MENÜ
 • Filmkritika: Derült égből apu

  Egy kényszer szülte, ám annál erősebb apa-lánya kötelék.

  Samuel (Omar Sy) Dél-Franciaországban éli gondtalan, bulikkal és egyéjszakás kalandokkal teli életét. Egy napon azonban beállít hozzá egy egy évvel korábbi partnere, Kristin (Clémence Poésy), a karján egy három hónapos kisbabával, és közli, hogy a kislány Samuelé, majd szó nélkül lelép. Samuel Londonba utazik, hogy megkeresse a lányt, de nem jár sikerrel. Helyette összebarátkozik egy producerrel, Bernie-vel (Antoine Bertrand), kaszkadőrként kezd el dolgozni egy népszerű akciósorozatban, és közben egyre jobban belerázódik az apaságba is. Csakhogy nyolc évvel később Kristin ismét felbukkan, amikor Samuel már el sem tudná képzelni az életét Gloria (Gloria Colston) nélkül.

  derult-egbol-apu_02

  Kissé szokatlan dolog, hogy egy mexikói filmből a franciák készítenek egy remake-et, Hugo Gélin valami miatt azonban úgy érezte, hogy érdemes átültetni ezt a történetet Európába. A film eleje egy könnyed komédia. Samuel nyakába teljesen váratlanul szakad az apaság, és a felelősségteljes feladatot kezdetben nem veszi akadálymentesen. Az idő múlásával viszont egyre jobbá válik benne, és egy bájos montázs kíséretében ennek mi is szemtanúi lehetünk. Omar Sy és Gloria Colston között tökéletes az összhang, és látszódik, hogy mennyire odafigyeltek egymásra a forgatás során. Kapunk néhány egészen sziporkázó mellékszereplőt is, mint amilyen a szinte mindenkit melegnek gondoló Bernie, vagy az iskolaigazgató, aki pendrive-on kapja meg a kedvenc sorozata legújabb részeit, mielőtt még azok adásba kerülnének. Tökéletes ellenpontjuk Clémence Poésy, akinek a visszafogottságában rejlik az ereje.

  derult-egbol-apu_04

  Ez azonban ne tévesszen meg minket, Omar Sy ezúttal is egy keserédes komédiára szerződött le. Ahogy egyre előbbre haladunk a történetben, úgy erősödik fel a drámai szál. Samuel mindent elkövet, hogy a kislánya a lehető legboldogabb legyen. Így azt a történetet találja ki, hogy Gloria anyja egy titkos ügynök, aki a munkája miatt nem tud a lányával találkozni. Folyamatosan e-maileket ír a nevében Gloriának és photoshoppolt képekkel próbálja ezek tartalmát bizonyítani. Gloria válaszait mindig továbbítja Kristinnek Facebookon, de a nő nyolc éven keresztül nem olvassa el ezeket az üzeneteket. Természetesen ez a gondosan felépített illúzió Kristin felbukkanása után tarthatatlanná válik, így a kislánynak szembesülnie kell azzal, hogy az édesapja éveken keresztül hazudott neki.

  derult-egbol-apu_06

  Nem minden tökéletes, például nagyon hiányzik az, hogy magyarázatot kapjunk arra, hogy Kristin miért hagyta el a gyerekét, majd évekkel később miért állított be újra az életébe, és később a kislány felügyeleti jogáért folytatott harc is elrugaszkodik egy kicsit a realitás talajától. Az azonban dicséretes, hogy Gélin kikerüli azokat a sablonos megoldásokat, amik tálcán kínálkoznak fel a számára. Sőt, hamarosan az is kiderül, hogy Samuel mást is elhallgatott a lánya elől az ő érdekében. Ezzel kapcsolatban viszont csak apránként kapunk információkat, és jól meg is vezetik a nézőt, így annál jobban letaglóz, és szinte katartikus erővel bír az utolsó néhány perc.

  A Derült égből apu egy könnyed vígjátékként indul, és lassan, de nagyon okosan válik egy megrázó és megható családi drámává, amire azért mégiscsak jó visszagondolni.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon