MENÜ
 • Filmkritika: Don Jon

  Joseph Gordon-Levitt rendezői és forgatókönyvírói debütálásában a Shame és a Jersey Shore világa keveredik össze, és egy igazán szórakoztató elegyet alkot.

  Jon (Joseph Gordon-Levitt) a „kondi, szoli, mosoda” szentháromságból a kondit tartotta meg, mellé bevette még a kecóját, a kocsiját, a csajait, a spanjait, a családját és a vallását. Ekörül forognak mindennapjai. Na meg a pornó körül, amit jobban élvez, mint az igazi szexet, és néha napi tízszer is ráránt, akár még szex után is, miközben a lány még ott alszik az ágyában. Túlságosan nem aggódik a lelki üdvéért, minden vasárnap meggyónja házasságon kívüli szexuális életét és maszturbálásait, az ezért kapott miatyánkokat kondizás közben darálja le, nehogy elvesztegessen feleslegesen egy kis időt az életéből.

  Don Jon's Addiction-2908.cr2

  Egy nap viszont feltűnik a színen egy bombázó, Barbara (Scarlett Johansson), aki nem adja magát olyan könnyen, mint a többi lány. Először meg akarja ismerni a fiú barátait, aztán találkozniuk kell egymás szüleivel, Jonnak pedig még egy esti suliba is be kell iratkoznia Barbara kedvéért. A jutalom persze ezek után jár, és végre megtörténik a várva várt szex is. Azonban Barbarának hiába vannak világbajnok mellei és feneke, Jon mégis bekapcsolja a laptopját, hogy keressen egy megfelelő videót, amire az aktus után még ki tudja verni. Csakhogy Barbara rajtakapja, és szakítással fenyegetőzik a pornó miatt. Jon megfogadja, hogy soha többet nem néz ilyen mocskos filmeket, és persze erre is csak azért kattintott rá kivételesen, mert valami idióta haverja átküldte neki e-mailben. A kérdés csak az, hogy valóban olyan könnyen le tud-e mondani a pornóról, ahogyan azt állítja.

  Don Jon's Addiction-3997.cr2

  Joseph Gordon-Levitt rendezői debütálása igazán ígéretes. Egy könnyed témát dolgoz fel, de cseppet sem lebutított formában, hanem olyan okosan és szerethetően feldolgozva, ahogy az egy független/ félfüggetlen amerikai filmtől elvárható, szemben egy nagy stúdió által megtámogatott vígjátékkal. Legutoljára ilyen szerethető vígjátékot szintén Gordon-Levitt főszereplésével láthattunk, 500 nap (nyár) címmel. Mindeközben pedig görbe tükröt állít a társadalom elé, melynek tagjai ugyan templomba járnak, de az oda vezető úton agresszívan beszólogatnak a másik sofőrnek az autóban ülve, a pap csak a hasára ütve osztogatja a gyónáshoz szükséges miatyánkokat, a családi ebédek közben pedig fontosabb a meccs, a bikinis lányt mutató reklám, vagy a mobilunk, mint a családunk tagjai. És persze a legfontosabb probléma, miszerint minden férfi néz pornót, de ehhez hogyan is kellene viszonyulniuk a nőknek.

  Don Jon's Addiction-5233.cr2

  Főhőseink különböző módokon szocializálódtak a modern világban. Barbara a romantikus amerikai filmek alapján akarja élni az életét, míg Jon számára a pornófilmben látottak jelentik az igazi szexet, ahol a lányok szeretnek szopni, a végén az arcukra lehet élvezni, és olyan pózban lehet őket dugni, ahogyan csak szeretnénk. Tisztában van vele, hogy a valóságban ez nem így működik, de a virtuális világ egy olyan példát kínál neki, amire folyamatosan vágyakozik, és amit a legtöbb lánytól nem tud megkapni. A pornófilmek részleteit tökéletes ritmusban vágták össze, ami remek tempót ad a filmnek. A humor első osztályú, és miközben megnevettet minket, sokszor sokkal komplexebb problémákra is rá tud világítani Gordon-Levitt. Hiába zajlik Jon minden egyes napja ugyanolyan séma alapján, mindig bele tud csempészni valami apró változást, amitől nem fogjuk megunni a kondi-buli-templom-szex/pornó-családi ebéd eseménysort.

  Don Jon's Addiction-1487.cr2

  Scarlett Johansson testi adottságainak köszönhetően tökéletesen hozza a bomba nőt, akiért megérné lemondani még a pornóról is. Egy idő után azonban idegesítővé válik az állandó rágózása, és a folyamatos irányításmániája, de ez nyilván része lehet a rendezői koncepciónak is. Gordon-Levitt imádnivaló a hiú gigolóként, aki akár kondiba, akár templomba megy, ugyanúgy befeszítve, nagymenőn sétál, kínosan ügyel a megjelenésének legapróbb részletére is, és könnyedén és pofátlanul magabiztosan csavar bárkit az ujjai köré. Julianne Moore mintha csak A gyerekek jól vannakból ruccant volna át, könnyedén és természetesen játssza el az idősebb, átlagos nő szerepét, aki olyan érzéseket tud előhozni Jonból, amilyenekre még Scarlett Johansson vonalai sem képesek. Az ő megjelenése hoz igazi drámai szálat a történetnek.

  A Don Jon egy okosan megírt, fergeteges humorú vígjáték, mely megmutatja Joseph Gordon-Levitt sokoldalú tehetségét, aki remélhetőleg nem először és utoljára állt át a kamera másik oldalára.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon