MENÜ
 • Filmkritika: Django elszabadul

  Quentin Tarantino újabb műfajban engedte szabadjára őrülten zseniális elméjét.

  Dr. King Schultz (Christoph Waltz) a polgárháború kitörése előtt két évvel felszabadít egy fekete rabszolgát, Djangót (Jamie Foxx), hogy segítsen neki azonosítani három bűnözőt, akiknek a fejére vérdíjat tűztek ki. Az első közös munka olyan jól sikerül, hogy utána egész télen együtt vadásznak körözött bűnözőkre. Cserébe Schultz a hó elolvadása után segít megtalálni Djangónak a feleségét, Broomhildát (Kerry Washington), aki az egyik legnagyobb ültetvényen, Candylanden szolgálja Calvin Candie-t (Leonardo DiCaprio). Candie megvezetésével be is jutnak a birtokra, de Candie négergyűlölő szolgájának, Stephennek (Samuel L. Jackson) köszönhetően a kijutás már meglehetősen nehézzé válik.

  Tarantino a kungfu és a trashfilmek után egy újabb általa imádott műfaj, a spagetti western (vagy ahogy ő hívja, a southern) előtt tiszteleg. Nem csak címével idéz meg egy nagy elődöt, még annak főszereplőjét is áthozza egy röpke szerepre, vagy olyan apróságokat nyúl le, mint az egyik egykori szereplő lányát, akinek az apját a Djangóban Son of a Gunfighternek hívtak, ő pedig most Daughter of a Son of a Gunfigtherként fut. Tarantino a neveken nem agyalhatott sokat, gondoljunk csak a Django Freemanre… Bátran keveri a klasszikus Morricone dalokat rapszámokkal, ezzel pedig ismét egy igazán ütős soundtracket sikerült összeállítania a filmhez. A képi világban, a beállítások terén, lassított felvételek tekintetében is minden stimmel, amit a zsáner megkövetel.

  A forgatókönyv ismét briliánsra sikerült, és a Golden Globe után egy Oscart is megérdemel, bármennyire is varázsolt el korábban már a Holdfény királyság ugyanabban a kategóriában. Igaz, hogy sok elemet felhasznált már Tarantino korábbi filmjeiben, de ettől függetlenül nem tűnik elcsépeltnek a bosszúhadjárat, és a faji alapú megkülönböztetés miatti megtorlás sem a Kill Bill és a Becstelen Brigantyk tükrében. Hiába majdnem három óra a játékidő, annak szinte minden percét piszkosul élvezzük. Az egyetlen kivétel talán a vacsorajelenet Candie kúriájában, amely egy kissé túl hosszúra nyúlt, de utána szerencsére kárpótlásként beindulnak a dolgok, és Tarantino ezúttal sem spórolt a művérrel.

  A film humora fergeteges, de ezt is megszokhattuk már a mestertől. A legzseniálisabb jelenet, amikor a KKK-hoz hasonló csapat nyavalyogni kezd támadás előtt a csuklyájuk szemnyílásának mérete miatt. De a karakterek is rengeteg poén forrásai, kezdve Schultz hosszú, körmönfont szövegeitől Django rövid, frappáns válaszain keresztül Stephen rasszizmusáig. Ezekhez a remek szerepekhez pedig kiváló színészek társultak. A leglenyűgözőbb most is Christoph Waltz, aki a brigantykhoz rendkívül hasonló figurát játszik ismét, ezúttal azonban igazán szerethető figura. Akkor is sziporkázott, és ez most sincsen másképp.  A Golden Globe-ot már bezsebelte Dr. Schultzért, és úgy tűnik nagyon egymásra találtak Tarantinóval.

  DiCaprio is meglepően jó a tiszteletet parancsoló, mégis kissé buta földesúr szerepében. Ő annyira beleélte magát a szerepébe, hogy az egyik jelenetben felvétel során megvágta a kezét, mégsem esett ki a karakteréből, nem állíttatta le a forgatást, hanem helyette inkább improvizált egyet. Samuel L. Jackson szinte felismerhetetlen a filmben, egyszerre félünk tőle, és nevetünk a niggerezésein. Jammie Foxxnak nem lehetett könnyű dolga, hiszen eleve nem sokat beszél, emiatt kissé háttérbe is szorul a film első felében, ahol úgy érezzük, hogy inkább Waltzé a főszerep. Ennek ellenére ő is zseniális, különösen az, ahogyan beszéd hiányában az arcával fejezi ki az érzelmeit. Az egyetlen gyengepont talán Kelly Washington, aki túl szürke ahhoz, hogy a visszaszerzése megérjen ennyi áldozatot.

  Tarantino. Öt Oscar-jelölés, köztük a legjobb filmé. Az IMDB adatbázisában jelenleg a negyvenkettedik minden idők legjobb filmjei között a nézők értékelése alapján. Kell ennél több ajánlás?

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon