MENÜ
 • Filmkritika: Creed II

  Lehet még érdekfeszítő egy orosz és egy amerikai bokszoló egymásnak feszülése a hidegháború után?

  Adonis (Micheal B. Jordan) már világbajnokként várja legújabb ellenfelét. A kihívás egy egészen váratlan helyről, Kelet-Európából érkezik, Ivan Drago (Dolph Lundgren) fiától, Viktortól (Florian Munteanu). Adonis apja, Apollo a Drago elleni meccsen veszítette életét, így a média hatalmas érdeklődéssel várja, vajon Adonis bevállalja-e a küzdelmet, és Rocky (Silvester Stallone) támogatja-e ebben.

  Miután Ryan Coogler új életet lehelt a Rocky-sorozatba, a Creed – Apollo fia folytatásánál kénytelen volt átengedni a rendezői széket a Fekete Párduc kedvéért Steven Caple Jr.-nak, hiába gondolkozott eredetileg egy trilógiában. A forgatókönyvírók pedig, köztük Stallone is, úgy gondolták, hogy ha már bevált egyszer az a recept, hogy előkerül a Rocky-széria egyik korábbi szereplője, egy fiatalabb, régebbi karakterhez rokoni szálon köthető bokszolót felkészítve egy nagy mérkőzésre, az most is működni fog. Így újra reflektorfénybe kerül Dolph Lundgren, aki a Rocky IV-ben alakította azt a szovjet bokszolót, aki a Rocky ellen elszenvedett vereséggel kegyvesztetté vált hazájában, elhagyta a felesége, és nem maradt hátra semmije, csak a fia, Drago. Így az egykori ellenfelek fiai, akiknek apjait egy végzetes küzdelem köti össze, farkasszemet nézhetnek egymással a ringben, hogy elégtételt vegyenek az elődeik vereségéért, ami valóban egy izgalmas és érzelmes alapszituáció.

  Az apa-gyermek szál a boksz mellett központi szerephez jut, és a felkészülés közben apává váló Adonisnak is szembe kell néznie a szülői lét kihívásaival (a film egyik legmeghatóbb pillanata a kislánya hallásvizsgálata, amikor letesztelik, hogy örökölte-e Tessa betegségét), és Rocky is egyre többet gondol a fiára, akit évek óta nem volt bátorsága felhívni. A forgatókönyv sok esetben túl érzelgőssé válik, és a régi szereplők, valamint azok gyerekeinek telenovellákat idéző felbukkanásával is túlzásokba esnek. Visszatér Ivan ex-feleségeként Brigitte Nielsen is, és amikor Rocky nem vállalja el Adonis felkészítését a mérkőzésre, akkor Adonis Apollo egykori edzőjének a fiához fordul segítségért, aki egészen véletlenül éppen bokszedző.

  Arról nem is beszélve, hogy ebben a részben messze nem Adonis a legérdekesebb figura, hanem Viktor, akinek a története furcsa módon sokkal több potenciált rejt. Viktor Florian Munteanu visszafogott alakításában egy rejtélyes és izgalmas karakterként jelenik meg, aki egy verőgéppé vált annak érdekében, hogy elnyerje apja szeretetét, és talán újra felhívja magára az édesanyja figyelmét. Amikor azonban megkezdődik az Adonis is Viktor közötti első menet, Steven Caple Jr. elfeledteti velünk a Creed II drámai túlzásait, mert sportfilmként továbbra is remekül működik. A sivatagi felkészülés jelenete a kiváló zenével, vágással és operatőri munkával még katartikusabb, mint a Rocky hasonló montázsa, és a végső összecsapás a bevonulás pillanatától kezdve egészen lebilincselő.

  Ha elkészül a harmadik rész, remélhetőleg nem viszi tovább ennek a résznek a gyenge pontjait, és Rocky szerepének elvileg búcsút mondó Stallone helyett nem Rocky fia fogja majd felkészíteni Adonist a következő mérkőzésére. Trilógia helyett inkább egy spin-offban kellene gondolkodniuk a készítőknek Viktor fiatalkoráról.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon