MENÜ
 • Filmkritika: Csapda

  A film, amiben Dwayne „The Rock” Johnson megpróbál érzelmeket vinni a játékába.

  Jason (Rafi Gavron) beleegyezik abba, hogy a legjobb barátja kipostázzon neki egy csomagot, tele drogokkal. Neki nincs más dolga, csak átvenni a csomagot, a többit majd a barátja intézi. A postás megérkezése után azonban a rendőrség kopogtat az ajtaján, mivel a barátja felültette őt. Jasonre is tízévnyi börtön vár, amit ő is azzal tudna csökkenteni, ha felnyomna egy drogkereskedőt. Csakhogy ő nem ismer egyet sem. Apja, John (Dwayne Johnson) megpróbálja kihasználni a kapcsolatait, de nem tudja rávenni az ítélet enyhítésére a kemény államügyészt, Joanne Keeghant (Susan Sarandon), így felajánlja, hogy maga épül be egy drogkartellbe az ítélet csökkentésének fejében. Egyik korábban elítélt alkalmazottjának (Jon Bernthal) segítségével meg is bízza az egyik helyi banda egy szállítmány célba juttatásával. Közben a mexikói drogkereskedelem egyik nagykutyája is kiszemeli magának, innentől kezdve pedig sokkal veszélyesebbé válik a helyzet, de John mindenre képes a fiáért.

  A Csapda akciófilmektől szokatlanul komoly problémára világít rá. Az amerikai törvényhozás minimum tíz éves börtönbüntetéssel sújtja a drogkereskedőket, amit mások lebuktatásával lehet lerövidíteni. De mi van azokkal, akik életükben először csinálnak ilyet, vagy mondjuk csak füvet adnak el, hogy abból fedezzék az egyetemi tanulmányaik egy részét? A probléma az, hogy ugyanilyen komoly hangnemben próbálják folytatni is a dolgot, amin viszont csak az izzadtságszag érződik. Az egykori pankrátor, Dwayne Johnson megpróbálja megmutatni drámai oldalát, de ez egyrészt nem áll neki túl jól, másrészt iszonyatosan sablonos a karaktere. Sikeres üzletember, aki anno kicsiben, kemény munkával kezdte, és úgy építette fel hatalmas vállalkozását. Erre ráment az első házassága, és most mindent elkövet azért, hogy második gyerekének jobb apja, legújabb feleségének jobb férje legyen.

  Még Susan Sarandon is túlzásokba esik a politikai karriert hajszoló szigorú államügyészként, a Walking Deadből ismert Jon Bernthal karaktere pedig még Johnsonénál is kiszámíthatóbb a jó útra tért családos rosszfiúként, aki a munkaidő lejárta után is bent marad zsákokat pakolni, mert új életet kezdett. A két érdekes szereplő Rafi Gavron, aki a börtönben megtörik, de senkit sem hajlandó feldobni, még akkor se, ha ismerne valakit. A másik Barry Pepper, akiről arcszerkezete miatt az idióta szakáll nélkül is elhittük volna, hogy egy tökös ügynök.

  Az első fél óra így szinte már a nevetséges határát súrolja, túl erőltetett az egész. Aztán megkezdődik az akció, és ezzel a néző is megkapja végre azt, amiért ezt a filmet választotta. Az első feladatot követően is befejezhették volna a filmet, de szerencsére ennél húztak egy okosabbat, és rámentek egy nagyobb halra, még több izgalommal és kamionos üldözéssel. A film második fele így tisztességes iparos munka, az első részt viszont nehéz megbocsájtanunk egy olyan forgatókönyvírónak, aki A szabadság útjait is jegyzi.

  A Csapda alkotói úgy gondolták, hogy kicsit megkritizálják az aktuális törvényeket, és ezt egy komoly drámával támasztják alá, majd félúton átváltottak az akciófilm kategóriájába. Jobban tették volna, ha maradnak ez utóbbinál, és hagyják a felvezetést a fenébe.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon