MENÜ
 • Filmkritika: Donyeci történetek

  Amikor a háború a főszereplő.

  Szergej Loznyica legújabb filmje életképek fűzére Kelet-Ukrajnából, melyben a rövid jelenetek csak lazán kapcsolódnak egymáshoz. Nincsenek benne főhősök, habár egyes szereplők fel-felbukkannak később is a háttérben. Az összes történetben egyetlen közös pont van: a háború okozta embertelen káosz.

  Loznyica Ködben című filmjében is a háború adta a hátteret, a második világháború helyett azonban ezúttal egy sokkal közelebbi, számunkra mégis szinte alig észrevehető harc áll a központban, melynek színtere a Donyec-medence. Találhatunk a jelenetek között olyan ál-dokumentarista stílusút is, mint amilyenben az egyik óvóhely vezetője körbevezet egy stábot a bunkerben, melynek egyik lakója egy idősebb nő. Közben az óvóhelyen felbukkan egy fiatalabb hölgy, akiről kiderül, hogy a nő lánya. Ételt hozott az asszonynak, és szeretné őt hazavinni, aki a borzalmas körülmények ellenére mégis maradni akar. Mindketten máshogy állnak a kialakult helyzethez: az anya inkább egy elrettentő helyen húzza meg magát, míg lánya az új rendszer kiszolgálójává és haszonélvezőjévé válik. Egy másik rendkívül kényelmetlen jelenetben egy ukrán katonát aláznak hosszasan az utcán a helyiek, amit aztán egy hasonlóan kellemetlenül feszengős őrült esküvő követ.

  Az életképek többsége abszurd és groteszk. A legjobb talán az, melyben az egyik helyi lakost behívják, hogy megtalálták az ellopott autóját. Ahelyett azonban, hogy visszaszolgáltatnák a tulajdonát, arra kényszerítik, hogy írjon alá egy lemondó nyilatkozatot, melyben a hadseregnek adja át a kocsiját, majd egy olyan szobába tessékelik, ahol hozzá hasonlóan járt férfiak próbálnak az ismerőseiktől segítséget kérni telefonon. Hiába nevetjük el magunkat egyes szituációkon, sokszor arcunkra fagy a mosoly, ahogy Loznyica a legváratlanabb pillanatokban emlékeztet arra, hogy itt mégiscsak egy háború zajlik, amelynek bárki, bármikor az áldozatává válhat. Ennek megfelelően egészen gyomorba vágó a befejezés, ami mesteri módon foglalja keretbe azt az embertelenséget, amit a háború jelent.

  A Kelet-Ukrajnában zajló eseményekről mintha egy kicsit elfeledkezett volna a világ. Valószínűleg nem véletlen, hogy ez lett Ukrajna idei Oscar-nevezettje, hiszen még ha részlehajlóan és külföldi nézőként talán nem is mindig követhetően vázolja fel eseményeket, hatásosan hívja fel a figyelmet egy ma is aktuális, fontos és megoldatlan helyzetre.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon