok alatt lopják be magukat a szívünkbe. Ez alól az egyetlen kivételnek Simon tűnik, akinek ugyan kicsit nagy a szája, és néha erőszakosabb is a többieknél, de neki van a legnagyobb szíve. Így a film csúcspontjává az a jelenet válik, amikor a gyerekek hangulatát reprezentáló kartonon Simon talán életében először a borongós felhőkről áttolja a csúszkát a mosolygós napocskára.

  A vicces és lenyűgöző CGI animációk mellett nagyon jól esik néha egy-egy olyan hagyományos, mégis rendkívül különleges mese, mint amilyen a szívmelengető Életem Cukkiniként.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon