MENÜ
 • Filmkritika: Drive – Gázt!

  Szerencsére szépen lassan megérkeznek a hazai mozikba is a cannes-i filmfesztivál versenyfilmjei. Az egyik legnagyobb médiafelhajtást az idei francia szemlén a Drive kapta (leszámítva Trier „antiszemitizmusát”).

  Dán rendezője, Nicolas Winding Refn nem kisebb nevek elől happolta el a fesztivál rendezői díját, mint Almodóvar, Trier és a Dardenne-fivérek. Ilyen rendezőket megelőzve pedig nem is csoda, hogy mindenki ezt a filmet várta május óta. És valószínűleg nem is fog senkinek sem csalódást okozni, aki jegyet vált rá.

  Névtelen főhősünk (Ryan Gosling) nappal autókat bütyköl egy szerelőműhelyben, illetve mozifilmekben szerepel autós kaszkadőrként. Éjszaka sem alszik túl sokat: rablások helyszínéről szállítja el a rablókat. Hidegvérrel és hihetetlen precizitással dolgozik. Elvből nem hord magánál fegyvert, ő csak a sofőr. Egy nap azonban betoppan az életébe a szomszéd lány, Irene (Carey Mulligan) és kisfia, akikkel egyre több időt tölt együtt. A lány viszont nem független, hamarosan kiszabadul a börtönből a férje, akit még egy utolsó melóba be akarnak vonni. Ő ezt nem akarja elvállalni, ezért  megverik, és Irene és a fia testi épségével zsarolják meg. Ekkor lép közbe „Driver”, aki felajánlja sofőri szolgálatát. A rablás balul sül el, és „Driver”-t is el akarják tenni láb alól, ő viszont nem hagyja magát, és elindítja magányos bosszúhadjáratát.

  A főszerepet eredetileg Hugh Jackmnannek szánták, de szerencsére végül Ryan Gosling kapta meg, aki az idén jobbnál jobb szerepekben csillogtatja meg színészi tudását, így a Blue Valentine után valószínűleg most nem fog lecsúszni az Oscar nominációról sem. Eddig nem igazán értettem mit esznek rajta annyira a nők, de ebben a filmben, amikor olajos testtel, piszkos pólóban néz Mulliganre, akkor még én sem tudtam volna neki nemet mondani. Egyszerűen tökéletes a szerepében. Annyira laza, és menő, ő a modern nagyváros Clint Eastwoodja, csak ló helyet Chevyvel jár, a cowboykalapot pedig bőrdzsekire cserélte. Kevés szöveggel kellett dolgoznia, így sokkal inkább a mimikájával és a gesztusaival kell megragadnia a nézők figyelmét, és ebben piszkosul jó. A rendezői székbe eredetileg Neil Marshall ült volna, de miután ő kikerült a képből, Gosling ragaszkodott ahhoz, hogy Refn rendezze őt ebben a filmben. És milyen jól tette.

  Refn különleges hangulatot teremt, nélküle sem lenne olyan jó ez a film, mint  amilyen. Profin vezeti a történetet, irányítja a karaktereket, mesterien játszik a csenddel és a zenével. Hiába láttam a bevezetőben a zálogház kirablását, a jelenetben végig feszült csend uralkodott, így a pisztoly eldördülésénél akaratlanul is összerezzentem a székben. A liftes jelenet pedig az eddigi egyik legszebb, amit valaha láttam, végig borzongtam alatta. És ez az, ami miatt a film olyan különleges. Végig a giccs határán lavíroz, miközben egyik végletből vált át a másikba: így lesz az egyik legromantikusabb jelentből, az egyik legbrutálisabb.

  Eközben számos műfajt megidéz, talán ezért is tetszik annyi mindenkinek: hiszen az is elégedetten távozik a moziból, aki akciófilmre, romantikus drámára, vagy bosszúfilmre ült be mozizni. És ami miatt még sokáig ott fog motoszkálni a fejünkben ez a film, az a zene. Cliff Martinez merészen állította össze a soundtracket. Összeválogatott öt retróhangulatú szintipopszámot, amik meglepően jól illenek nagyvárosi fényekben fuvarozó Goslinghoz, így még napok múlva is a Real hero-t fogjuk dúdolni este a bkv-n, vagy a kocsiban.

  Gosling mellett a többi színész is a maximumot nyújtja. Carey Mulligan az egyik legizgalmasabb színésznő napjainkban, akinek az Oscart is meg kellett volna már kapnia Az egy lányról-ban nyújtott alakításáért, és bizony itt is imádnivaló. Bryan Cranston és Albert Brooks is telitalálat, de a mozi második legkiemelkedőbb alakítását Ron Perlman nyújtja a káromkodó maffiózó szerepében, aki zsidóként próbál helytállni a katolikus olasz gengszterek világában.

  Arról lehet vitatkozni, hogy vajon ez-e az év legjobb filmje, vagy sem, de abban mindenki egyet fog érteni, hogy a legjobbak között a helye.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon