MENÜ
 • Filmkritika: Éjjeli féreg

  A nem pislogó Jake Gyllenhaal a frászt hozza rád.

  Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) lopott fém eladásából próbál megélni Los Angelesben. Egyik este egy égő autó mellett halad el, ahol a tűzoltók elkeseredett harcot folytatnak, hogy kiszabadítsák a sérült sofőrt, mielőtt a kocsi felrobbanna. A baleset helyszínére érkezik egy férfi a kamerájával, hogy a felvételeket eladja a legnagyobb összeget kínáló hírcsatornának. Lou úgy érzi, ebben ő is jó tudna lenni. Vesz egy kamerát, és kocsijában ülve a rendőrség rádiófrekvenciáját hallgatja le, hogy rögtön ott tudjon teremni egy-egy bűntény, vagy baleset helyszínén. Szépen lassan belejön a munkába, még egy segítőt is felvesz maga mellé (Riz Ahmed), és rendszeres beszállítójává válik a karrierista hírszerkesztőnek, Ninának (Rene Russo). Csakhogy Lou egyre durvább dolgokat tesz meg a minél véresebb, látványosabb és exkluzívabb felvételek érdekében.

  Scene from movie 'Nightcrawler'

  Dan Gilroy számos forgatókönyv (Zuhanás, Vasököl, A Bourne-hagyaték) megírása után ezúttal rendezőként egy kultgyanús filmmel debütált. Az Éjjeli féreg a 21. század Taxisofőrje erős társadalom- és médiakritikával. A szenzációhajhász hírcsatornák a mai világunkban minél brutálisabb vezető hírekre vadásznak, és ezek képi anyagaiért morális határokat nem ismerő, önjelölt operatőrök versenyeznek egymással, hogy mások tragédiájából minél nagyobb összegre tegyenek szert. Gilroy remek témát választott, forgatókönyvének legerősebb eleme azonban Bloom karaktere, miatta működik olyan jól a film.

  JUMPNIGHTCRAWLER-articleLarge

  Az online kurzusok életbölcsességeivel dobálózó, magabiztos, gyorsan tanuló, és legfőképp erkölcstelen Bloom szépen lassan válik szakmája királyává, ehhez azonban újabb és újabb határvonalakat lép át. Kezdetben csak egy családi háznál bújik át a helyszínelők szalagja alatt, és a lövöldözés nyomait viselő hűtőszekrényen úgy rendezi át a fényképeket, hogy azok minél jobb alapanyagul szolgáljanak a felvételéhez. Később egy autós baleseténél a mentősök megérkezése előtt húzza arrébb a sérültet egy jobb beállítás érdekében. Amikor pedig megüti a jackpotot, és a rendőrség előtt ér ki egy leszámolás helyszínére, már a híradó egyes munkatársai sem biztosak abban, hogy hogyan is adhatják le az általa készített sokkoló felvételeket jogi következmények nélkül. Bloom látta az elkövetőket, és tudja a rendszámukat, az információit azonban visszatartja a rendőrség elől, hogy akkor tegyen feljelentést az elkövetőkről, amikor egy tökéletes helyszínen, beállított kamerái kereszttüzében kerülhet sor a rendőrök és az elkövetők fegyveres harcára. Innentől kezdve nem számítanak már az emberéletek sem, csak a minél jobb felvételek.

  ht_nightcrawler_2_kb_141027_16x9_992

  Gilroy Jake Gyllenhaallal ütötte meg a maga főnyereményt, ugyanis Gyllenhaal a játékával valami hátborzongatóan zseniálisat ad hozzá Bloom gerinctelenségéhez. A szerep kedvéért lefogyott, beesett arcával, kidüllesztett szemeivel pedig olyan, mint egy folyamatosan éhező vámpír, aki mindig ott ólálkodik a legvéresebb helyszíneken. Gyllenhaal a 116 perces játékideje alatt mindössze négyszer pislog, ezzel fokozva a végletekig mániákus karakterét, akinek kettős arca van: mások előtt mindig mosolyog, törtetése közben azonban bárkin képes átgázolni. Széles vigyorral az arcán közli a mottóját, miszerint ha őt látják, az életük legrosszabb napja. Már az első jelenetében megtudjuk mire is képes céljai érdekében, eleinte mégis drukkolunk neki. Aztán elveszíti minden szimpátiánkat, ahogy akaratunk ellenére egyre sikeresebb lesz, de bármennyire is utáljuk, végig a székhez bilincsel minket, mert kíváncsiak vagyunk rá, hogy mi lesz a következő mocskos lépése.

  Az Éjjeli féreg akár kultikus filmmé is válhat, legjobban azonban Gyllenhaal Oscar-jelölést érő játéka miatt fogunk rá emlékezni: nehezen tudjuk majd elfelejteni a paraarcát és ördögi vigyorát.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Pünkösdtől nyit a Plázs Siófok

  Bulvár
  máj. 26., kedd

  Nyit a Lupa Beach, Budapest tengerpartja

  Bulvár
  máj. 21., csütörtök

  Legyél önkéntes pótunoka!

  Bulvár
  ápr. 22., szerda

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  A hír, amit sosem akartunk volna megkapni

  Anyák napjára készül a STRAND Fesztivál

  Négy fal a nagyvilág