MENÜ
 • Filmkritika: Egy hölgy Párizsban

  Pontosabban két észt hölgy a szerelem fővárosában.

  Anne (Laine Mägi) beteg édesanyját ápolta otthon éveken keresztül. Halála után egy állásajánlatot kap. Párizsba kellene költöznie, hogy egy ott élő idős észt hölgyet, Fridát (Jeanne Moreau) gondozza. Gyerekei biztatására belevág a kalandba, azonban ő sem gondolta volna, hogy kezdetben milyen nehéz is lesz a dolga Fridával. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Frida egykori szeretője, Stéphane (Patrick Pineau) és Anne egyre jobban szimpatizálnak egymással.

  Észtország kicsiny ország, de rendszeresen világszínvonalú animációs filmekkel rukkolnak elő. Az Észt Hétnek köszönhetően a rajzfilmjeik mellett játékfilmes termésüket is évente láthatjuk a hazai mozikban. Az egyik legelismertebb észt rendező, Ilmar Raag Az osztály után ezúttal egy könnyedebb hangvételű filmmel állt elő. Úgy tűnik, nem csak a magyarok tartanak össze külföldön, hanem az észtek is. Persze közülük sem mindenki, hiszen Frida karaktere korábban tagja volt a párizsi észt kórusnak, de szabados életvitele miatt kirekesztették őt a többiek. Ennek köszönhetően ma már nem is hajlandó senkivel sem észt nyelven szóba állni.

  Az Egy hölgy Párizsban egy átlagos romantikus film. A legnagyobb probléma Anne karaktere, aki Észtországban még eléggé izgalmas, azonban Párizsba érve túl szürkévé válik. Pont egy olyan városban, ahol az ember kivirul. Persze azért itt is vannak szép pillanatok, amikor például Anne az ébredező Mars-mezőn majszolja el a reggeli péksüteményét. Ezt leszámítva teljesen háttérbe szorul egy idő után Frida mögött, és az se komolyabban érdekel már minket, hogy hogyan is alakul a kapcsolata Stéphane-nal. Persze akkor azért elmosolyodunk, amikor már nem veszi le a lakásban a cipőjét, és ott marad a hímzett papucsa a sarokban.

  A film igazából Jeanne Moreau jutalomjátéka. A nyolcvanöt éves színésznő már több mint ötven éve van a pályán, és szinte minden legendás francia filmrendező kamerája előtt megfordult már. Nehezen nyílik meg, és valószínűleg mindenki így képzel el egy rigolyás, idős hölgyet, akinek egy idegen ápolónőt kell megszoknia. Leszámítva, hogy Frida mindig tipp-topp és elválaszthatatlan kiegészítői a Chanel nyakláncok. Egy igazi francia díva, egy igazi francia díva előadásában. Közben pedig olyan bölcsességeket oszt meg a nézőkkel, mint hogy igazi croissant csak a péknél kapható, és hogy az igazi párizsiak sosem látogatnak el a Louvre-ba.

  Jeanne Moreau bármennyire is elragadó, még ő sem tudja feldobni annyira ezt a filmet, hogy kiemelkedjen az átlagos kategóriából. Ez pedig egy olyan film esetén, ahol a hátteret Párizs szolgáltatja, egyet jelent egy elvesztegetett lehetőséggel.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon