MENÜ
 • Filmkritika: Dermesztő mélység

  Igaz és lebilincselő történet egy férfiről, aki hat órán keresztül úszott a fagypont közeli vízben, miután halászhajója elsüllyedt Izland partjainál.

  Gulli (Ólafur Darri Ólafson) egy halászhajón dolgozik. Egy átmulatott éjszakát követően társaival ismét kihajóznak a tengerre a jó fogás reményében. Csakhogy a halászhálójuk megakad a tengerfenéken, a hajójuk pedig felborul. A legénység tagjai közül sokan rögtön életüket vesztik, míg Gulli a felfordult hajó aljába kapaszkodva arra próbálja biztatni két társát, hogy ne adják fel a küzdelmet. A fagyos víz azonban hamarosan felülkerekedik rajtuk, és Gulli egyedül küzd a túlélésért, abban bízva, hogy jó irányba úszik. A csodával határos módon sikerül eljutnia a partokig. Az emberek hősként tekintenek rá, aki emberfeletti teljesítményt vitt véghez, míg az orvosok a kísérleti egeret látják benne, és meg akarják fejteni a menekülésének titkát. Gulli így a figyelem középpontjába kerül, pedig ő nem akar mást, csak sokáig aludni, reggel inni egy kis tejet, bátorságot gyűjteni ahhoz, hogy randira hívja a neki tetsző lányt, és hogy elmondja a munkatársa családjának, hogy a szerettük nem szenvedett sokat a halálakor.

  20131108_dermesztomelyseg5

  Baltasar Kormákur okosan dolgozik. Csinál néhány jól fizető hollywoodi bérmunkát (Csempészek, 2 kaliber), közben pedig összerak egy-egy ízig-vérig európai filmet a hazájában. Izland ezt a filmet nevezte tavaly a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában az Oscarra, és be is került a 9 fős rövidített listára, de  a Szerelem, A háború sámánja, a No és még két másik skandináv film végül kiszorította a nomináltak listájáról. A Dermesztő mélység azonban egy cseppet sem rosszabb társainál. A film három részre osztható fel. Az első részben megismerjük a hajó legénységének hétköznapjait: ki hogyan tölti el a kihajózás előtti utolsó estét, kik várják őket haza. Természetesen északi ország révén este fontos szerephez jut az alkohol is, de háttér információt kapunk arról is, hogy Gulli még mindig a szüleivel él, és olyan, mint egy óriásbébi, aki reggelente leissza magát tejjel. Van, akit két aggódó kisgyerek és egy szerető feleség vár, mást pedig csak a kutyája és a lemezgyűjteménye. Bepillantást nyerünk a hajón töltött napi rutinokba is, ahol a VHS-ről vitatkoznak, és a legutóbbi filmélményükként a Cápát emlegetik.

  20131108_dermesztomelyseg2

  A második részben aztán megtörténik a tragédia. Kormákur izgalmasan vágja össze a tengeren történtek és az otthon eseményeit, és a kétségbeesett legénységgel együtt mi is szinte érezzük magunk körül a hideget. Libabőrössé válunk a képektől, és kiráz minket a hideg akárhányszor kiírják a víz és a levegő hőmérsékletét. Gulli nem DiCaprio, így ő nem süllyed el a víz alá, hanem úszni kezd. Mikor megpillant egy sirályt, beszél hozzá, illetve flashbackeket látunk a gyerekkorából. Gulli nem adja fel, és a csodával határos módon eléri a partokat. Ekkor azonban még ki kell szállnia a vízből, és el kell sétálnia a városig, ami újabb kétórányi fagyoskodást jelent. A filmet az teszi érdekessé, hogy egy átlagos amerikai filmmel szemben itt nem zárul le, hanem a harmadik rész megmutatja a megmenekülés utáni eseményeket is. Gullit Londonba viszik, és kísérleteket hajtanak rajta végre. Megdöbbentő, ahogy újra olyan környezetbe rakják, amiből csak nemrég szabadult, így újra jeges vízben kell tempóznia három tengerésszel együtt, vagy éppen a doktor videónaplót készít, miközben ő megalázó módon szobabiciklizik a háttérben. Elszörnyedünk attól, hogy vajon mit élhet át megint legbelül, és akkor is görcsbe rándul a gyomrunk, amikor a hajó roncsait kutatók egyszerűen kételkednek abban, hogy helyes helyet jelölt meg Gulli, mert szerintük nincs az az ember, aki olyan távolságból ki tudott volna úszni.

  20131108_dermesztomelyseg4

  Miután végül nemet mond a további kísérletekre, meglátjuk, hogy miket is teljesít azokból a dolgokból, amikre a tengerben úszva túlélés esetén vágyott. A lezárás pedig tökéletes, Gulli életének valóban úgy kell tovább folytatódnia, ahogy azt látjuk, az élet ismét tökéletes forgatókönyvet írt. A végefőcímnél aztán hatásosan alkalmazzák azt az igaz történeteket feldolgozó filmeknél bevált technikát, ami már A harcosnál is feltette az i-re a pontot: eredeti felvételeket mutatnak a főhősről, ahogyan a kórházban a beszélgetőpartneréül szolgáló sirályról beszél, vagy ahogy kísérlet közben biciklizik. És ekkor bizonyosodunk meg arról, hogy Ólafur Darri Ólafson milyen remek színészi munkát is végzett a melák, egyszerű kisemberként, aki nemzeti hőssé és csodává vált.

  Addig, amíg Kormakúr a hollywoodi kiruccanások mellett ilyen hidegrázós filmekkel is meglep minket, nincs semmi kifogásunk a tengeren túli munkái ellen. Csak aztán nehogy végleg beszippantsa őt az álomgyár világa.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon