MENÜ
 • Filmkritika: Eddie, a sas

  Az 1988-as téli olimpiának a jamaikai bobcsapaton kívül volt még egy meglepő versenyzője: egy brit síugró.

  Eddie Edwards (Taron Egerton) gyerekkora óta megszállottan készül az olimpiára. Mivel egyik sportban sem jeleskedik igazán, realizálja, hogy a nyári játékokra semmi esélyes sincs, de a télin még labdába rúghat. Síelni kezd, de a brit olimpiai bizottság szigorú képviselője közli vele, hogy nem fog bekerülni az alpesi sí csapatba sem. Ekkor sportágat vált, és Németországba utazik, hogy elsajátítsa a síugrás fortélyait. A részeges pályakarbantartó, az egykor ígéretes amerikai síugró, Peary (Hugh Jackman) hosszas győzködés után elvállalja a lelkes srác edzését, aki végül kvalifikálja magát Calgaryba, és ugyan mindkét számában utolsó helyen végez, mégis az olimpia egyik legnagyobb sztárjává válik.

  Eddie_jelenetfoto (4)

  Az 1988-as téli játékokon felbukkanó jamaikai bobosok történetét már 1993-ban feldolgozta az azóta klasszikussá váló Jég veled!. Annak az olimpiának azonban volt még egy hatalmas közönségkedvence, a brit síugró, Eddie Edwards, akinek egészen mostanáig kellett várnia arra, hogy film készüljön róla. Azt is hozzá kell tenni, hogy ugyan az Eddie, a sas igaz történeten alapul, a nagy része mégis fikció. Ez persze semmit sem von le az értékéből és élvezetéből: egy igazi feel-good movie, amin az egyik percben jókat röhögsz, aztán a könnyeidet próbálod visszatartani, ahogy Eddie anyukája a feliratos kötött pulcsijában a fiáért szurkol, hogy a 90 méteres sáncon is sikerüljön bizonyítania.

  Eddie_jelenetfoto (9)

  Taron Egertonnak szinte folyamatosan grimaszolnia kell, és ez szerencsére csak nagyon ritkán hat egy kicsit soknak. Neki köszönhetően Eddie egy szerethető, kissé tökkelütött figurává válik, akinek végig lehet szurkolni. Hiába tudjuk, hogy nem fogja megnyerni a versenyt, sőt, senkit sem fog megelőzni, mégis úgy drukkolunk neki az ugrások közben, mintha aranyesélyesként utazott volna az olimpiára. A lelkesedése irigylésre méltó, és mintapéldája az ötkarikás játékok eltűnőben levő eszményének, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Erre pedig nem árt, ha emlékeztetnek minket, magyarokat, akik leginkább csak (arany)érmekben mérik a sikert. Eddie részeges, vagány edzőjének szerepét gyakorlatilag Hugh Jackmanre szabták, aki élvezettel lubickol benne, és megcsillant valamit abból, hogy mire is lehet képes, ha kap egy jó szerepet. Jo Hartley pedig egy csupa szív anyukát varázsol elénk, aki a kezdetektől fogva támogatja a fiát.

  Az Eddie, a sas egy igazi lélekbonbon, ami elé öröm lesz újra leülni, ha a tévéből felvett Jég veled! VHS-ünket már rongyosra néztük.


  Nyereményjáték

  Bulvár

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon