MENÜ
 • Filmkritika: Coco

  A legérzelmesebb Pixar-film a Fel! óta.

  Miguel minden vágya, hogy zenész legyen, de a családja összes tagja cipőket készít. Tilos számukra a zenehallgatás vagy a zenélés, mert Miguel üknagypapája a zenei karrierje miatt hagyta el a feleségét és lányát, Cocót. Miguel egy tehetségkutatón szeretné megmutatni, hogy mire képes, de a nagymamája eltöri a gitárját. A kisfiú így a példaképének és a város híres szülöttjének, Ernesto de la Cruznak a hangszerét veszi kölcsön a kriptájából a fellépéshez. Amikor azonban megpengeti a húrokat, láthatatlanná válik az élők számára, és feltárul előtte a holtak birodalma. A Día de Muertos végéig van arra lehetősége, hogy az egyik családtagja áldásával hazatérjen, az üknagymamája miatt viszont ezt csak azzal a feltétellel kapja meg, ha többé nem zenél. Miguel így alkut köt az egyik halottal, Hectorral, hogy megtalálja az üknagypapáját.

  A különleges Kubo és a varázshúrok után a Pixar is egy rajzfilmeknél egészen szokatlan témához nyúlt: a halálhoz. Azt hiszem kevés olyan ember van, aki a Fel! első tizenöt percét kibírta volna sírás nélkül. Hasonló mennyiségű érzelembombát kapunk a Coco esetében is, ezúttal a film utolsó részében, ahol ember legyen a talpán, akinek szárazak maradnak a szemei. A készítők ezen kívül még egy dologgal facsarják szinte végig a szívünket: az emlékek elmúlásával. Az Agymanók egyik legmeghatóbb jelenetét is az adta, amikor a főhős elfeledett képzeletbeli barátja elbúcsúzik, és az emlékezés, valamint a számunkra fontos személyek elfeledése ezúttal is kulcsszerephez jut.

  A történet a Día de Muertos idején játszódik, amikor a halottak meglátogatják a még élő családtagjaikat. Ezt azonban csak akkor tehetik meg, ha a rokonaik kiteszik a képüket a házi oltárra, és csak addig létezhetnek a túlvilágon, amíg valaki az élők közül emlékszik rájuk. Hector minden vágya, hogy átkelhessen az élők földjére vezető hídon, de senki sem várja őt odaát. Ezért alkut köt Miguellel, hogy segít neki megkeresni az üknagypapáját, ha cserébe a fiú kiteszi a képét ezen az ünnepen. A film végén azonban, amikor már teljesen a szívünkhöz nőtt a karakter, már az a veszély fenyegeti, hogy az utolsó élő rokona is elfeledi őt, így még nagyobb tétje lesz annak, hogy vajon Miguelnek időben sikerül-e hazajutnia.

  Ha még ez sem lenne elég, akkor hasonlóan szívszorító momentum, amikor Imelda mama dalra fakad, és kiderül, hogy valójában imádott énekelni, de annak érdekében, hogy a lányának megfelelő anyagi hátteret tudjon biztosítani egyedül, feladta a szenvedélyét, cipésznek állt, és száműzte életéből a zenét. Ezek alapján úgy tűnik, mintha a felnőtteknek sokkal többet adna ez a film, és a gyerekek számára nemcsak érthetetlennek, de félelmetesnek is tűnhet sok minden. Ezen kívül viszont semmibe sem lehet belekötni a Coco kapcsán. Az érzelmi hullámvasút közben számtalanszor nevettet meg minket, és a forgatókönyv rengeteg váratlan csavart tartalmaz. A látvány szokás szerint lélegzetelállító: különösen igaz ez a fényekben pompázó, zsúfolt túlvilágra, és az élők és holtak földjét összekötő hídra.

  A Pixar ismét egy csodálatos és rendkívüli eredeti történettel állt elő, újra bizonyítva, hogy továbbra is ők az animációs filmek királyai.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon