MENÜ
 • Filmkritika: Éjsötét árnyék

  Tim Burton az egyik legvadabb fantáziával rendelkező, legkreatívabb, legegyedibb rendező , amit legújabb filmje, az Éjsötét árnyék is bizonyít.

  A Collins család a XVIII. században áttelepül Amerikába, ahol sikeres vállalkozásba kezdenek. A család legifjabb sarja, Barnabas (Johnny Depp) azonban nem viszonozza  Angelique (Eva Green) szerelmét, így a fiatal boszorkány megöli Barnabas szerelmét, míg a férfit örök szenvedésre kényszeríti azzal, hogy halála után vámpírrá változtatja. Ha mindez nem lenne elég, még a kisvárost is felbújtja Barnabas ellen, a sok dühös ember pedig egy koporsóba zárva temeti el a föld alá.

  Kétszáz év múlva kerül újra felszínre a koporsó, Barnabas pedig a vad ’70-es évekbe csöppenve felkeresi leszármazottait, akikre leginkább a gyagyás és fura jelzőket lehet aggatni. Angelique vágyai és féltékenysége semmit sem csökkentek két évszázad alatt, ahogy az elutasítás utáni bosszúszomja sem. A Collins családnak így újabb mágikus csapásokra kell felkészülnie.

  Tim Burton ezúttal egy ’60-as évekbeli sorozatot dolgozott fel, amelynek nagy rajongója volt Depp-pel és Michelle Pfeifferrel egyetemben. Utóbbi mikor megtudta, hogy szeretett sorozatából mozifilm készül, fel is hívta Burtont, hogy bejelentkezzen egy szerepért. Habár a történet nem Burton eredeti ötlete, a feldolgozás egyértelműen az ő jegyeit viseli. Az Alice Csodaországbanhoz hasonlóan a látvány itt is lélegzetelállító. A díszletek, a sminkek, a frizurák, a vizuális trükkök mind csodálatosak, ezúttal még a halott menyasszony is megidéződik elő szereplőként.

  És talán Burton egy kicsit túl sokat koncentrált a vizualitásra, míg a történet, és számos szereplő elég kidolgozatlan maradt. A szereposztás parádés, a színészek közül azonban mégsem tud mindenki egytől egyig teljes egészében kibontakozni. Depp kapja természetesen a legnagyobb reflektorfényt, és nagyon is jól áll neki az elátkozott vámpír figurája. De olyannyira Deppre összpontosít Burton, hogy a többiek mellette mind háttérbe szorulnak. Helena Bonham Carter például iszonyú szórakoztató az örök fiatalságra vágyó alkoholista doktornő szerepében, de pár másnapos reggeli után hamar búcsút kell mondanunk neki.

  Jackie Earle Haley megbabonázott már minket az Apró titkokban, itt gondnokként is brillírozik, még ha néha túlzásokba is esik, de ő is alig kap szerepet. Jonny Lee Miller mintha ott se lenne, az ő szálát teljesen feleslegesnek érezhetjük. Bella Heathcote lenne az, akinek meg kellene igéznie minket, és értelmet adnia az egész szerelemi háttérnek. Ehhez a gyönyörű szemei meg is vannak, de az alakítása annyira halovány, hogy igazából teljesen hidegen hagyja a nézőt, hogy összejönnek-e Barnabassal, vagy sem.

  A legnagyobb csalódást számomra Chloe Grace Morez volt, akibe teljesen belebolondultam az 500 nap nyár miatt, de rá kellett ébrednem, hogy már kicsit sem cuki, sőt inkább egy kissé túl kurvásra és flegmára vette a figurát. Pfeiffer ugyancsak elég halovány, szemben Eva Greennel, aki méltó partnere Deppnek. Ő olyan, mint Anne Hathaway, csak ő egyáltalán nem idegesítő, mint Anne. A film csúcspontjai a Depp-pel közös jelenetek, izzik közöttük a levegő, megvan köztük a kémia, főleg a szexjelenetnél. A legparádésabb szereplő, aki mindig mosolyt csal az arcunkra viszont még egy mondattal sem rendelkezik, ő Ray Shirley, az öreg néni.

  Ami azonban ellensúlyozza a történet hiányosságait a látványon kívül, az a remek zene és a humor. Burton ismét Danny Elfmannal dolgozott együtt, akinek a zenéi mellett a ’70-es évek dalai igazi LSD trippet biztosítanak. Még Alice is betoppan, de nem éppen Csodaországból. A humort is nagyon eltalálták, még azt is megtudtuk, hogy a  McDonald’s az ördög jelképe. Az egyetlen negatívum, hogy számos poént ellőttek már az előzetes alatt.

  Burton legújabb műve tehát nem hibátlan, de aki szereti az őrült agyszüleményeit, az mindenképp vevő lesz rá, hiszen minden hibája ellenére rendkívül szórakoztató alkotás született.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon