MENÜ
 • Filmkritika: Egy hét Marilynnel

  Nem lehet egyszerű a világ egyik leghíresebb és legrajongottabb nőjének a bőrébe bújni. Bármelyik színésznő számára hatalmas kihívás lenne Marilyn Monroe eljátszása, Michelle Williams mégis a legnagyobb természetességgel teszi ezt.

  A fiatal Colin Clark (Eddie Redmayne) minden vágya, hogy filmeken dolgozhasson. Kitartásának és kreativitásának köszönhetően harmad-asszisztensi állást kap Sir Laurence Olivier (Kenneth Branagh) legújabb filmjének, A herceg és a kóristalánynak a forgatásán, ahol nem kisebb sztár játssza a főszerepet, mint Marilyn Monroe (Michelle Williams). Colin hamar belelendül a munkába és randira hívja az öltöztetőlányt (Emma Watson). Eleinte nem is érdekli annyira a sztárallűrökkel rendelkező, bizonytalan Monroe-ra, később azonban ő is egyre jobban a sztár bűvkörébe kerül. Marylin felfigyel a fiúra, s miután férje visszautazik Amerikába, találkozgatni kezd vele, támaszra lel benne. A film forgatása azonban nem tart örökké, Marilyn Monroe-nak pedig tovább kell játszania Marilyn Monroe-t…


  A kritikusoktól sokat lehetett arról olvasni, hogy az Oscar női főszereplőjének idei két legnagyobb esélyese egy-egy gyengébb filmben nyújt csodálatos alakítást. Míg Meryl Streepnél ez igaz is, az Egy hét Marilynnel egy jóval erősebb alkotás, aminek hangulata és szereplői is varázslatosak. A történet okosan megírt. Ahogy a Vaslady esetében, itt sem egy teljes, hagyományos önéletrajzi filmről van szó. Ebben a filmben Marilyn életébe csupán egyetlen forgatás idejére nyerünk betekintést, de ez is elég ahhoz, hogy megértsük miért is ért véget olyan korán az élete. A történet alapja Colin Clark önéletrajzi könyve, mely a forgatás alatti futó románcuknak állít emléket. Ennek köszönhetően végig Colin szemszögéből látjuk Marilynt, akire mindenki ámulattal tekint, aki a nyilvánosság előtt mindig vidám, mindenkihez van egy kedves szava, miközben a reflektorok fényétől távol alkohollal és gyógyszerekkel küzd önnön bizonytalanságával és a világsztárság árnyoldalával. Szerencsére Colin látja Marilyn mindkét arcát, ami így előttünk sem marad rejtve.

  Természetesen a film legnagyobb erősségei a színészi alakítások. A férfi szereplők közül számomra sokkal erősebb Redmayne alakítása, mint a szerepéért Oscarra jelölt Branaghé. Habár ehhez nagyban hozzájárul Redmayne kisugárzása is: egyszerűen imádnivaló, ahogy a szeplős arcával áhítattal tekint a világ egyik legnagyobb szexszimbólumára. A pálmát azonban a nők viszik el: érdekes látni az idősebb Vivien Leigh szerepében Julia Ormondot, aki Marilyn ellentettje a filmben: a korábbi csillag, aki ugyanúgy bánik az emberekkel, ugyanolyan jól játszotta az adott szerepet a színházban, a filmbe azonban már egy fiatalabb színésznőt választanak, mert ő már túl öreg a szerephez, még akkor is, ha a férje a film rendezője. Ő méltósággal viseli ezt mindenki előtt, míg végül a vetítőteremben sírva fakad, amikor Marilyn szépségét csodálja. Judi Dench Sybil Thorndike-ként szintén nagyszerű, neki viszont talán könnyebb volt a dolga, mivel élőben is találkozott fiatal színésznőként Thorndike-kal, aki elmondása szerint ugyanúgy segítette a fiatal színészeket, ahogyan azt a filmben is ábrázolták. A leglenyűgözőbb azonban Michelle Williams. Rettentő rizikós lehetett elvállalni azt a szerepet, ami egy olyan embert ábrázol, akinek minden egyes mozzanatát ismeri a közönség. Williams viszont döbbenetesen hiteles. A filmben A herceg és a kóristalány bizonyos jeleneteit ugyanúgy leforgatták, amit ha összehasonlítunk az eredetivel, akkor láthatjuk a bizonyítékát, hogy Williams mennyire felkészült erre a szerepre, hiszen félelmetes a hasonlóság.

  Visszatérve az esélylatolgatásra: számomra nem kétség, hogy idén Michelle Williamsnek kell megkapnia a szobrocskát, bármennyire is remek volt Streep, Williams még erősebb alakítást nyújt. Pedig Streepet nem könnyű lekörözni…

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon