MENÜ
 • Filmkritika: Chichinette – Véletlenül kém lettem

  Egy fantasztikus nő hihetetlen története.

  Marthe Cohn Metz-ben született egy zsidó család gyermekeként. A német csapatok előrenyomulásával egyre nyugatabbra kellett menekülnie a szeretteivel. Párizsban önkéntesnek jelentkezett a seregbe, de senki sem vette őt komolyan, amíg véletlenül a felettese tudomására nem jutott, hogy folyékonyan beszél németül. Ekkor egy intenzív hírszerzői kiképzésen vett részt, ahol a Chichinette jelző ragadt rá, mivel mindent megkérdőjelezett, hogy miért úgy kell csinálni, amikor lehetne egyszerűbben is. Németországba átjutva német ápolónőnek adta ki magát, aki a vőlegényét keresi, és egy kulcsfontosságú információ birtokába jutott, mellyel de Gaulle szerint is jelentős mértékben hozzájárult a francia csapatok győzelméhez a Fekete-erdőben. Később Indokínában dolgozott nővérként, ahol a háborúban kivégzett szerelmével terveztek új életet kezdeni. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, akivel az Egyesült Államokba költözött. Sokáig még neki sem beszélt a háborúban átélt élményeiről, de a Spielberg alapította Soá Alapítvány felhívására ő is előállt a történetével. Azóta kilencvenhat évesen is folyamatosan járja a világot, tart előadásokat, mesél az életéről, és osztja meg a gondolatait, hogy soha többet ne történhessen meg az, ami a 20. század közepén.

  Egy portréfilm egyrészt akkor igazán jó, ha egy izgalmas életutat mutat be. Marthe Cohn esetében erre nem lehet panasz, egészen elképesztő dolgokon ment keresztül fiatalon. Amitől szinte hihetetlen az ő története, hogy a sorsfordító események véletlenül történtek meg vele. Egy teljesen átlagos beszélgetés során derült ki a felettese számára, hogy folyékonyan beszél németül, és egy véletlen találkozásnak, hidegvérének, ravaszságának és egy meggondolatlan német katonának köszönhetően jutott egy rendkívül fontos hadititok birtokába. Ehhez párosult az a makacsság és kötelességtudat, aminek köszönhetően még tizenharmadik alkalommal is megkísérelt átjutni a fronton egy olyan területre, ahol származása miatt is halálos veszélyben volt. Nicola Hens a visszaemlékezéseknél a beszélő fejek és archív fotók mellett nem színészekkel játszatja újra az eseményeket, hanem üdítő módon Aline Helmcke animációit helyezi azokra a mai felvételekre, melyeket az eredeti helyszíneken készített.

  Másrészt ez a film igazán az általa bemutatott karakternek köszönhetően lebilincselően izgalmas és válik igazán emlékezetessé. Marthe Cohn még kilencvenhat évesen is irigylésre méltó szellemi frissességgel és lendülettel rendelkezik. Mikor Los Angeles-i otthonában válaszol egy riporter kérdéseire telefonon, a hívást követően a kamerába nézve megjegyzi, hogy az a riporter baja, ha csak tíz perce van rá, mikor annyi mesélni valója van. Remek a humora és rendkívül frappánsak a válaszai és sokszor igazán viccesek a reakciói másokkal szemben. Eközben szinte le sem fagy az arcáról a mosoly, még azokban a pillanatokban sem, amikor arról mesél, hogyan veszítette el az egyik testvérét és első nagy szerelmét a háborúban, és hogy az ő nagymamája büszkén mesélte másoknak, hogy sokakkal ellentétben őt bizony nem hagyták hátra a szerettei, hanem a lánya és Marthe egy biciklin tolták át a demarkációs vonalon. Nekünk ezeket hallva viszont összeszorul a szívünk és ámulattal csodáljuk ennek a nőnek az erejét és jóságát.

  A Chichinette – Véletlenül kém lettem egy lenyűgöző embert mutat be, miközben szerencsére még több emberhez jut el Marthe hitvallása, hogy ne fogadj el olyan parancsot, amit nem hagy jóvá a lelkiismereted.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon