MENÜ
 • Filmkritika: Egyesült állatok

  A németek nevelő célzatú rajzfilmje a környezetvédő állatokról.

  Billy, a kétbalkezes szurikáta az Okavango deltatorkolatánál él családjával. A paradicsomi vidék lakóinak azonban komoly problémával kell szembenézniük, ugyanis egyre csökken az ivóvízkészletük. Mivel a megmaradt pocsolyát kisajátította az egymással rivalizáló bölény- és orrszarvúcsorda, így Billy barátjával, Socratesszal, a vegetáriánus oroszlánnal, elindul a Halál Völgyébe, hogy kiderítsék, miért nem érkezik már víz az élőhelyükre. Út közben találkoznak egy furcsa társasággal: egy kakassal, egy jegesmedvével, egy kenguruval, egy tasmán ördöggel és egy teknős párral, akik az emberek pusztítása miatt hagyták el természetes élőhelyüket. A kis csapat felfedezi, hogy egy szálloda gátja zárja el a vizet, és emiatt szomjaznak  deltavidék lakói. Az állatoknak így mind össze kell fogniuk, hogy legyőzzék az embereket, és visszakapják az ivóvizüket.

  A film készítői Erich Kästner történetét ültették át napjainkba. Az eredetileg 1949-ben íródott könyvben az állatok azért fognak össze, mert az emberek folyamatosan háborúznak, így összehívnak egy kongresszust, hogy a gyerekek érdekében békére bírják az embereket. Habár a háborús helyzet sok helyütt most is jelen van a világunkban, a nyugati világ gyerekei jelenleg sokkal többet hallanak a környezetvédelemről és a környezettudatosságról. Így jelen esetben az állatok célja az, hogy erre hívja fel a kicsik figyelmét.

  A történet nagyon egyszerű és szájbarágós. Rávilágít arra, hogy milyen következményekkel is jár, ha az ember csak magára gondol, és nem figyel a környezetére. Megmutatja a gyerekeknek, hogy a legkisebbek is képesek nagy tetteket végrehajtani, és hogy mennyire fontos is az összefogás ereje. Ha maguktól nem is jönnének rá, hogy ez az egész igazából őket szólítja meg, akkor nekik a film gyerekszereplője még el is mondja, hogy a felnőttek semmit sem csinálnak, így a gyerekeknek kell változtatniuk. A film végén azonban már egy kissé túlzásokba esnek a készítők, amikor az állatok New Yorkot is megszállják figyelemfelhívásként.

  A képi megvalósítás meglepően szép annak ellenére, hogy egy német rajzfilmmel van dolgunk. Ha nem is Pixar színvonal, de a Dreamworkstől nincs sokkal lemaradva az állatok megrajzolását illetően. A táj azonban sokszor elnagyolt, túl kontrasztos, és a vízben úszó állatokkal sem tudtak igazán mit kezdeni, ilyenkor még néha kicsit pixeles is a kép. A film humorát leginkább a gyerekek fogják értékelni, habár azt nem értem, miért kell rájuk erőltetni folyamatosan a fingós, hiénakakis poénokat. Ez felnőttkorban sem vicces, szerintem gyerekkorban sem lehet az.

  A másik dolog, amit a kicsik valószínűleg nem tudnak hova tenni, azok az angol nyelvű dalok. Ezeket is mindenképpen le kellett volna szinkronizálni, még ha csak rövid dalbetétekről is van szó, hiszen a gyerekek egy szót sem fognak belőle érteni. Habár a mellettem ülő kisfiú már azzal sem tudott mit kezdeni elsőre, hogy ehhez a filmhez miért nem kell szemüveget felvennie, mint a Verdák 2-höz.

  Az Egyesült állatok egy kedves kis alkotás, amely ha nem is nyújt maradandó szórakozást, mégis valami jó dologra hívja fel a gyerekek figyelmét. Az viszont számomra rejtély marad, hogy kerülhetett ez a mese két éve az Európa Filmdíj közönségdíjának jelöltjei közé, egy kategóriában versenyezve A király beszédével, és az Egy jobb világgal…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon